Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας είναι η περιοχή στην οποία αρχηγός κράτους είναι ο Βασιλιάς της Νέας Ζηλανδίας. Το Βασίλειο περιέχει τα κράτη Νήσοι Κουκ, Νέα Ζηλανδία, Νιούε, Τοκελάου και τις διεκδικήσεις της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική (Εξάρτηση Ρος). Εντός του Βασιλείου υπάρχουν διαφορετικού τύποι αντιβασιλείας για κάθε μία από τις περιοχές--Γενικός-Κυβερνήτης, Κυβερνήτης, Διοικητής, Αντιπρόσωπος και Εκπρόσωπος σε επίπεδο Πρέσβη.
Γενικός Κυβερνήτης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αφού ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κάτοικος στο Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπείται στο Βασίλειο από έναν Γενικό Κυβερνήτη. Οι Γενικοί Κυβερνήτες αναλαμβάνουν όλα τα αξιώματα και τις εξουσίες της Βασίλισσας, εκτός από την εξουσία να ορίσουν τον διάδοχό τους. Από το 2005 Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας είναι η Βαρώνη Σίλβια Καρτράιτ.
Αυτονομία εντός του Βασιλείου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Νήσοι Κουκ και Νιούε
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Και οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε είναι αυτοδιοικούμενα σε ελεύθερη σχέση με τη Νέα Ζηλανδία. Το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει την εξουσία να περάσει μονομερώς νομοθεσία που αφορά τις δύο αυτές χώρες. Σε εξωτερικές υποθέσεις και αμυντικά θέματα η Νέα Ζηλανδία συχνά δρα εκ μέρους αυτών των χωρών αλλά μόνο με τη συμβουλή τους και συγκατάθεση.
Αφού η Γενική Κυβερνήτης είναι κάτοικος της Νέας Ζηλανδίας, το Σύνταγμα των Νήσων Κουκ παρέχει την διακριτή θέση του Αντιπροσώπου της Βασίλισσας. Η θέση αυτή δεν είναι υφιστάμενη στην Γενική Κυβερνήτη και δρα ως τοπικός αντιπρόσωπος της Βασίλισσας της Νέας Ζηλανδίας. Από το 2005 Αντιπρόσωπος της Βασίλισσας στις Νήσους Κουκ είναι ο Σερ Φρέντερικ Γκουντγουίν. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Νησιού του 1974 η Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας (Βαρώνη Σίλβια Καρτράιτ) δρα ως αντιπρόσωπος της βασίλισσας σε σχέση με το Νιούε.
Ο Εκπρόσωπος σε επίπεδο Πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας είναι ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας στις Νήσους Κουκ και Νιούε. Από το 2005 ο Τζον Μπράυαν είναι ο Εκπρόσωπος σε επίπεδο Πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας στις Νήσους Κουκ και η Σάντρα Λι-Βερσόε είναι η Εκπρόσωπος σε επίπεδο Πρέσβη στο Νιούε.
Παρά τις στενές σχέσεις με τη Νέα Ζηλανδία, και οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε διατηρούν κάποιες διπλωματικές σχέσεις από μόνες τους. Και οι δύο χώρες έχουν Υψηλές Αποστολές στη Νέα Ζηλανδία και Νεοζηλανδούς Εκπρόσωπους σε επίπεδο Πρέσβη ως κατοίκους στις πρωτεύουσές τους. Στην πρακτική της Κοινοπολιτείας οι Εκπρόσωποι σε επίπεδο Πρέσβη εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις τους και όχι τον Αρχηγό Κράτους.
Νέα Ζηλανδία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η κυρίως Νέα Ζηλανδία αποτελείται από τις ακόλουθες νησιωτικές ομάδες:
- τα Βόρειο Νησί, Νότιο Νησί και γειτονικά παράκτια νησιά, όλα περιλαμβανόμενα στις 16 περιοχές της Νέας Ζηλανδίας
- οι Νήσοι Τσάταμ στα ανατολικά, περιλαμβανόμενα εντός της Περιοχής των Νήσων Τσάταμ
- οι Νήσοι Κερμάντεκ στα βόρεια και υπο-ανταρκτικά νησιά στα νότια, όλα εκτός ορίων τοπική εξουσίας και κατοικούμενα μόνο από έναν μικρό αριθμό προσωπικού έρευνας και συντήρησης.
Τοκελάου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Τοκελάου έχει μικρότερο βαθμό νόμιμης ανεξαρτησίας από τις Νήσους Κουκ και Νιούε, και προς το παρόν κινείται προς έναν καθεστώς ελεύθερης σχέσης. Εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας στο Τοκελάου είναι ο Διοικητής του Τοκελάου και έχει την εξουσία να ανατρέψει νόμους.
Εξάρτηση Ρος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η διεκδίκηση της Νέας Ζηλανδίας στην Εξάρτηση Ρος διατηρείται σε εκκρεμότητα, ωστόσο η Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας είναι αυτεπαγγέλτως Κυβερνήτης της Εξάρτησης Ρος. Στην διεκδίκηση της Εξάρτησης Ρος περιλαμβάνεται ο Σταθμός ΜακΜούρντο που διευθύνεται από τις ΗΠΑ.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Letters Patent constituting the office of Governor-General of New Zealand—ορίζει το "Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας"