Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασότ Β΄ του Τάο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασότ Β΄ του Τάο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
აშოტ II (Γεωργιανά)
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος954
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Γεωργίας
ΘρησκείαΓεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΑδαρνάσης Δ΄ της Ιβηρίας
ΑδέλφιαΣουμπάτ Α΄ της Ιβηρίας
Θυρεός
Αριστερό μισό του ανάγλυφου από την Οπίζα στο Kλαρτζέτι, που υποτίθεται ότι απεικονίζει τον Ασότ Β΄ (τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Τέχνης της Γεωργίας).

Ο Ασότ Β΄, γεωργιανά: აშოტ II Ashot II (απεβ. 25 Ιανουαρίου 954 [1]) από τον Οίκο των Βαγρατιδών-Ιβηρίας (μετέπειτα Γεωργίας) του κλάδου του Τάο-Κλαρτζέτι ήταν πρίγκιπας, με τον Βυζαντινό τίτλο του κουροπαλάτη.

Ο Ασότ Β΄ ήταν ο δεύτερος γιος του Aδαρνάση Δ΄ βασιλιά της Ιβηρίας / Kάρτλι, και νεότερος αδελφός του Δαβίδ Β΄ (κυβ. 923–937). Ο Δαβίδ Β΄ διαδέχθηκε τον Αδαρνάση Α΄ ως τιτουλάριος βασιλιάς της Ιβηρίας, αλλά όχι ως κουροπαλάτης. Η τιμητική αυτή διάκριση παραχωρήθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα στον Ασώτ Β΄. Η αρχική ιδιοκτησία του Ασότ Β΄ ήταν το δουκάτο τού Κάτω Τάο, στο οποίο πρόσθεσε το Άνω Τάο που αποκτήθηκε μετά το τέλος τού συγγενή του Γεωργίου Β΄ του Τάο το 941. Ο Ασώτ Β΄ έλαβε επίσης από τον Αυτοκράτορα, περί το 952, την αρμενική περιοχή Φασιανή. [2] Χάρη στην κατοχή του τίτλου του κουροπαλάτη, ο Aσότ Β΄ συναγωνίστηκε την επιρροή και το κύρος τού μεγαλύτερου αδελφού του Δαβίδ Β΄ βασιλιά της Ιβηρίας. [3]

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Aσότ Β΄, ο Γκιόργκι Μερχούλε συνέταξε τον Βίο του Αγίου Γκριγκόλ Χαντζτέλι. Ο Ασότ Β¨ υποστήριξε ενεργά την ανάπτυξη του μοναχισμού στο Tάο-Κλαρτζέτι και ανοικοδόμησε την κύρια εκκλησία του μοναστηριού στην Oπίζα. Ο Ασότ Β΄ απεβίωσε χωρίς απογόνους και τα εδάφη και οι τίτλοι του πέρασαν στον αδελφό του, βασιλιά Σουμπάτ Α΄. [2] Το 954, έτος του τέλους του Aσότ Β΄, που αναφέρεται από τον μεσαιωνικό χρονικογράφο Σουμπάτ Νταβίτις Ντζε, επιβεβαιώθηκε από μία Γεωργιανή επιγραφή, που βρέθηκε στο ιστορικό χωριό Mερενέσι στη σημερινή περιοχή Σενκάϋα στην Τουρκία το 2017. [1]

Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Βάχτανγκ Ντζομπάντζε, το ανάγλυφο από την Oπίζα που μεταφέρθηκε στη Γεωργία στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο εκτίθεται τώρα στο Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών στην Τιφλίδα, δεν αποδίδει τον Aσότ Α΄ (απεβ. 830) και τον Βιβλικό βασιλιά Δαβίδ, όπως έχει υποτεθεί μερικές φορές, αλλά τους ανακαινιστές του μοναστηριού του 10ου αι., Aσότ Β΄ και Δαβίδ Β΄.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]