Αστέριος Καραγιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστέριος Καραγιάννης
Αστέριος Καραγιάννης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8 Ιανουαρίου 1953
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά
ΕκπαίδευσηΠειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΙατρός Παθολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Αστέριος Καραγιάννης είναι Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1953. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Καραγιάννης (1922-1999), γεωπόνος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Σιτηρών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και μητέρα του η Αθηνά Καραγιάννη-Γκουντή (1926-2016). Σύζυγός του είναι η Κωνσταντία Βαρτακτσόγλου (1961), με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Ιωάννα (1991). Έχει και δύο προγονούς, το Θωμά (1980) και το Μιχάλη (1982).

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1971 αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ και το 1977 από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1988 απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Εσωτερικής Παθολογίας και το ίδιο έτος αναγορεύθηκε διδάκτορας με βαθμό «άριστα». Το θέμα της διδακτορικής διατριβής του ήταν «Ο ρόλος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στη νεφραγγειακή υπέρταση».

Ακαδημαϊκή καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακαδημαϊκή καριέρα του άρχισε το 1990, όταν εκλέχτηκε παμψηφεί λέκτορας Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής. Ανήλθε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και το 2009 εκλέχτηκε παμψηφεί Καθηγητής Παθολογίας. Το 1995 μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης (Centre Hospitalier Universitaire Vaudois, CHUV) με υποτροφία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency).  Άσκησε το κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό του έργο σε όλα τα πεδία της Εσωτερικής Παθολογίας, με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την αρτηριακή υπέρταση.  

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ (2017-2020)[1], μέλος της Συγκλήτου ΑΠΘ (2017-2020), Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας (2014-2017) και Διευθυντής της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής (2011-2020) στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Επίσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΑΠΘ (2016-2019) και Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης (2015-2019)[2]. Το 2012 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εκπαίδευσης, στην οποία είναι Πρόεδρος μέχρι σήμερα (2021)[3]. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Υπέρτασης και μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ ιδρύθηκε η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης[4], η Κλινική Μοριακής Ιατρικής, εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών[5], ο νέος κανονισμός για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, ο κανονισμός για τη μεταδιδακτορική έρευνα και την απόκτηση τίτλου εξειδίκευσης (fellowship), καθιερώθηκαν κριτήρια για την εξέλιξη και εκλογή μελών ΔΕΠ και επαναλειτούργησε ο θεσμός της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκπονήθηκε αγγλόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές[6]. Επιπρόσθετα, αυξήθηκαν θεαματικά τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και αναβίωσε ο θεσμός του Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθυντή του Τομέα Παθολογίας εκδόθηκαν με δική του πρωτοβουλία και επιμέλεια τρία συγγράμματα, στα οποία συμμετείχαν τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ του Τομέα: 1. Παθολογική Φυσιολογία, 2. Κλινική Εξέταση και Διάγνωση και 3. Εσωτερική Παθολογία.

Συμμετείχε για πολλά χρόνια στην τριμελή επιτροπή εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας της Εσωτερικής Παθολογίας, ήταν μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και κριτής άρθρων σε πολλά διεθνή περιοδικά. Υπό την καθοδήγησή του εκπονήθηκαν πολλές διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες. Ίδρυσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Κριτική σκέψη και ήπιες δεξιότητες (soft skills) στις Βιοϊατρικές και Κοινωνικές Επιστήμες»[7]. Διοργάνωσε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια, στα οποία φοιτητές και νέοι επιστήμονες παρουσίασαν την ερευνητική τους δραστηριότητα. Δημοσίευσε περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά[8], ο h-index του είναι μεγαλύτερος από 50 και οι βιβλιογραφικές αναφορές του είναι περισσότερες από 11.000.

Για τη συνολική προσφορά του τιμήθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Επίσης, η Σύγκλητος του ΑΠΘ τού απένειμε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή[9], για το συνολικό διδακτικό, ερευνητικό, κλινικό και διοικητικό έργο του. Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (2004), από το δήμο Δέλτα (2018), από την Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (2019), από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (2020) και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης, Working Group on Obesity, Diabetes and the High Risk Patient (2020).  

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ - Διατελέσαντες Πρόεδροι και Κοσμήτορες». Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  2. «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Διατελέσαντες Πρόεδροι». www.ieth.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  3. «Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εκπαίδευσης - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ». eleiek.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  4. «ΕΜΒΙΕΕ - Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΑΠΘ». ΕΜΒΙΕΕ - Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΑΠΘ. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  5. «Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ - Το Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών». Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  6. «Welcome | ARISTOTLE UNIVERSITY SCHOOL OF MEDICINE». aristotlemedical.edu.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  7. «ΔΠΜΣ "Κριτική Σκέψη και Ήπιες Δεξιότητες (soft skills) στις Βιοϊατρικές και Κοινωνικές Επιστήμες" – Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ – Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΔΜ». ΔΠΜΣ "Κριτική Σκέψη και Ήπιες Δεξιότητες (soft skills) στις Βιοϊατρικές και Κοινωνικές Επιστήμες" (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  8. «Τμημα Ιατρικής ΑΠΘ - Αστέριος Καραγιάννης - Δημοσιεύσεις». Τμημα Ιατρικής ΑΠΘ. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2021. 
  9. «Τιμή σε Ομότιμους Καθηγητές του απένειμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». www.auth.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021.