Αρθρίτιδα κροταφογναθικής αρθρώσεως
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Αυτό το λήμμα είναι ορφανό καθώς λίγα ή και καθόλου λήμματα συνδέουν σε αυτό. Παρακαλούμε βοηθήστε βάζοντας συνδέσμους προς αυτό σε λήμματα για σχετικά θέματα. (Φεβρουαρίου 2010) |
Η Αρθρίτιδα της Κροταφογναθικής Αρθρώσεως (Temporomandibular Joint Arthritis) είναι μια συχνή σχετικά κλινική οντότητα, η οποία εκδηλώνεται σε νέα συνήθως άτομα (από 20-50 ετών) με πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση κατά την μάσηση και κατά το χασμουρητό (βαθύ άνοιγμα) (Χαράλαμπος Γκούβας, 1995). Η φλεγμονή της αρθρώσεως προφανώς αφορά όλα τα ανατομικά στοιχεία της από τον υμένα, το δίσκο, το χόνδρο αλλά και τον τένοντα του έξω πτερυγοειδούς μυός (Χαράλαμπος Γκούβας, 1998).
Αίτια- Εκλυτικοί παράγοντες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η περιπλοκότητα της κατασκευής αυτής της αρθρώσεως (βλέπε φωτογραφία) όπως και η ιδιομορφία της να κινείται κάνοντας υπεξάρθρημα στο άνοιγμα, εξηγεί τις συχνές φλεγμονές της. Συχνά εκλυτικά αίτια αρθρίτιδας της κροταφογναθικής είναι η υπερκαταπόνηση στη μάσηση, η χάσμη (χασμουρητό), η συνεχής μάσηση τσίχλας ή σκληρών τροφίμων, αλλά και άλλοι αστάθμιτοι παράγοντες όπως ιογενείς λοιμώξεις και σπάνια ρευματολογικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτις. Η αναφερόμενη τραυματική βλάβη του ενδαρθρικού μηνίσκου της κροταφογναθικής δεν έχει τεκμηριωθεί στατιστικά με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους όπως είναι η μαγνητική τομογραφία. Ο κρότος πού αισθάνονται συχνά οι ασθενείς δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρόκειται για ρήξη του διάρθριου μηνίσκου, αλλά συχνά πρόκειται για απλή αναπήδησή του από την πίεση του κονδύλου της κάτω γνάθου.
Κλινική εξέταση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο Κλασσικό σύγγραμμα Κλινικής Ορθοπεδικής εξέτασης ‘’Clinical Orthopaedic Examination’’ του Stanley Hoppenfeld (Lippincot Editions, USA, 1977), υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με πρωτόκολλο κλινικής εξέτασης της κροταφογναθικής άρθρωσης. Περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους (πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά): Name of Patient, Birth Date, Examination Date, Inspection, Bony Palpation, Soft Tissue Palpation, External Pterygoid Muscle, Articular Disc, Range of Motion, Active Range of Motion, Passive Range of Motion, Neurologic Examination, Opening the Mouth, Closing the Mouth, Jaw Reflex, Special Tests, Shvostek Test, Related Areas: p.e. Parotid Gland, Facial nerve, Radiography.
Θεραπεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παλιά, μέχρι και τη δεκαετία 80, επικρατούσαν ακραίες και άσκοπες τακτικές θεραπείας της αρθρίτιδας της κροταφογναθικής, λόγω της άγνοιας της ανατομίας και της παθοφυσιολογίας της. Γινόταν περίδεση οδόντων άνω και κάτω γνάθου από οδοντίατρο ή γναθοχειρουργό και ο ασθενής σιτίζονταν για 1 μήνα με ρευστή τροφή με καλαμάκι. Σήμερα η θεραπεία της παθήσεως είναι πολύ απλή και πρακτικά τεκμηριωμένη. Χρειάζεται απλώς για 10-20 μέρες αποφυγή μάσησης σκληρών τροφών και φάρμακα αντιφλεγμονώδη. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σε 5-10 μέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις πού δεν υποχωρήσουν τα ενοχλήματα μπορεί να γίνουν τοπικά φυσικοθεραπείες με υπέρηχο ή Laser ή σπανιώτατα να γίνει τοπικά ½ ένεσης Κορτιζόνης Celestone ® Chronodose. (Χαράλαμπος Γκούβας, 2007). Θεωρητικά υπάρχει και εγχείρηση αφαίρεσης ενός ραγέντος κροταφογναθικού δίσκου από γναθοχειρουργό, αλλά αυτό δεν αποτελεί τακτική συνήθη λόγω των κινδύνων εκ του προσωπικού νεύρου.