Αντρέι Β΄ του Βλαντίμιρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αντρέι Β΄ του Βλαντίμιρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1222
Θάνατος1264[1][2][3]
Χώρα πολιτογράφησηςGrand Principality of Vladimir
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςUstinia Danilovna (από 1251)[4]
ΤέκναΓιούριι Αντρέγιεβιτς
Μιχαήλ Αντρέγιεβιτς
Βασίλιι Αντρέγιεβιτς
ΓονείςΓιαροσλάβ Β΄ του Βλαντίμιρ[1][2] και Feodossiya Mstislavna[5]
ΑδέλφιαΑλέξανδρος Νιέφσκι[1][2]
Γιαροσλάβ του Τβερ
Βασίλι του Κοστρόμα
Μιχαήλ Κορόμπριτ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντρέι Β΄ Γιαροσλάβιτς, ρωσ. Андрей Ярославич (π. 1222 - 1264) από τον Οϊκο των Ρουρικιδών ήταν μεγάλος πρίγκιπας του Βλαντίμιρ (1249-52). Διαδέχθηκε τον θείο του Σβιατοσλάβ Γ΄ ως μέγας πρίγκιπας του Βλαντίμιρ το 1249. Τρία έτη μετά αμφισβήτησε τους Μογγόλους, που τον εκτόπισαν από τη Ρωσία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος τού Γιαροσλάβ Β΄ μεγάλου πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ και της Φεντοσία (Θεοδοσίας), κόρης του Ιγκόρ Γκλεμπόβιτς πρίγκιπα του Ριαζάν.

Το 1240 οι Νοβγκοροντιανοί εκτόπισαν τον δευτερότοκο αδελφό του Αλέξανδρο Νιέφσκι από την πόλη και ζήτησαν από τον Γιαροσλάβ Β΄ να τους στείλει κυβερνήτη. Εστάλη ο Αντρέι στους δύστροπους πολίτες, αλλά μετά από λίγους μήνες έφυγε. Όταν οι Τεύτονες Ιππότες επιτέθηκαν στην πόλη, ο Γιαροσλάβ Β΄ έστειλε πάλι τον Αντρέι με στρατό για βοήθεια. Το 1242 ο Αντρέι ένωσε τις δυνάμεις τού Σούζνταλ με αυτές τού Αλεξάνδρου και έδρασε στη Μάχη επί του Πάγου.

Το 1247 απεβίωσε ο πατέρας του και οι δύο αδελφοί μετέβησαν στο Καρακόρουμ στη Μογγολία, όπου ο Αντρέι ορίστηκε μεγάλος πρίγκιπας του Βλαντίμιρ από τον Γκουγιούκ χαν. Δύο έτη μετά επέστρεψαν στο Βλαντίμιρ και βρήκαν την πρωτεύουσα να έχει καταληφθεί από τον τέταρτο αδελφό τους Μιχαήλ harobrit (γενναίο). Αλλά μερικούς μήνες μετά σε μάχη με τους Λιθουανούς, ο Μιχαήλ σκοτώθηκε.

Μόλις ανέβηκε στον χρυσό θρόνο των προγόνων του, ο Αντρέι αποφάσισε να διεκδικήσει κάποια ανεξαρτησία από την Ορδή. Νυμφεύτηκε την κόρη τού Ντανίλο πρίγκιπα της Γαλικίας, ορκισμένου εχθρού των Μογγόλων. Το επόμενο έτος ο θείος του Σβιατοσλάβ Γ΄, προσβεβλημένος που ο Αντρέι τον εκτόπισε, μετέβη στην Ορδή για να πάρει τον θρόνο. Τον ακολούθησε και ο Αλέξανδρος, που κατηγόρησε τον Αντρέι ότι ιδιοποιήθηκε μέρος της εισφοράς προς την Ορδή. Ο χάνος έστειλε αποστολή, που επιτέθηκε και νίκησε τον Αντρέι κοντά στο Περεσλάβλ. Ο Αντρέι διέφυγε στο Νόβγκοροντ, αλλά δεν έγινε δεκτός και πήγε στο Κολυβάν (Τάλιν) και μετά στη Σουηδία.

Το 1256 μετέβη στην πόλη Σαράι για να ζητήσει συγχώρεση για την πρότερη απιστία του. Όταν επέστρεψε, έλαβε από τον Αλέξανδρο τις ανατολικότερες περιοχές του Βλαντίμιρ, που περιελάμβαναν το Νίζνι Νόβγκοροντ και το Γκόροντετς επί του Βόλγα. Όταν το 1263 απεβίωσε ο Αλέξανδρος, ο Αντρέι φιλοδόξησε να προσθέσει το Βλαντίμιρ στις ιδιοκτησίες του. Το σχέδιό του ανατράπκε από τον έκτο αδελφό του Γιαροσλάβ του Τβερ. Οι απόγονοι του Αντρέι Β΄, πρίγκιπες του Σούζνταλ και Νίζνι-Νόβγκοροντ, αποτελούν τον κλάδο των Σουίσκι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ουστίνια των Ρουρικιδών, κόρη του 3ου εξαδέλφου του Ντανίλο βασιλιά της Γαλικίας & Βολυνίας (i.e. Ρουθηνίας) και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Brockhaus and Efron Encyclopedic Dictionary (in Russian). 1906.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Andrey Krayevsky: «Андрей Ярославичъ» (Ρωσικά) 1835.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Андрей Ярославич» (Ρωσικά) 1890.
  3. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p11478.htm#i114775. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. p11478.htm#i114775. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. 5,0 5,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andrey II of Vladimir της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).