Αντάντ απλά ιντινά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντάντ απλά ιντινά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος11ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΒαβυλώνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Βαβυλώνας

Ο Αντάντ απλά ιντινά υπήρξε ο όγδοος βασιλιάς της τέταρτης δυναστείας της Βαβυλώνας ή δεύτερης δυναστείας της Ισίν (1067 - 1046 π.χ.) το όνομα του που αναφέρεται στον θεό της θύελλας σημαίνει "ο θεός Αντάντ μου έδωσε έναν διάδοχο" σύγχρονος του Ασσύριου βασιλιά Ασούρ μπέλ καλά, η εποχή του χαρακτηρίζεται ως χρυσή εποχή για την Βαβυλώνα.΄Ο σπασμένος οβελίσκος του Ασούρ μπέλ καλά επιβεβαιώνει οτι οι Ασσύριοι επιτέθηκαν στην Βαβυλώνα τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, αναφέρεται σαν γιος του κανένα δηλαδή σφετεριστής κατά άλλες πληροφορίες το όνομα του πατέρα του ήταν Εσαγκίλ Σαντουνί σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετήθηκε βασιλιάς από τον Ασούρ μπέλ καλά ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του. Στα χρονικά της βασιλείας του αναφέρονται επιθέσεις των Αραμαικών φυλών καθοδηγούμενες από έναν επαναστάτη, το έπος του θεού της πανούκλας Ερρά αναφέρει μεγάλη αναγέννηση της Βαβυλώνας ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας ανακατασκεύασε τα τείχη της πόλης και πολλούς ναούς. Στην Ασσυρία είχε σημαντική συμβολή στην αντικατάσταση του γιου και διαδόχου του Ασούρ μπέλ καλά με τον θείο του Σαμσί Αντάντ Δ' που βρισκόταν σε εξορία στην Βαβυλώνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J. A. Brinkman, V. Donbaz (1974). "A Cylinder Fragment of Adad-apla-iddina". Journal of Cuneiform Studies 26 (3): 157. JSTOR 1359270.
  • J. A. Brinkman (1998). "Adad-apla-iddina". In K. Radner. The prosopography of the Neo-Assyrian empire, vol. 1, part 1: A. Neo-Assyrian Text Corpus Project. p. 22.
Προκάτοχος:
Μαρδούκ σαπίκ ζερί
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
10671046
Διάδοχος:
Μαρδούκ αχέ εριμπά