Ανδρέας Ν. Λύτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ανδρέας Ν. Λύτρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στην Αθήνα. Είναι κοινωνιολόγος με συνεισφορές στην κοινωνική θεωρία, την πολιτική ανάλυση και ιδίως τη θεωρία των κοινωνικών τάξεων.[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδρέας Ν. Λύτρας σπούδασε Πολιτική Επιστήμη (έλαβε το πτυχίο του το 1984) και Κοινωνιολογία, στο Πάντειον Πανεπιστήμιο. Στη διάρκεια της εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής του ήταν Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος (ΕΜΥ) στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1985-1989). Στη Διδακτορική Διατριβή του επιβλέπων ήταν ο Καθηγητής Βασίλης Φίλιας (εκ των ιδρυτικών στελεχών του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου). Αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το 1989, με βαθμό: Άριστα.[1]

Ακαδημαϊκές θέσεις κι εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη και υπηρέτησε, σε τέσσερις θητείες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου [2006-2008, 2008-2010, 2013-2016 (μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, με παράταση της θητείας) και 2020-2022[2]]. Υπηρέτησε, μετά από εκλογή, ως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2007-2011), για μια τετραετή θητεία, και, για μια ισόχρονη θητεία, ως Πρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου. Σημαντικά πεδία ανάπτυξης του ερευνητικού και του συγγραφικού έργου είναι η θεωρία της εργασίας, οι αναλύσεις για απασχόληση και την ανεργία (σε ευρείες χρονολογικές σειρές, διεθνώς) και τον κοινωνικό αποκλεισμό.[3]

Από το 1990 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, αρχικά, ως Διδάσκων (του Π.Δ. 407/80) με ανάθεση διδασκαλίας. Το 1996 εκλέγεται Λέκτορας και το 2000 Επίκουρος Καθηγητής, στο προαναφερθέν Τμήμα. Το 2004 μονιμοποιείται στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Το 2005 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και, το 2009, Καθηγητής, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Στο Πάντειον Πανεπιστήμιο, εκτός της πολυετούς προπτυχιακής διδασκαλίας, διδάσκει, επί δεκαετίες, σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (και σε διατμηματικό) του Τμήματος Κοινωνιολογίας.[1]          

Έχει διατελέσει Διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (ΕΙΕ/ μεταξύ 1995 και 1996), Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ/του ΕΚΔΔ/ μεταξύ 1997 και 1998) και Διευθυντής στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ/ 2000) του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει υπηρετήσει, ως Διοικητής (μεταξύ 2001 και 2004), στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΝΑ) Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ (γνωστό ως Ερυθρός). Το 2010 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και, στη διάρκεια εκείνης της θητείας του, ήταν μέλος του Προεδρείου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).[1]

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγγραφικό έργο του είναι ευρύ και εκδιπλώνεται σε βιβλία, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, άρθρα και ανακοινώσεις σε συνέδρια. Συνολικά, μετά τη Διδακτορική Διατριβή του, μέχρι και το 2021, έχει δημοσιεύσει δέκα τέσσερα βιβλία (δύο εξ αυτών στην αγγλική γλώσσα) και άλλες τόσες επιστημονικές μελέτες (εκθέσεις, πορίσματα έρευνας και το επιχειρησιακό σχέδιο δημόσιου θεσμού). Περίπου ισοδύναμος είναι ο αριθμός των κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους. Τα άρθρα του (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) παρακολουθούν ή εξειδικεύουν τους θεματικούς άξονες, οι οποίοι αναπτύσσονται στα βιβλία του. Τα βιβλία του έχουν ενταχθεί επανειλημμένα σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, διεθνώς (όπως στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ,[4] τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κολούμπια,[5] τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ,[6] την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστραλίας[7] κ.ά.). Για το έργο του έχουν συμπεριληφθεί εδάφια (από δεκαετιών και πρόσφατα), με ονομαστική αναφορά στον Α.Ν. Λύτρα (σχετικά με τις αναλύσεις του για τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και το ταξικό φαινόμενο), στο εξωτερικό[8] και την Ελλάδα.[9]

Από τα έργα του, αναφέρονται τα πιο σημαντικά που είναι τα παρακάτω (βιβλία και μελέτες ):

α) Βιβλία

  • Προλεγόμενα στη Θεωρία της Ελληνικής Κοινωνικής Δομής, Αθήνα, Νέα Σύνορα, 1993.
  • Κοινωνία και Εργασία: Ο Ρόλος των Κοινωνικών Τάξεων (Πρόλογος: Β. Φίλιας), Αθήνα, Παπαζήσης, 2000.
  • Δοκιμές στην Ταξική Ανάλυση. Προσεγγίσεις στην κλασική θεωρία των κοινωνικών τάξεων, Αθήνα, Παπαζήσης, 2004.
  • Αποκλεισμοί στην Παγκοσμιοποίηση. Ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής, με Κ. Σουλιώτη (Πρόλογος: Η. Μόσιαλος), Αθήνα, Παπαζήσης, 2004.
  • Η Αγροτική Εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Κοινωνία, παραγωγή και ιδιοκτησία το 1951, με Δ. Πρόντζα (Πρόλογος: Β. Φίλιας), Αθήνα, Παπαζήσης, 2006.
  • Αναλύσεις περί Κοινωνικής Δομής. Κοινωνική οργάνωση και πολιτική στον εικοστό πρώτο αιώνα, Αθήνα, Παπαζήσης, 2007.
  • Πολιτική Στρατηγική για τις Κοινωνικές Τάξεις. Αναλυτικά Δοκίμια, Αθήνα, Παπαζήσης, 2008.
  • Μικρό-Αστική Λειτουργία και Οργάνωση στην Ελλάδα, Αθήνα, Παπαζήσης, 2010.
  • Η Μισθωτή Εργασία στην Κοινωνική Οργάνωση. Οι πραγματικότητες στην απασχόληση και η εδραίωση της εργασιακής αυτονομίας, Αθήνα, Παπαζήσης, 2016.
  • Wage Labour in Modern Society. The current realities and the challenge of change, Athens, Papazissis, 2016 (eBook).
  • A Radical Policy for Combating Unemployment. The Future Network: Autonomous Workers, Stock Holders, Consumers and the State, Athens, Papazissis, 2017 (eBook). (Έντυπη Έκδοση, 2020, Παπαζήσης).
  • Η δημοκρατία του κοινωνικού μέλλοντός μας, Αθήνα, Παρατηρητήριο, 2019.
  • (συλλογικό) J. Batou, Α. Ζαφείρης, Δ. Καλτσώνης, Α. Λύτρας κ.ά., Αντέχουν οι Ιδέες του Μαρξ, Αθήνα, Τόπος, 2020 [Κεφάλαιο: Α.Ν. Λύτρας, «Το σύγχρονο υποκείμενο της κοινωνικής ανατροπής: Η εργατική τάξη και η πολιτική της κοινωνικής πλειονότητας», σσ. 143-184].
  • Α.Ν. Λύτρας, Η Ελληνική Κοινωνία στον 21ο Αιώνα. Αναλύσεις για την Απασχόληση, Εκτιμήσεις για την Κοινωνική Δομή και Απόψεις για την Κρίση, Αθήνα, Παπαζήση, 2020.

β) Διδακτορική διατριβή, μελέτες

  • Μικρομεσαίοι» στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία. Προέλευση, Σύνθεση, Κοινωνικός Ρόλος, των Μικροπαραγωγών του Δευτερογενούς Τομέα (τ. Δ.Τ.), 1950-1981, Αθήνα, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1989.
  • Το ταξικό φαινόμενο και η κοινωνική πόλωση, Αθήνα, Πάντειον Πανεπιστήμιο, 2014, (http://pandemos.panteion.gr/getfile.php?uri=, http://localhost:8080/fedora/ objects/iid:7886/datastreams/PDF1/content&mimetype=application%2Fpdf&filename=lytras_taxiko_fainomeno).
  • Η Κοινωνική Ένταξη των Γυναικών. Οι Γυναίκες στην Απασχόληση, Αθήνα, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2014 (http://www.scribd.com/doc/251113841).
  • «Προσεγγίσεις και Εκτιμήσεις», Τα Κοινωνικά. Επιλογές από την Ελληνική Κοινωνιολογία, Αθήνα, Πάντειον Πανεπιστήμιο, 2017, τ. Ι, σελ. 267  (www.pandemos. panteion.gr,   file:///C:/Users/LUSOFI/Downloads/Documents/18043_Lytras_koinonikaI. pdf).
  • «Παρουσιάσεις», Τα Κοινωνικά. Επιλογές από την Ελληνική Κοινωνιολογία, Αθήνα, Πάντειον Πανεπιστήμιο, 2017, τ. ΙΙ, σελ. 119  (www.pandemos.panteion.gr, file:///C:/Users/LUSOFI/Downloads/Documents/18042_ Lytra_ KoinonikaII.pdf).  
  • Α.Ν. Λύτρας (επιμ.), «Η Καταπολέμηση της Ανεργίας στην Εποχή της Κρίσης», Τα Κοινωνικά. Επιλογές από την Ελληνική Κοινωνιολογία, Αθήνα, Πάντειον Πανεπιστήμιο, 2017, τ. ΙV, σελ. 201 (www.pandemos.panteion.gr, file:///C:/Users/LUSOFI/ Downloads/A_N_Lytras_(ed)_KoinonikaIV_Ergasies_PMS_.pdf).
  • «Έργα και Βιβλιοθήκες», Τα Κοινωνικά. Επιλογές από την Ελληνική Κοινωνιολογία, Αθήνα, Πάντειον Πανεπιστήμιο, 2018, τ. V., σελ. 207  (www.pandemos.panteion.gr).
  • Α.Ν. Λύτρας (επιμ.), «Η Καταπολέμηση της Ανεργίας των Γυναικών (25 ετών και άνω)», Τα Κοινωνικά. Επιλογές από την Ελληνική Κοινωνιολογία, Αθήνα, Πάντειον Πανεπιστήμιο, 2018, τ. VΙ, σελ. 228 (www.pandemos.panteion.gr).
  • «Το Κοινωνικό Υποκείμενο της Ανατροπής στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα», Τα Κοινωνικά. Επιλογές από την Ελληνική Κοινωνιολογία, Αθήνα, Πάντειον Πανεπιστήμιο, 2019, τ. IΧ, σελ. 74  (www.pandemos.panteion.gr).
  • «Η Ελληνική Κοινωνία στον 21ο Αιώνα. Κείμενα για την κρίση και την απασχόληση», Κριτικά Δοκίμια. Παρεμβάσεις στην Ελληνική Κοινωνιολογία, Αθήνα, Πάντειον Πανεπιστήμιο, 2019, τ. Ι, σελ. 237 (www.pandemos.panteion.gr).
  • Ανιχνεύσεις Δύσκολων Μετρήσεων, Αθήνα, Πάντειον Πανεπιστήμιο, 2021.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. «Βιογραφικά Στοιχεία Μελών του Τμήματος». 
  2. Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παντείου Πανεπιστημίου (2021). «Οδηγός Σπουδών Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022» (PDF). 
  3. Τμήμα Κοινωνιολογία Παντείου Πανεπιστημίου. «Βιογραφικά Στοιχεία Μελών του Τμήματος». 
  4. Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. «Πάντειον Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Βιβλία, στο Hollis Harvard University» (PDF). 
  5. Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. «Library of Columbia University, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου» (PDF). 
  6. Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. «Library of Congress, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου» (PDF). 
  7. «National Library of Australia's online catalogue». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2022. 
  8. Koniordos, Sokratis (1996). «ARTISANS IN LATE DEVELOPMENT:. AN INVESTIGATION OF ATHENIAN SMALL PRODUCERS IN THE MACHINING AND GARMENT INDUSTRIES» (PDF). 
  9. Δαρόπουλος, Απόστολος (2013). «Διαφοροποιήσεις στις στάσεις μελών της μεσαίας τάξης σε σχέση με την εκπαίδευση».