Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
لەتیف ڕەشید (Κεντρικά Κουρδικά)
Γέννηση10  Αυγούστου 1944
Σουλεϊμανίγια
ΠαρατσούκλιLatif Rashid
Χώρα πολιτογράφησηςΙράκ
ΘρησκείαΣουνιτισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΚουρδική γλώσσα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Λίβερπουλ
Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
πολιτικός μηχανικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν
Οικογένεια
ΣύζυγοςShanaz Ibrahim Ahmad
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος του Ιράκ (από 2022)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ (Abdul Latif Rashid, αραβικά: عبد اللطيف رشيد‎‎  ; γεννημένος στις 10 Αυγούστου 1944), [1] επίσης γνωστός ως Λατίφ Ρασίντ ( κουρδικά: لەتیف ڕەشید‎‎ ) είναι Ιρακινός Κούρδος πολιτικός και ο 9ος πρόεδρος του Ιράκ, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022 στο Ιράκ. [2] Προηγουμένως ήταν υπουργός Υδάτινων Πόρων επί κυβέρνησης του Νουρί αλ Μαλίκι. Πριν από αυτό, υπηρέτησε στην ίδια θέση τόσο υπό την ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση όσο και με την ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση. Ο Ρασίντ ήταν στο παρελθόν εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Ως υπουργός Υδάτινων Πόρων από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2010, ο Ρασίντ ήταν υπεύθυνος για μια σειρά θεμάτων, όπως η άρδευση, η δημοτική και βιομηχανική παροχή νερού, η υδροηλεκτρική ενέργεια, ο έλεγχος των πλημμυρών και οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των ελών. Μετά την απομάκρυνση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν τον Απρίλιο του 2005, ο υπουργός επέβλεψε δραματικές βελτιώσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. 

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρασίντ γεννήθηκε το 1944 στη Σουλεϊμανίγια, στο Βασίλειο του Ιράκ, σε οικογένεια Κούρδων ανώτερης τάξης. Ο Ρασίντ πήρε πτυχίο «A-Levels» από το βρετανικό γυμνάσιο στη Βόρεια Ουαλία. [3] Έχει πτυχίο B.Sc. (1968) στην Πολιτική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, και M.Sc. (1972) και Ph.D. (1976) στη Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Με την επιστροφή στο Ιράκ, έγινε ενεργό μέλος του PUK υπό την ηγεσία του κ. Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Προηγουμένως εργάστηκε ως ανώτερος διευθυντής έργου για τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (UNFAO) στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Ήταν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εθνικού Κογκρέσου του Ιράκ (INC) και του Αντιπροσώπου της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1986 καθώς και εκπρόσωπος του Μετώπου του Κουρδιστάν.

Το 1992 ο Ρασίντ εξελέγη αντιπρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του Εθνικού Κογκρέσου του Ιράκ (INC) και το 1998 εξελέγη στην εξαμελή ηγεσία του INC.

Εκτός από τα τεχνικά προσόντα και τις δεσμεύσεις, ο Ρασίντ έχει λάβει ενεργό μέρος τόσο στην κουρδική όσο και στην ιρακινή πολιτική. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και επίσημες συναντήσεις για λογαριασμό των κουρδικών πολιτικών κομμάτων και των ομάδων της ιρακινής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ. Ο Ρασίντ έχει επίσης εκπροσωπήσει την κουρδική πολιτική και ομάδες της ιρακινής αντιπολίτευσης στον Σαντάμ σε επίσημες συναντήσεις με διάφορους διεθνείς θεσμούς και κυβερνήσεις.

Είναι παντρεμένος με τη Σανάζ Ιμπραήμ Αχμέντ και έχουν δύο γιους και μία κόρη.

Πρόεδρος του Ιράκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Οκτωβρίου 2022 ο Λατίφ Ρασίντ εξελέγη 9ος Πρόεδρος του Ιράκ. Ο Ρασίντ αντικατέστησε τον Μπαρχάμ Σαλίχ ως αρχηγό του κράτους μετά την ψηφοφορία σε δύο γύρους στο κοινοβούλιο, κερδίζοντας περισσότερες από 162 ψήφους έναντι 99 υπέρ του Σαλίχ.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Curriculum Vitae-Dr. Latif Rashid». atifrashid.iq. 
  2. "Iraqi parliament elects Abdul Latif Rashid as new president", Al Jazeera, 13 Οκτωβρίου 2022.
  3. University of Liverpool, 'Precinct' magazine, Ιανουάριος 2008, p. 6. www.liv.ac.uk/precinct/2008/January_Precinct.pdf
  4. «Iraqi parliament elects Abdul Latif Rashid as new president». www.aljazeera.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022.