Αμπελακιακός Σ.Φ.Α.Σ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπελακιακός Σ.Φ.Α.Σ.
Επίσημη ονομασίαΑμπελακιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Αμπελακίων Σαλαμίνας
Σύντομο όνομαΑμπελακιακός
ΣτάδιοΔημοτικό Γήπεδο Αμπελακίων, Αμπελάκια Σαλαμίνας, Σαλαμίνα, Ελλάδα
Χρώματα               Κόκκινο, Λευκό, Πράσινο
ΠρωτάθλημαΑ' ΕΠΣ Πειραιά
Ιστότοποςwww.ampelakiakos.gr

Ο Αμπελακιακός Σαλαμίνας (επίσημη ονομασία: Αμπελακιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Αμπελακίων Σαλαμίνας,[1] συντμημένα: Αμπελακιακός Σ.Φ.Α.Σ.) είναι αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας. Διατηρεί ενεργά τμήματα ποδοσφαίρου και ρυθμικής γυμναστικής. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1937 και έμβλημα του συλλόγου είναι το αμπελόφυλλο. Αποτελεί μέλος της Ε.Π.Σ. Πειραιά και έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Αμπελακίων.[1] Στο παρελθόν ο σύλλογος διατηρούσε εκτός του ποδοσφαίρου και τμήματα τεχνικής κολύμβησης και πετοσφαίρισης.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπελακιακός από την ίδρυσή του έδινε πλήθος φιλικών αγώνων σαν ανεξάρτητο ποδοσφαιρικό σωματείο. Το 1946 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 174,[2] εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά και από τη σεζόν 1946-47 ξεκινά η επίσημη αγωνιστική του δράση, αγωνιζόμενος έκτοτε ανελλιπώς στα πρωταθλήματα του Πειραιά. Έπειτα από πολλά χρόνια στις μικρότερες κατηγορίες τις Ε.Π.Σ. Πειραιά, τη σεζόν 1972-73 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία, έχοντας κατακτήσει την προηγούμενη το πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας.[3] Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να αγωνίζεται στις κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Τη σεζόν 2008-09 κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Β΄ Κατηγορία[4] και από τη σεζόν 2009-10 αγωνίζεται ανελλειπώς στην Α΄ Κατηγορία.

Τη σεζόν 2017-18 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας,[5] για πρώτη φορά στην ιστορία του και κέρδισε την ιστορική άνοδο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Πρώτος αγώνας στην ιστορία του Αμπελακιακού στην Γ' Εθνική ήταν εντός έδρας στις 7 Οκτωβρίου 2018 με αντίπαλο τον Ατρόμητο Πειραιώς, όπου πήρε την ιστορική νίκη με 2-1. Κατά την πρώτη του παρουσία στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής την περίοδο 2018-19, τερμάτισε στη 10η θέση σε σύνολο 13 ομάδων του 5ου ομίλου και υποβιβάστηκε στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, όπου αγωνίζεται από την περίοδο 2019-20. Το 2020 ο Αμπελακιακός προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του κυπέλλου Ε.Π.Σ. Πειραιά, καθώς απέκλεισε τον Ερμή Κορυδαλλού επικρατώντας με 1-4 εκτός έδρας στον 1ο αγώνα και με 2-1 εντός έδρας στον 2ο αγώνα της ημιτελικής φάσης.[6][7]

Από τον Αμπελακιακό έχει αναδειχθεί πλήθος ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν σε μεγαλύτερες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Πιλάβης, Τάκης Λαλούσης κ.α. Το τοπικό ντέρμπι του Αμπελακιακού στη Σαλαμίνα είναι ο Αίαντας Σαλαμίνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]