Ακόνιτο
Το ακόνιτο, επίσης λυκοκτόνο και ακονίτης, είναι γένος με πάνω από 250 είδη αγγειόσπερμων που ανήκουν στην οικογένεια Ρανουγκουλίδες. Αυτά τα ποώδη αιωνόβια φυτά είναι κυρίως ιθαγενή στα ορεινά τμήματα του Βόρειου Ημισφαιρίου[1] και αναπτύσσονται στο έδαφος των ορεινών βοσκοτόπων που συγκρατεί την υγρασία αλλά είναι καλά στραγγιζόμενο. Τα περισσότερα είδη είναι άκρως δηλητηριώδη[2] και πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ προσεκτικά.
Ετυμολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ελληνική ονομασία ακόνιτο (ἀκόνιτον), πιθανόν προέρχεται από τη λέξη ἄκων, που σημαίνει ακόντιο, των οποίων ακοντίων τα άκρα ήταν δηλητηριασμένα με την ουσία ή από ακόνες, εξαιτίας του βραχώδους εδάφους στο οποίο πιστεύεται ότι αναπτυσσόταν το φυτό.[3] Η ελληνική ονομασία λυκοκτόνο(ν) θεωρείται ότι υποδηλώνει τη χρήση του χυμού του για το δηλητηριασμό των ακοντίων για το σκότωμα λύκων.[4]
Είδη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
|
|
Φυσικά υβρίδια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Aconitum × austriacum
- Aconitum × cammarum
- Aconitum × hebegynum
- Aconitum × oenipontanum (A. variegatum ssp. variegatum × ssp. paniculatum)
- Aconitum × pilosiusculum
- Aconitum × platanifolium (A. lycoctonum ssp. neapolitanum × ssp. vulparia)
- Aconitum × zahlbruckneri (A. napellus ssp. vulgare × A. variegatum ssp. variegatum)
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ κοινό κτήμα: Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Aconite» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 1 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σσ. 151-152 Μία ή περισσότερες προτάσεις από το προηγούμενο κείμενο ενσωματώνει κείμενο από έκδοση που είναι πλέον
- ↑ Hay, R. (Consultant Editor) second edition 1978. Reader's Digest Encyclopedia of Garden Plants and Flowers. The Reader's Digest Association Limited.
- ↑ «Aconite Poisoning». Penelope.uchicago.edu. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2018.
- ↑ «A Modern Herbal | Aconite Herb». botanical.com. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2014.
- ↑ «Aconitum chinense on pfaf.org». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2019.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Aconitum στο Wikimedia Commons