Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αεροδιαστημική μηχανική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αεροδιαστημική ή αεροδιαστημική μηχανική είναι ένας από τους κύριους κλάδους της μηχανικής και ασχολείται με την ανάπτυξη αεροπλάνων και διαστημόπλοιων[1]. Περιλαμβάνει δύο αλληλοεπικαλιπτόμενους κλάδους αυτούς της Αεροναυπηγικής και της Αστροναυτικής. Η Αεροηλεκτρονική είναι στο ευρύτερο φάσμα της αεροδιαστημικής αλλά ασχολείται συγκεκριμένα με την ηλεκτρονική μεριά την αεροδιαστημικής.

Τα εναέρια μέσα υπόκεινται σε πολύ απαιτητικές συνθήκες οι οποίες προκαλούνται από τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης και της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τα κατασκευαστικά φορτία που εφαρμόζονται στα τμήματα σου μέσου. Συνεπώς, τα μέσα αυτά προκύπτουν ως αποτέλεσμα διαφόρων τεχνολογικών και μηχανολογικών πεδίων συμπεριλαμβανομένης της αεροδυναμικής, της αεροηλεκτρονικής, της μηχανικής των υλικών, της δομικής ανάλυσης και του τομέα των κατασκευών. Η συμβολή όλων των παραπάνω είναι η αεροδιαστημική. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας της σαν πεδίο η αεροδιαστημική συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες διεπιστημονικές ομάδες μηχανολόγων, μηχανικών και επιστημόνων που ο καθένας εξειδικεύεται σε έναν τομέα.[2]

Σπουδές στην αεροδιαστημική μηχανική γίνονται σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό αλλά και σε διδακτορικό επίπεδο σε τμήματα αεροδιαστημικής και μηχανολογίας σε πολλά πανεπιστήμια παγκοσμίως. Επιπλέον διάφορα προγράμματα φέρουν τον τίτλο αστροναυτικής μηχανικής με περισσότερη έμφαση σε διαστημικές εφαρμογές. Οι απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων μπορούν να εργαστούν σε εταιρίες αεροδιαστημικής καθώς και σε οργανισμούς που ασχολούνται με την εξερεύνηση του διαστήματος όπως η ΝΑΣΑ και ο ΕΟΔ.


  1. Encyclopedia of Aerospace Engineering. John Wiley & Sons, 2010. (ISBN 978-0-470-75440-5).
  2. «Career: Aerospace Engineer». Career Profiles. The Princeton Review. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2006. Due to the complexity of the final product, an intricate and rigid organizational structure for production has to be maintained, severely curtailing any single engineer's ability to understand his role as it relates to the final project.