Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Μπολσένα
Θάνατος304
Μπολσένα
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Eορτασμός αγίου24 Ιουλίου
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς[1] είναι Αγία της Ορθόδοξης και της Καθολικής εκκλησίας.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγία Χριστίνα γεννήθηκε στην Τύρο. Καταγόταν από πλούσια, παγανιστική οικογένεια[2], θυγατέρα του στρατηγού Ουρβανού[3].

Η Χριστίνα ήταν εξαιρετικά όμορφη και πολλοί ήθελαν να την παντρευτούν. Ο πατέρας της Χριστίνας, όμως, οραματίστηκε ότι η κόρη του έπρεπε να γίνει ειδωλολάτρισσα ιέρεια. Για το σκοπό αυτό την πήγε σε μια ιδιαίτερη κατοικία, όπου είχε δημιουργήσει πολλά είδωλα χρυσού και ασήμι, και διέταξε την κόρη του να καίει θυμίαμα μπροστά τους. Δύο υπηρέτες παρακολουθούσαν την Χριστίνα[4].

Σύμφωνα με κάποιες καταγραφές, ένας άγγελος επισκέφθηκε τη Χριστίνα, ο οποίος την μύησε στην αληθινή πίστη. Ο άγγελος την αποκάλεσε νύφη του Χριστού και της είπε για το μελλοντικό της μαρτύριο. Η Χριστίνα κατέστρεψε όλα τα είδωλα στο δωμάτιό της και τα έριξε έξω από το παράθυρο. Όταν ο πατέρας της την επισκέφθηκε, την ρώτησε από πού είχαν εξαφανιστεί όλα τα είδωλα. Η Χριστίνα ήταν σιωπηλή. Κατόπιν, αφού κάλεσε τους υπηρέτες, ο Ουρβάνος έμαθε την αλήθεια από αυτούς.[5]

Ο πατέρας της θύμωσε, ενώ η μητέρα της την παρακάλεσε ν' αλλάξει γνώμη, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Ουρβανός, μετά από σκληρά βασανιστήρια, την έριξε στη θάλασσα, αλλά η Αγία Χριστίνα σώθηκε εκ θαύματος[6]. Ο πατέρας της πέθανε την ίδια νύχτα.

Τον διαδέχθηκε ο Δίων, που διέταξε να την βασανίσουν. Η Αγία Χριστίνα επέζησε των μαρτυρίων και 3.000 άνθρωποι βλέποντας το θαύμα έγιναν χριστιανοί.[7] Η Αγία Χριστίνα αποκεφαλίστηκε, αφού της έκοψαν τη γλώσσα και το στήθος.[8]

Το λείψανό της φυλάσσεται στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου στη Βενετία.[9]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αποστολική διακονία
  2. [1]
  3. [2]
  4. "Saint Christina of Tyre (July 24)". Official website of the Antiochian Orthodox Christian Archdiocese of Australia, New Zealand and the Philippines. Retrieved September 27, 2015.
  5. "Saint Christina of Tyre (July 24)". Official website of the Antiochian Orthodox Christian Archdiocese of Australia, New Zealand and the Philippines. Retrieved September 27, 2015.
  6. [3]
  7. [4]
  8. [5]
  9. [6]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]