Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έντγουιν Φλακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Έντγουιν Φλακ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Νοεμβρίου 1873[1][2]
Λονδίνο[1]
Θάνατος10  Ιανουαρίου 1935
Berwick[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστραλία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας (έως 1927)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςMelbourne Grammar School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααντισφαιριστής
αθλητής του στίβου
μαραθωνοδρόμος
δρομέας μεσαίων αποστάσεων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςAthletics Australia Hall of Fame (2000)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Έντγουιν Φλακ
Πίνακας μεταλλίων
Ολυμπιακοί Αγώνες
Χώρα συμμετοχής: Αυστραλία
Στίβος
Χρυσό 1896 Αθήνα 800 μέτρα
Χρυσό 1896 Αθήνα 1500 μέτρα
Μέλος μικτής ομάδας
Τέννις
Χάλκινο 1896 Αθήνα Διπλό ανδρών

Ο Έντγουιν Χάρολντ Φλακ (Edwin Harold Flack) (Λονδίνο 5 Νοεμβρίου 1873 - Μπέργουικ 10 Ιανουαρίου 1935) ήταν Αυστραλός αθλητής του στίβου και της αντισφαίρισης, χρυσός Ολυμπιονίκης το 1896.

Ο Φλακ γεννήθηκε στην Αγγλία και σε ηλικία 5 ετών η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αυστραλία και στο Μπέργουικ της Βικτώρια. Τελειώνοντας τις σπουδές του 1892, όπου σπούδασε και αρχαία Ελληνική ιστορία, δούλεψε στο λογιστικό γραφείο του πατέρα του. Ήταν αθλητής του συλλόγου Ολν Μελμπούρνιανς (Old Melburnians) και πρωταθλητής σε αγώνες δρόμου στη Νέα Νότια Ουαλία και στη Βικτώρια. 21 ετών στάλθηκε στο Λονδίνο για περαιτέρω εκπαίδευση στη λογιστική δουλεύοντας στην εταιρεία Price Waterhouse (σήμερα PricewaterhouseCoopers), παράλληλα συνέχισε τον αθλητισμό όπου γράφτηκε σε σύλλογο του Λονδίνου με σκοπό να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ολυμπιακοί αγώνες του 1896

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Έντγουϊν Φλακ

Στους Α' Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα κατέκτησε 2 χρυσά κι ένα χάλκινο μετάλλιο, ο Φλακ πήρε μέρος μετά από έξι ημέρες ταξίδι με πλοίο και τρένο. Στο πρώτο αγώνισμα που συμμετείχε ήταν τα 800 μέτρα όπου ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης με επίδοση 2.11.0" , στα 1.500 μέτρα ήταν πάλι πρώτος με επίδοση 4.33.2" με δεύτερο τον Αμερικανό Άρθουρ Μπλέικ. Τρίτος ολυμπιονίκης ήταν στο διπλό του τένις με συμπαίκτη τον Βρετανό Ρόμπινσον όπου έχασαν στα ημιτελικά από το ζευγάρι Δ. Κάσδαγλη - Δ. Πετροκόκκινου. Συμμετείχε και στο απλό του τένις όπου αποκλείστηκε από τον Α. Ακρατόπουλο , στον μαραθώνιο εγκατέλειψε στο 35ο χλμ ενώ προπορευόταν εμφάνισε σημάδια εξάντλησης προσπάθησε να τον βοηθήσει ένας Άγγλος ζητώντας και την βοήθεια των χωρικών, ο Φλακ νομίζοντας ότι ο χωρικός προσπαθούσε να τον εμποδίσει να κερδίσει τον αγώνα του έριξε γροθιά ξεσηκώνοντας τους θεατές του αγώνα.

Η μετέπειτα ζωή του

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1898 ο Φλακ επέστρεψε στην Μελβούρνη και στο λογιστικό γραφείο της οικογένειας, αγόρασε και μία φάρμα όπου έτρεφε βοοειδή. Δεν ξανά έτρεξε σε αγώνες αλλά εκπροσώπησε την Αυστραλία στην Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Αυστραλία έχει τιμήσει τον Φλακ κόβοντας γραμματόσημο με τη μορφή του το 1996 στην εκατονταετηρίδα των Ολυμπιακών αγώνων. Το όνομά του έχει δοθεί σε οδό κοντά στο Ολυμπιακό στάδιο του Σίδνευ κι άγαλμα του υπάρχει έξω από το σχολείο του Μπέργουιν όπου είχε φοιτήσει και ο ίδιος.

  • FitzSimons, Peter (2006). Great Australian Sports Champions. Harper Collins Publishers. ISBN 0-7322-8517-8.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Edwin Flack στο Wikimedia Commons
  • Βιογραφία του Φλακ στο adb