Άντονι Μπλόκλαντ φαν Μόντφοορτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άντονι Μπλόκλαντ φαν Μόντφοορτ
ΓέννησηΑπριλίου 1533[1]
Μόντφοορτ[2]
Θάνατος18  Οκτωβρίου 1583[3]
Ουτρέχτη[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΔεκαεπτά Επαρχίες
Ισπανικές Κάτω Χώρες
Ιδιότηταζωγράφος[2] και σχεδιαστής[4]
ΑδέλφιαCorneille de Blockland[5][6]
ΚίνημαΜανιερισμός
Είδος τέχνηςπροσωπογραφία[2] και έργο ιστορικής θεματολογίας[2]
Καλλιτεχνικά ρεύματαΜανιερισμός
Σημαντικά έργαThe Adoration of the Shepherds
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άντονι Μπλόκλαντ φαν Μόντφοορτ (Anthonie Blocklandt van Montfoort γνωστός επίσης και ως Anthonie van Blocklandt ή Anthonie van Montfoort, 1533 ή 1534 - 18 Οκτωβρίου 1583) ήταν Ολλανδός ζωγράφος.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Ο Ιωσήφ ερμηνεύει το όνειρο του Φαραώ" από τον Άντονι φαν Μόντφοορτ ( Μουσείο Centraal )

Γεννήθηκε στο Μόντφοορτ, όπου ο πατέρας του ήταν κάποτε δήμαρχος. Μαθήτευσε υπό τον Χέντρικ Σβέιρς (Hendrick Sweersz). στο Ντελφτ και τον Φρανς Φλόρις στην Αμβέρσα . Το 1552 επέστρεψε στο Μόντφοορτ, όπου νυμφεύτηκε την κόρη του τότε δημάρχου.

Στη συνέχεια, ο Μπλοκλαντ εγκαταστάθηκε στο Ντελφτ, όπου δημιούργησε πίνακες ζωγραφικής για την ''"Oude Kerk" (παλαιά εκκλησία) και τη"Nieuwe Kerk" (νέα εκκλησία, οι οποίοι αργότερα χάθηκαν κατά το ""beeldenstorm" . Επίσης ζωγράφισε ένα έργο για την Janskerk (Χάουντα) που ονομάζεται De onthoofding van Saint-Jacob, και τώρα βρίσκεται στο εκεί μουσείο. Πέθανε στην Ουτρέχτη .

Το 1572, ο Μπλόκλαντ πραγματοποίησε ταξίδι στην Ιταλία, μετά το οποίο εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ουτρέχτη, εντασσόμενος στην τοπική Συντεχνία το 1577. Το 1579 ζωγράφισε το πιο γνωστό έργο του, το τρίπτυχο Η Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται τώρα στη Βασιλική του Αγίου Μαρτίνου στο Μπίνγκεν Αμ Ράιν Bingen am Rhein .

Σύμφωνα με τον Κάρελ φαν Μάντερ, ο Μπλοκλαντ ζωγράφισε βιβλικές σκηνές, μυθολογικά θέματα και πορτρέτα.. Στο πρώιμο μανιεριστικό ύφος και αυτός και ο Γιόος ντε Μπέερ (ένας άλλος μαθητής του Φλόρις) ήταν αυτοί που εκκίνησαν αυτό το μανιεριστικό ύφος που άρχισε από τους καλλιτέχνες της Ουτρέχτης γύρω στο 1590. Ο φαν Μάντερ έγραψε ότι ο ντε Μπέερ είχε πολλούς πίνακες του Μπλόκλαντ στο εργαστήριό του που ο μαθητής του Άμπραχαμ Μπλούμερτ αργότερα αντεγραψε. Λίγα έργα μπορούν να του αποδοθούν σήμερα με βεβαιότητα. Ένα από αυτά είναι «ο Ιωσήφ που ερμηνεύει το όνειρο του Φαραώ», που σήμερα βρίσκεται στο Centraal Museum της Ουτρέχτης.

Ήταν επίσης δάσκαλος του ζωγράφου πορτρέτων του Ντελφτ Μίχιελ φαν Μίρεφελντ.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χώρα Θέση Μουσείο
Ο Ιωσήφ ερμηνεύει το όνειρο του Φαραώ Ολλανδία Ουτρέχτη Μουσείο Centraal
De opanding van Christus Ολλανδία Ουτρέχτη Μουσείο Centraal
Η προσκύνηση των ποιμένων Ολλανδία Άμστερνταμ Ρέικσμουζεουμ
> Κοίμηση της Θεοτόκου Γερμανία Μπίνγκεν αμ Ράιν Εκκλησία
Η Αφροδίτη αφοπλίζει τον Έρωτα Τσεχική Δημοκρατία Πράγα Εθνική Πινακοθήκη Πράγας
Βάπτισμα του Ιησού Γαλλία Λιλ Palais des Beaux-Arts de Lille
Πορτραίτο μιας κυρίας, μήκους τριών τετάρτων, σε μανσέτα με ταιριαστό δαντελένιο κάλυμμα και μανσέτες Ηνωμένες Πολιτείες

 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. British Museum person-institution thesaurus. 19898. Ανακτήθηκε στις 12  Σεπτεμβρίου 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 (Αγγλικά) ECARTICO. www.vondel.humanities.uva.nl/ecartico/persons/1023. Ανακτήθηκε στις 30  Οκτωβρίου 2023.
  3. Biografisch Portaal. 66546409. Ανακτήθηκε στις 12  Σεπτεμβρίου 2023.
  4. Collectie Boijmans Online. www.boijmans.nl/en/collection/artworks/151537/the-care-of-the-infant-adonis. Ανακτήθηκε στις 19  Απριλίου 2024.
  5. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: «BnF catalogue général» (Γαλλικά) Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Παρίσι. 13497580p. Ανακτήθηκε στις 10  Σεπτεμβρίου 2023.
  6. «Identifiants et Référentiels» (Γαλλικά) Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. 154369942. Ανακτήθηκε στις 10  Σεπτεμβρίου 2023.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]