Άλις Βάιντελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλις Βάιντελ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alice Elisabeth Weidel (Γερμανικά)
Γέννηση6  Φεβρουαρίου 1979[1][2][3]
Gütersloh[4]
ΚατοικίαΥμπερλίνγκεν
Μπιλ/Μπιέν[5]
Harsewinkel
Βερολίνο (από 2018)
ΠαρατσούκλιLille[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Αγγλικά
Μανδαρινικά κινέζικα
Εκπαίδευσηδιδακτορικό δίπλωμα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός (από 2013)
economist
Diploma of Business Administration
μη μυθοπλαστικός συγγραφέας[7]
σύμβουλος επιχειρήσεων
ΕργοδότηςAllianz Global Investors
Heristo
Goldman Sachs[8]
Αξιοσημείωτο έργοd:Q28173540
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕναλλακτική για τη Γερμανία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Γερμανικής Βουλής (2017–2021, constituency for the Bundestag election Bodensee)[9]
επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας (από 2017, AfD Bundestag fraction)
μέλος της Γερμανικής Βουλής (από 2021, d:Q109289310)[10]
Ιστότοπος
alice-weidel.de
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αλίς Ελίζαμπετ Βάιντελ (Alice Elisabeth Weidel, 6 Φεβρουαρίου 1979) είναι Γερμανίδα πολιτικός. Μαζί με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, είναι η ηγέτιδα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία και η υποψήφια για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το 2017. Είναι η πρώτη ομοφυλόφιλη γυναίκα που ηγείται κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στους γάμους των ομοφυλόφιλων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βάιντελ γεννήθηκε στο Γκίτερσλο και μεγάλωσε στο Φέρσμολντ. Ως φοιτήτρια, ήταν γνωστή στους φίλους της με το ψευδώνυμο "Λίλλυ" ενώ περιγράφηκε από μερικούς ότι έχει μια ηγετική και ενίοτε αλαζονική προσωπικότητα.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ, λαμβάνοντας τους καλύτερους βαθμούς ανάμεσα στους φοιτητές του έτους της, και απέκτησε διδακτορικό στη φιλοσοφία της διεθνούς ανάπτυξης από το ίδιο πανεπιστήμιο το 2011.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού έλαβε το πτυχίο της, η Βάιντελ εργάστηκε για την Goldman Sachs προτού προσληφθεί στην Allianz Global Investors. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 εργάστηκε για έξι χρόνια στην Τράπεζα της Κίνας. Αφού εγκατέλειψε αυτή τη δουλειά, εργάστηκε για δυο χρόνια στο Heristo, μια εταιρεία που προμήθευε ζωοτροφές. Από το 2014 έχει εργαστεί ως ανεξάρτητη σύμβουλος επιχειρήσεων.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εναλλακτική για τη Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2012 η Βάιντελ εντάχθηκε στο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία". Σύμφωνα με την ίδια, ένιωσε για πρώτη φορά έλξη για αυτό το κόμμα εξαιτίας της αντίθεσής του προς το νόμισμα του ευρώ.[11] Τον Απρίλιο του 2017 εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος.

Πολιτικές θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετανάστευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βάιντελ επέκρινε τις μεταναστευτικές πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ δηλώνοντας ότι η χώρα θα καταστραφεί μέσω αυτής της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Μέρκελ είναι τρελή και εγώ συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Πρόκειται για μια εντελώς ανόητη μορφή πολιτικής που ακολουθείται εδώ". Έχει ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να επενδύσει σε "ειδικές οικονομικές ζώνες" στη Μέση Ανατολή προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι μορφωμένοι άνθρωποι να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να αποφύγουν την πιθανότητα εξόδου μυαλών από τη χώρα αλλά αναφέρει επίσης ότι υποστηρίζει ένα σύστημα καναδικού τύπου "που θα αναλάμβανε τα προνόμια των ειδικευμένων απέναντι στους ανειδίκευτους μετανάστες.

Ευρωπαϊκή Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βάιντελ υποστηρίζει τη συνέχιση της ένταξης της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο έχει ζητήσει να φύγουν τα οικονομικά αδύναμα κράτη όπως η Ελλάδα. Παρόλο που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύει ότι η Γερμανία πρέπει να αποσυρθεί από το ενιαίο νόμισμα του ευρώ.

Ζητήματα ΛΟΑΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βάιντελ έχει δηλώσει την αντίθεσή της για τη συζήτηση περί σεξουαλικότητας πριν την εφηβεία λέγοντας ότι δεν θέλω κανέναν με ιδιαιτερότητες στο φύλο ή με μαθήματα περί σεξουαλικότητας να έρχεται κοντά στα παιδιά μου. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την προστασία της "παραδοσιακής οικογένειας" καθώς και άλλους τρόπους ζωής. Έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη συγκατοίκηση για τα ομοφυλόφιλα και λεσβιακά ζευγάρια και λέει ότι και για την ίδια ισχύει κάτι τέτοιο.[12]

Διαμάχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιστατικό "Ναζιστική παλιογυναίκα"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2017 η Βάιντελ συσπειρώθηκε ενάντια στην πολιτική ορθότητα, ισχυριζόμενη ότι ανήκε στα "σκουπίδια της ιστορίας". Ως απάντηση, στις 27 Απριλίου 2017, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Κρίστιαν Έρινγκ του καναλιού Extra 3 απάντησε "σίγουρα, ας βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική ορθότητα. Ας γίνουμε όλοι πολιτικά λανθασμένοι: αυτή η ναζιστική παλιογυναίκα πρέπει να είναι σωστή. Ήταν αυτό αρκετά ορθό πολιτικά; Το ελπίζω". Η Βάιντελ κατέθεσε μήνυση στο κανάλι και προσπάθησε να απαγορεύσει την επανεξέταση του προγράμματός του αλλά στις 17 Μαΐου 2017 το περιφερειακό δικαστήριο του Αμβούργου αποφάσισε εναντίον της, δηλώνοντας ότι ένα δημόσιο πρόσωπο οφείλει να αντιμετωπίσει την κριτική. Η Βάιντελ διαφώνησε με την απόφαση και υποσχέθηκε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας.

Περιστατικό παράνομης μετανάστευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια έκθεση τον Σεπτέμβριο του 2017 από την εφημερίδα Die Zeit ισχυρίστηκε ότι η Βάιντελ είχε μισθώσει παράνομα έναν πρόσφυγα από τη Συρία για να κάνει τις οικιακές εργασίες στο σπίτι της στην Ελβετία. Η έκθεση ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πρόσφυγας δεν είχε γραπτή σύμβαση εργασίας ούτε εκδόθηκαν τιμολόγια για την εργασία του. Η Βάιντελ απάντησε μέσω Twitter ότι η έκθεση της Die Zeit ήταν "ψεύτικες ειδήσεις" ενώ ο δικηγόρος της Βάιντελ ανέφερε ότι η ίδια είχε έναν Σύριο να μένει στο σπίτι της ως φιλοξενούμενος και όχι ως εργάτης.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βάιντελ έχει σχέση με τη Σάρα Μπόσαρντ, μια Ελβετίδα παραγωγό ταινιών με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, καθώς και μια δεύτερη κατοικία μαζί της στο Μπιλ της Ελβετίας. Έχουν δυο παιδιά.[13]

Η Βάιντελ μιλά γερμανικά και άπταιστα αγγλικά και κινέζικα.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Das Rentensystem der Volksrepublik China. Reformoptionen aus ordnungstheoretischer Sicht zur Erhöhung der Risikoresistenz (= Schriften zur Nationalökonomie. Band 60). Verlag P.C.O., Bayreuth 2011

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Stammdaten aller Abgeordneten des Deutschen Bundestages». basic data about the members of the Bundestag. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2018.
  2. 2,0 2,1 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. weidel-alice.
  3. 3,0 3,1 (Γερμανικά) Munzinger Personen. 00000031039. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Γερμανικά) Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. 1013560906.
  5. www.zeit.de/politik/deutschland/2017-05/alice-weidel-afd-wohnort-steuern-schweiz. Ανακτήθηκε στις 17  Αυγούστου 2017.
  6. «Alice Weidel : Himmel, Lille!». (Γερμανικά) Zeit Online. 13  Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22  Ιανουαρίου 2024.
  7. www.gbv.de/dms/zbw/662175514.pdf.
  8. www.iodonna.it/attualita/in-primo-piano/2017/09/25/lesbica-e-fidanzata-con-una-straniera-ecco-chi-e-alice-weidel-la-contraddittoria-leader-dellestrema-destra-tedesca/.
  9. bundeswahlleiter.de/bundestagswahlen/2017/gewaehlte/bund-99/w.html.
  10. www.bundestag.de/abgeordnete/biografien/W/weidel_alice-858184. Ανακτήθηκε στις 25  Οκτωβρίου 2021.
  11. «Germany's far-right party surged to its best election result since the Nazis — meet Marine Le Pen-like leader Alice Weidel» (στα γερμανικά). Business Insider Deutschland. https://www.businessinsider.de/germany-afd-alice-weidel-everything-you-need-to-know-2017-9/?r=US&IR=T#her-views-were-not-always-extreme-her-old-friends-say-4. Ανακτήθηκε στις 2018-11-12. [νεκρός σύνδεσμος]
  12. «'Merkel is insane': meet the woman leading the AfD into the elections» (στα αγγλικά). 2017-05-11. https://www.thelocal.de/20170511/merkel-is-insane-meet-the-woman-leading-the-afd-into-the-elections-alice-weidel-elections-2017. Ανακτήθηκε στις 2018-11-12. 
  13. «Coming-out auf der Wahlkampf-Bühne» (στα γερμανικά). rtl.de. https://www.rtl.de/cms/afd-kandidatin-alice-weidel-mit-coming-out-auf-der-wahlkampf-buehne-ich-bin-homosexuell-4127276.html. Ανακτήθηκε στις 2018-11-12. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]