Berkeley Software Distribution

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από BSD)
BSD Unix
Η "γεύση" FreeBSD του BSD με περιβάλλον εργασίας GNOME 2.20.
Γενικά
ΔημιουργοίCSRG, UC Berkeley
Ημερ. Δημιουργίας1977
Είδοςπαράγωγο του Unix
Διανομή
Λειτουργικά
ΠυρήναςΜονολιθικός πυρήνας
ΑρχιτεκτονικήPDP-11, VAX, Intel 80386
ΠροκάτοχοςUnix
ΔιάδοχοςNetBSD[1]
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ
ΤύποςΛειτουργικό Σύστημα
Γραμμένο σεC
ΚατάστασηΑντικαταστάθηκε από παράγωγα
Άδεια χρήσηςBSD licenses
Σύνδεσμοι

To BSD (Berkeley Software Distribution - μερικές φορές αναφέρεται και Berkeley Unix) είναι ένα σύστημα προερχόμενο από το Unix, που διανέμεται από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Η ανάπτυξη του BSD ξεκίνησε τη δεκαετία του '70. Το όνομα χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει το σύνολο των σύγχρονων διανομών που προέρχονται από τις αρχικές διανομές του BSD.

Το BSD έτυχε ευρείας αναγνώρισης με τις εκδόσεις Unix που ήταν διαθέσιμες για "workstation-class" συστήματα. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ευκολία με την οποία μπορούσε να χορηγηθεί άδεια για χρήση και την οικειότητα που είχαν με το σύστημα οι ιδρυτές πολλών τεχνολογικών επιχειρήσεων κατά τη δεκαετία του '80. Αυτή η οικειότητα κυρίως προήλθε από τη χρήση παρόμοιων συστημάτων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους - όπως το Ultrix της DEC και το SunOS της SUN. Ενώ το ίδιο το BSD εκτοπίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από τα συστήματα System V Release 4 και OSF/1 τη δεκαετία του '90 (από τα οποία και τα δύο ενσωμάτωσαν κώδικα του BSD), τα τελευταία χρόνια τροποποιημένες εκδόσεις ανοιχτού κώδικα του κυρίως κώδικα (προερχόμενες συνήθως από την έκδοση 4.4BSDlite) χρησιμοποιούνται και αναπτύσσονται συνεχώς.

Το 1995 εκδόθηκε η τελευταία έκδοση του 4.4BSD, η 4.4BSD-Lite Release 2. Μετά από αυτή το Computer Systems Research Group (CSRG) του Berkeley διαλύθηκε και η ανάπτυξη του BSD στο Berkeley σταμάτησε. Από τότε, διατηρούνται διάφορες διανομές βασισμένες στο 4.4BSD (όπως FreeBSD, OpenBSD, και NetBSD), γνωστές ως BSD flavors (παραλλαγές του BSD).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

BSD flavors: οι διάφορες "γεύσεις" (παραλλαγές) του BSD.

Το λειτουργικό σύστημα Mac OS X επίσης χρησιμοποιεί πυρήνα βασισμένο στο BSD και μεγάλο τμήμα των εργαλείων του (userland).


  1. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.