X&Y

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
X&Y
Στούντιο άλμπουμ από Coldplay
Ηχογραφήθηκε27 Ιανουαρίου 2004 - Ιανουάριος 2005
Μουσικό είδοςΕναλλακτική Ροκ
ΣτούντιοAIR (Λονδίνο, Αγγλία)

Parr Street (Λίβερπουλ, Αγγλία)
CRC (Σικάγο, Ιλινόι)
Sarm West (Λονδίνο, Αγγλία)
Townhouse (Λονδίνο, Αγγλία)

The Hit Factory (Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη)
ΔισκογραφικήParlophone, Capitol

Το X&Y είναι το τρίτο άλμπουμ του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Coldplay.

Κυκλοφόρησε στις 6 Ιουνίου 2005 από την Parlophone στο Ηνωμένο Βασίλειο και, μια ημέρα αργότερα, από την Capitol Records στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άλμπουμ δημιουργήθηκε από τους Coldplay και τον παραγωγό Danton Supple. Είναι γνωστό για την ταραγμένη και επείγουσα ανάπτυξή του, με τον παραγωγό Ken Nelson να έχει αρχικά επιφορτιστεί παράγοντας μεγάλο μέρος του άλμπουμ. Ωστόσο, πολλά τραγούδια που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριών του απορρίφθηκαν λόγω της δυσαρέσκειας της μπάντας. Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι ένας συνδυασμός χρωμάτων και μπλοκ, που αποτελεί αναπαράσταση του κώδικα Baudot.

Το άλμπουμ περιέχει δώδεκα κομμάτια και ένα επιπλέον κρυφό κομμάτι, το "Til Kingdom Come". Παραλείπεται από την λίστα κομματιών, αλλά αναφέρεται ως "+" στην ετικέτα του δίσκου και μέσα στο φυλλάδιο του άλμπουμ. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να ηχογραφηθεί από τον Αμερικάνο Johnny Cash με τον τραγουδιστή Κρις Μάρτιν, αλλά ο Cash πέθανε προτού μπορέσει να το κάνει.[1] Το τραγούδι "Talk" εμφανίστηκε στην λίστα των κομματιών, αν και μετά από διαρροή στο διαδίκτυο στις αρχές του 2005 θεωρήθηκε ότι υποβαθμίστηκε σε B-side για τις επόμενες single κυκλοφορίες του άλμπουμ.

Το X&Y κυκλοφόρησε μετά από σημαντική παγκόσμια ανυπομονησία. Η συνολική αντίδραση στο άλμπουμ ήταν γενικά θετική, αν και ορισμένοι κριτικοί το ανέφεραν ως κατώτερο από τους προκατόχους του. Ήταν μια σημαντική εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στην πρώτη θέση πολλών charts παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, που ήταν το πρώτο άλμπουμ της Coldplay που κορυφώθηκε με το chart των ΗΠΑ. Με πωλήσεις 8,3 εκατομμυρίων μονάδων μόνο το 2005, το X&Y ήταν το μουσικό άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που κυκλοφόρησε εκείνο το έτος. Το άλμπουμ έχει πουλήσει πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.[2] Δημιούργησε τα singles "Speed ​​of Sound", "Fix You", "Talk", "The Hardest Part", "What If" και "White Shadows".

Από άποψη στίχων, αυτό το άλμπουμ έκανε μια εμφανή αλλαγή από τους προκατόχους του, με πολλούς στίχους να επικεντρώνονται σε μια αμφισβητήσιμη και φιλοσοφική όψη του κόσμου. Τις προηγούμενες φορές, ο Μάρτιν τραγούδησε ως επί το πλείστον σε πρώτο πρόσωπο «I», αλλά εδώ μεταφέρεται στο δεύτερο πρόσωπο «you».[3] Αντίστοιχα, τα τραγούδια του άλμπουμ αντικατοπτρίζουν τις «αμφιβολίες, τους φόβους, τις ελπίδες και τις αγάπες» του Μάρτιν με στίχους που είναι «ειλικρινείς και ασαφείς».

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

X
Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "Square One"   4:47
2. "What If"   4:57
3. "White Shadows"   5:28
4. "Fix You"   4:54
5. "Talk"   5:11
6. "X&Y"   4:34
Y
Αρ. Tίτλος Διάρκεια
7. "Speed of Sound"   4:48
8. "A Message"   4:45
9. "Low"   5:32
10. "The Hardest Part"   4:25
11. "Swallowed in the Sea"   3:58
12. "Twisted Logic"   5:01
13. "Til Kingdom Come" (hidden track) 4:10
Συν. διάρκεια:
62:30
Bonus tracks
Αρ. Tίτλος Διάρκεια
14. "How You See the World" (only available on some Japanese first pressings) 4:04

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Coldplay Interviews on Yahoo! Music». web.archive.org. 12 Δεκεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Big band theory: who are the brightest stars?». NZ Herald (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022. 
  3. Pareles, Jon (2005-06-05). «The Case Against Coldplay» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2005/06/05/arts/music/the-case-against-coldplay.html. Ανακτήθηκε στις 2022-01-04.