VSAT

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
VSAT στη Γκάνα

Η τεχνολογία VSAT (Very small aperture terminal) είναι μία ιδιαίτερη μορφή δορυφορικής επικοινωνίας, που πήρε το όνομά της από το ότι οι τερματικοί σταθμοί εδάφους χρησιμοποιούν κεραίες μικρών διαστάσεων και χαμηλού κόστους. Η τεχνολογία VSAT επιτρέπει την αξιόπιστη μετάδοση δεδομένων μέσω δορυφόρου με χρήση παραβολικών κεραιών διαμέτρου 0,6 έως 1,8 μ. Πίσω από την κεραία συνδέεται με εύκολο τρόπο τυποποιημένος εξοπλισμός χαμηλού κόστους χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένων μηχανικών.

Τυπικά οι τερματικοί σταθμοί VSAT ευρίσκονται σε διάταξη αστέρα γύρω από ένα κεντρικό σταθμό εκπομπής, που ονομάζεται hub, και είναι συνδεδεμένος με κάποιον κεντρικό υπολογιστή. Όλες οι επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μεταξύ των τερματικών σταθμών, γίνονται μέσω υπολογιστή του hub. Τα VSAT χρησιμοποιούνται για μετάδοση δεδομένων με ταχύτητες 1200 και 19200 bps και σε λιγότερες περιπτώσεις 64 Kbps έως 2 Mbps ή για μετάδοση ψηφιακής φωνής και εικόνας βίντεο.

Η επικοινωνία είναι μικροκυματική και ο δορυφόρος ουσιαστικά λειτουργεί σαν αναμεταδότης του μικροκυματικού σήματος, επανεκπέμποντας το σήμα που λαμβάνει σε διαφορετική συχνότητα. Ο δορυφόρος ευρίσκεται σε γεωστατική τροχιά σε ύψος 35.786 χλμ πάνω από τον Ισημερινό. Από το ύψος αυτό η εκπεμπόμενη δέσμη μπορεί να καλύψει μεγάλες περιοχές όπως για παράδειγμα την Ευρώπη ή την Β. Αμερική.

Η σταθερή θέση του δορυφόρου επιτρέπει στις κεραίες εδάφους να είναι σταθερά προσανατολισμένες προς το ίδιο σημείο στον ουρανό. Οι μικρομεταβολές της θέσης του δορυφόρου που σημειώνονται με την πάροδο του χρόνου μπορούν να παρακολουθούνται από την κεραία του κατανεμητή (hub) που διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς. Αντιθέτως, οι τερματικοί σταθμοί, που πρέπει να είναι απλοί, βασίζονται στην μεγάλη γωνία κάλυψης της μικρής σταθερής κεραίας τους.

Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι διαθέτουν πολλούς σηματοδότες, συνήθως 12 έως 24. Ο αναμεταδότης λαμβάνει το σήμα από την κοινή κεραία λήψης μετατρέπει την συχνότητα του και στην συνέχεια το ενισχύει και το εκπέμπει πίσω προς τη γη μέσω της κεραίας εκπομπής. Οι αναμεταδότες εκμισθώνονται από τους επικοινωνιακούς δορυφόρους είτε ολικώς είτε μερικώς και με κόστος που εξαρτάται από το απαιτούμενο εύρος ζώνης και την ισχύ εκπομπής.

Το κανάλι επικοινωνίας του αναμεταδότη έχει χωρητικότητα της τάξεως των 100Mbps. Οι μικροκυματικές συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι είτε στην περιοχή 4-6 GHz που είναι γνωστή σαν C band είτε στην περιοχή 12-14 GHz γνωστή ως Ku band. Σήμερα η C band εγκαταλείπεται σταδιακά και δίνει τη θέση της στην Ku band, που έχει το πλεονέκτημα να λειτουργεί με μικρότερο μέγεθος κεραιών και έχει λιγότερες παρεμβολές από επίγεια μικροκυματικά συστήματα.

Η χρήση υψηλότερων συχνοτήτων, όπως η ζώνη Ka (Ka band), είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και προσβλέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο το μέγεθος των κεραιών συγχρόνως με το ότι θα μας διαθέσει μεγαλύτερο επικοινωνιακό φάσμα.

Η μεγαλύτερη απόσταση του δορυφόρου από της γη δημιουργεί πολύ μεγάλη εξασθένηση του σήματος που είναι της τάξης των 207 db για την Ku band. Μια βροχερή ατμόσφαιρα μπορεί να αυξήσει την εξασθένηση έως και 3db. Η απόσταση είναι υπεύθυνη και για τη μεγάλη καθυστέρηση στη μετάβαση και επιστροφή του σήματος προς το δορυφόρο που είναι 270 msec για κάθε κατεύθυνση, δηλαδή 540 msec συνολικά.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγγλικά

  1. Introduction To VSAT Technology By Greg Heifner Orbital Data Net, Inc.
  2. Satellite Internet Explained - VSAT Systems

Ελληνικά

  1. Διπλωματική εργασία από το Μετσόβιο Πολυτεχνίο 11/03