VMware

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
VMware
Νομική μορφήεταιρεία (ΗΠΑ)
Κλάδοςβιομηχανία λογισμικού
Ίδρυση1998
ΙδρυτήςDiane Greene και Mendel Rosenblum
ΈδραΠάλο Άλτο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΠροϊόνταVMware vSphere, VMware Fusion, VMware ESXi, VMware ThinApp, VMware Workstation Player, VMware View και vCenter
Υπάλληλοι24.200 (1  Φεβρουαρίου 2019) και 34.000 (2021)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η VMware, Inc. είναι εταιρεία που παρέχει λογισμικό εικονικοποίησης. Ιδρύθηκε το 1998 από τους Diane Greene, Mendel Rosenblum, Scott Devine, Edward Wang και τον Édouard Bugnion και η έδρα της είναι στο Palo Alto, California, ΗΠΑ. Της οποίας ο κύριος μέτοχος είναι η EMC Corporation. Τα προϊόντα της VMware είναι σχεδιασμένα για λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows, Linux και Mac OS X.

Σχεδίαση πυρήνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

VMware vSphere, συνολική εικόνα

Τα προϊόντα παρέχουν ένα πλήρως εικονικοποιημένο hardware στο φιλοξενούμενο λειτουργικό σύστημα, με εικονική κάρτα γραφικών, εικονικό σκληρό δίσκο, εικονικούς οδηγούς για τις θύρες USB, τις παράλληλες και τις σειριακές θύρες. Έτσι τα εικονικά μηχανήματα μπορούν να μεταφερθούν από υπολογιστή σε υπολογιστή και να μην έχουν προβλήματα συμβατότητας. Στην πράξη ένας διαχειριστής μπορεί να κάνει παύση των λειτουργιών ενός εικονικού συστήματος, να το αντιγράψει ή απλώς να το μεταφέρει σε έναν άλλο τοπικό υπολογιστή και να συνεχιστούν εκεί οι προηγούμενες λειτουργίες στο σημείο ακριβώς που είχαν σταματήσει.

Στο προϊόν για επιχειρηματικούς servers “ESX” υπάρχει το vCenter, το οποίο ενσωματώνει διάφορες υπηρεσίες όπως την “storage vMotion” όπου επιτρέπει σε ένα εικονικό σύστημα ενώ τρέχει να μετακινηθεί από μία αποθηκευτική συσκευή σε μία άλλη χωρίς να γίνει παύση λειτουργίας της, την “DRS - Distributed Resource Scheduler ” όπου επιτρέπει σε δύο η περισσότερους φυσικούς servers να μοιράζονται αρκετά εικονικά συστήματα τους πόρους τους, όπως επεξεργαστική ισχύ και φυσικής μνήμης, και τέλος παρέχει “Υψηλή διαθεσιμότητα” (HA - High Availability.) Σε περίπτωση αποτυχίας του υλικού σε ένα cluster (φυσικό server), οι εικονικοί servers θα κάνουν αυτόματα επανεκκίνηση σε έναν άλλο cluster. Βεβαία τα τοπικά συστήματα δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλη διαφορά φυσικού hardware (όπως για παράδειγμα διαφορετικό αριθμό επεξεργαστών) και θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα σωστά (Βάσει των δυνατοτήτων του πιο αδύναμου συστήματος).

Τα προϊόντα της VMware ξαναγράφουν τον κώδικα δυναμικά, μία διαδικασία όπου η VMware την αποκαλεί "binary translation" ή BT. Για αυτό το λόγο τα προϊόντα της είναι πολύ πιο γρήγορα από τους εξομοιωτές. Συγκεκριμένα τρέχει 80% πιο γρήγορα από ένα εικονικό σύστημα (εξομοιωτής) που λειτουργεί απευθείας πάνω στο ίδιο υλικό (hardware). Αν και τα εικονικά συστήματα λειτουργούν σε κατάσταση χρήστη (user-mode), είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν αρκετοί οδηγοί (drivers) κυρίως για να αλλάξουν δυναμικά οι εγγραφές στον πίνακα “Global Descriptor Table (GDT)” και στον πίνακα ”Interrupt Descriptor Table (IDT)”.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

vCenter Server ($)

(license manager)

Server

hardware

ESX ($)

(vMotion, DRS, HA, Storage vMotion)

ESXi (freeware)
(ESXi freeware is managed by the Virtual Infrastructure (or vSphere) Client)
ESXi ($)
(vMotion, DRS, HA, Storage vMotion)

Guest OS

Guest OS

Guest OS...

Workstation

hardware

Windows or

Linux OS

VMware Server (δωρεάν)

Guest OS

Guest OS

Guest OS...

User

session

VMware Workstation ($)

VMware Player (δωρεάν)

vSphere Client for managing ESX(i) hosts (δωρεάν)

Τα προϊόντα της VMware είναι κλειστού-κώδικα με μειωμένα δικαιώματα του φιλοξενούμενου συστήματος. Υποστηρίζουν την επικοινωνία μεταξύ του φιλοξενούμενου λειτουργικού συστήματος και του τοπικού λειτουργικού συστήματος(αν υπάρχει) και από τις δύο πλευρές. Βασίζεται στο φυσικό hardware για την εκτέλεση εντελών αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθούν κάποιες συγκεκριμένες δομές δεδομένων όπως συγκεκριμένα οι δομές “Local Descriptor Table”, ”Descriptor Table”, ”Global Descriptor Table” και πολλές άλλες. Ανήκουν σε δύο κατηγορίες αναλόγως αν είναι απαραίτητη η παρουσία ενός τοπικού λειτουργικού συστήματος η όχι. Στα λογισμικά ”γυμνού μετάλλου” (bare-metal) και στα λογισμικά ”επιφανείας” (desktop).

  • Στα λογισμικά ”γυμνού μετάλλου” το προϊόν της VMware παίρνει τη θέση του τοπικού λειτουργικού και λειτουργεί απευθείας πάνω στο φυσικό σύστημα. Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι το ESX και το ESXi.
  • Στα λογισμικά ”επιφανείας” τα εικονικά συστήματα λειτουργούν πάνω σε ένα τοπικό λειτουργικό σύστημα (Windows, Mac X ή Linux). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, το VMware workstation που παρέχει πολλαπλά εικονικά συστήματα σε συστήματα με τοπικό λειτουργικό Windows και Linux, το VMware Fusion που παρέχει πολλαπλά εικονικά συστήματα σε συστήματα με τοπικό λειτουργικό Mac και το VMware player, το οποίο είναι δωρεάν λογισμικό (freeware) για προσωπική χρήση. Στην αρχή το VMware player δεν ήταν δυνατόν να δημιουργήσει εικονικές μηχανές, αυτός ο περιορισμός σταμάτησε στην έκδοση 3.0.1.

Ασφάλεια στο VMware[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από μόνη της η εικονικοποίηση παρέχει ένα επίπεδο ασφάλειας. Αν υπάρξει μία απειλή σε ένα εικονικό σύστημα συνήθως θα περιοριστεί σε αυτό και δεν θα επηρεάσει τους πόρους του τοπικού συστήματος ούτε των υπόλοιπων εικονικών συστημάτων (αν υπάρχουν). Η ίδια η εταιρεία προτείνει κάποιες πολιτικές για την ενδυνάμωση της ασφάλειας στο VMware επίσης παράγει και κάποια αντίστοιχα προϊόντα που ενισχύουν την ασφάλεια στα προϊόντα της και περιορίζουν σημαντικά την επικινδυνότητα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]