Underwood (εταιρεία γραφομηχανών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γραφομηχανή, πλήρως μηχανική, ψηλή, με κυκλικά πλήκτρα και δύο επιγραφές που γράφουν Underwood.
Γραφομηχανή Underwood N.5.

Η Underwood Typewriter Company, που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης γραφομηχανής. Αρχικά ασχολήθηκε με την παραγωγή κορδέλας γραφομηχανής και χαρτιού άνθρακα για τη Remington,[1] η οικογένεια Underwood στράφηκε στην κατασκευή γραφομηχανών, αφού η Remington άρχισε να παράγει αυτές τις προμήθειες εσωτερικά. Η ανακάλυψη της εταιρείας ήρθε με το Underwood Number 5, που κυκλοφόρησε το 1900, το οποίο έγινε η πρώτη ευρέως επιτυχημένη σύγχρονη γραφομηχανή.[2] Η δημοτικότητα αυτού του μοντέλου ώθησε την Underwood να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γραφομηχανών στον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα.[2]

Υπό την ηγεσία του Philip Dakin Wagoner μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία επεκτάθηκε και αναδιοργανώθηκε σε Underwood-Elliott-Fisher, αργότερα γνωστή ως Underwood Corporation.[3] Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Underwood συνέβαλε στην πολεμική προσπάθεια με την παραγωγή καραμπινών M1.[4] Το 1959, η εταιρεία συγχωνεύθηκε με τον Ιταλό κατασκευαστή Olivetti, σχηματίζοντας την Olivetti-Underwood και επεκτάθηκε στον κλάδο των ηλεκτρομηχανικών αριθμομηχανών.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Underwood No. 5». The Classic Typewriter Page. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 George Nichols Engler (1969). The Typewriter Industry: The Impact of a Significant Technological Revolution (PhD dissertation). University of California at Los Angeles. σελ. 30. 
  3. «West Mountain Historic District». National Park Service. 27 Ιανουαρίου 1984. σελ. 13. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2013. 
  4. «U.S. Underwood Elliot Fisher M1 Carbine». NRA Museum. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2022. 
  5. «Registratori di cassa Underwood | Olivetti SPA». www.olivetti.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]