Uncharted 4: A Thief's End

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Uncharted 4: A Thief's End
ΔημιουργόςNaughty Dog
ΕκδότηςSony Interactive Entertainment
ΠλατφόρμαPlaystation 4
Ημ/νία κυκλοφορίας10  Μαΐου 2016
δεδομένα (π  σ  ε )

To Uncharted 4: A Thief's End (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε ως Uncharted 4: Το Τέλος Ενός Κλέφτη) είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας της Naughty Dog που εκδόθηκε από τη Sony για το PlayStation 4. Αποτελεί τη συνέχεια του προηγούμενου παιχνιδιού, Uncharted 3: Drake's Deception και είναι το τελευταίο της σειράς Uncharted με πρωταγωνιστή τον Nathan Drake. Διαδραματίζεται 3 χρόνια μετά τα γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού και ακολουθεί τον Drake ο οποίος έχει παραιτηθεί από το κυνήγι θησαυρών, και συναντιέται ξανά με τον αδερφό του Samuel Drake και με τον Victor Sullivan. Μαζί τους, ψάχνει για στοιχεία που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να φτάσει στον θησαυρό του Henry Avery προκειμένου να σώσει τον αδερφό του.

Η Naughty Dog εξέδωσε ένα teaser trailer του παιχνιδιού στις 14 Νοεμβρίου 2013. Ένα μέρος από το gameplay του αποκαλύφθηκε στις 9 Ιουνίου 2014, κατά την προβολή του στην E3. Το Uncharted 4: A Thief's End κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 10 Μαΐου 2016 και έχει δεχθεί πολύ καλές κριτικές.[1] Στη 1 Δεκεμβρίου 2016, κατά την απονομή βραβείων στα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν εντός του έτους, το Uncharted 4 πήρε 2 βραβεία: "Best Narrative" και "Best Performance". [2] Θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια που έγιναν ποτέ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι ξεκινάει με τους κυνηγούς θησαυρών Nathan (Nate) Drake και τον αδερφό του Samuel (Sam) Drake να οδηγούν με τη βάρκα τους προς ένα απομονωμένο νησί, με τον καιρό να είναι βροχερός και με εχθρικά καράβια να τους κυνηγούν. Τελικά η βάρκα του Nathan και του Samuel διαλύεται από ένα ισχυρό χτύπημα που δέχθηκε από ένα μεγάλο εχθρικό καράβι. Στη συνέχεια, το παιχνίδι μας μεταφέρει αρκετά χρόνια πίσω, εκεί που ο Nate ζει σε ένα ορφανοτροφείο. Καθώς κάθεται στο δωμάτιό του βλέπει τον Sam, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από το ορφανοτροφείο, λόγω εγκληματικών δραστηριοτήτων. Έπειτα, αφού ο Nate καταφέρνει με τη βοήθεια του Sam να απομακρυνθεί από το κτίριο, ο δεύτερος του λέει πως πρέπει να φύγει για λίγο καιρό, επειδή προέκυψε μια δουλειά. Λόγω του ότι ο Nate δείχνει απρόθυμος να το δεχθεί αυτό, ο Sam τον ενθαρρύνει, λέγοντας του ότι γνωρίζει πού πουλήθηκαν τα αντικείμενα της μητέρας τους.

Αρκετά χρόνια αργότερα, (πριν ακόμη γίνουν τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού), ο Nate και ο Sam προσπαθούν να βρουν τα ίχνη του διαβόητου πειρατή Henry Avery, ο οποίος έκανε τη μεγαλύτερη ληστεία κατά το έτος 1695, έχοντας κλέψει 400.000.000 δολάρια από το Gunsway! Έχοντας τη βοήθεια του πλούσιου κυνηγού θησαυρών Rafe Adler, τα αδέρφια καταφέρνουν να μπουν σε μια φυλακή του Παναμά, όπου κρεμάστηκε ο σύντροφος του Avery, Burnes. Καθοδηγούμενος από έναν διεφθαρμένο φύλακα των φυλακών, τον Vargas, ο Nate προσπαθεί να φτάσει στο κελί όπου ήταν ο Burnes και το καταφέρνει. Εκεί, βρίσκει έναν σταυρό του Αγίου Δυσμά με την επιγραφή "DIGNA FACTIS RECIPIMUS", το οποίο σημαίνει "Λαμβάνουμε την ανταμοιβή των πράξεών μας". Ο σταυρός αυτός, τον παραπέμπει στην σκέψη ότι ο θησαυρός θα είναι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δυσμά, στη Σκωτία. Καθώς ο Nate, ο Sam και ο Rafe προσπαθούν να βγουν από τη φυλακή, ο Vargas, ο οποίος είχε ζητήσει μερίδιο από τον θησαυρό, ανακαλύπτει τον σταυρό, (εφόσον προηγουμένως ο Nate του είχε πει ψέματα πως δεν βρήκε τίποτα στο κελί του Burnes), και τους εκβιάζει ζητώντας τους υψηλότερο μερίδιο. Ύστερα, βλέποντας ο Rafe ότι δεν τους συνέφερε να δώσουν μερίδιο στον Vargas, τον μαχαιρώνει και το όπλο του Vargas εκπυρσοκροτεί, γεγονός που κάνει όλους τους φρουρούς να κυνηγούν τον Nate, τον Sam και τον Rafe. Τελικά όμως, οι τρεις τους, καταφέρνουν να φτάσουν στο σημείο εξόδου τους αλλά εκείνη την ώρα, οι σφαίρες των φρουρών, χτυπούν τον Sam, αναγκάζοντας τον Nate και τον Rafe να ξεφύγουν χωρίς εκείνον. Γι΄ αυτό το λόγο, ο Nate σταματά να επιδιώκει να αποκτήσει τον θησαυρό του Avery, σε αντίθεση με τον Rafe, που εξακολουθεί να ψάχνει.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, (τρία χρόνια μετά το τέλος του τρίτου παιχνιδιού), ο Nate έχει εγκαταλείψει πλέον το κυνήγι θησαυρών, εργάζεται σε μία εταιρία διάσωσης αντικειμένων και απολαμβάνει μια ήρεμη και φυσιολογική ζωή με τη σύζυγό του Elena Fisher αν και του λείπει η περιπετειώδης ζωή. Ένα πρωί, τη στιγμή που ο Nate βρίσκεται στο γραφείο του και εργάζεται, δέχεται έναν εντελώς απρόσμενο επισκέπτη, τον "νεκρό" Sam! Ο Sam εξηγεί στον Nate, πως με τη βοήθεια των γιατρών κατάφερε να επιζήσει, αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση για τον θάνατο του Vargas. Παρόλα αυτά, κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή με τη βοήθεια του Hector Alcazar με τον οποίο ο Sam μοιραζόταν το ίδιο κελί. Επειδή όμως ήθελε και ο Alcazar μερίδιο από τον πολύτιμο θησαυρό του Avery, απείλησε τον Sam, πως αν δεν βρει το θησαυρό μέσα σε τρεις μήνες, θα τον σκότωνε. Έτσι, ο Sam ζητάει τη βοήθεια του αδερφού του Nate, ο οποίος όμως είναι απρόθυμος να βοηθήσει, δεδομένου ότι είχε παραιτηθεί από αυτές τις δουλείες αρκετό καιρό πριν αν και τελικά αποφάσισε να βοηθήσει τον αδερφό του, λέγοντας ψέματα στη γυναίκα του πως δέχθηκε να πάει επαγγελματικό ταξίδι στη Μαλαισία.

Αφού ο Sam έμαθε ότι ένας παρόμοιος σταυρός με αυτόν που βρήκαν στις φυλακές του Παναμά θα πουληθεί σε δημοπρασία στο κτήμα Rossi της Ιταλίας, οι δυο τους (Sam και Nate), με τη βοήθεια του Victor Sullivan (Sully), καταφέρνουν να μπουν στη δημοπρασία για να τον κλέψουν. Εκεί όμως, παρευρισκόταν και ο Rafe μαζί με την συνεργό του Nadine Ross η οποία είναι αρχηγός μιας στρατιωτικής ομάδας που λέγεται Shoreline. Παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν εκεί, ο Nate και η ομάδα του πήραν το σταυρό ο οποίος περιείχε έναν χάρτη που τους υπεδείκνυε πως το επόμενο στοιχείο θα το βρουν όχι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δυσμά, αλλά στο νεκροταφείο κοντά στο ναό στη Σκωτία.

Φτάνοντας ο Nate και ο Sam στη Σκωτία και αντιμετωπίζοντας τους στρατιώτες της Shoreline, βρίσκουν ένα πέρασμα κάτω από τους τάφους το οποίο τους οδηγεί σε ένα χώρο όπου υπήρχε μια ζυγαριά. Στη μία πλευρά της ζυγαριάς υπήρχε ένας σταυρός, και στην άλλη υπήρχαν χάλκινα κέρματα. Ο Nate κατάλαβε πως αυτό ήταν ένα είδους παγίδας, και έτσι ο Sam παίρνει ένα από τα κέρματα και αυτομάτως δημιουργείται στο έδαφος ένας μεγάλος χάρτης της Μαδαγασκάρης έχοντας ένα σημάδι στο King's Bay. Στη συνέχεια, φτάνει και η Nadine στο χώρο εκείνο και ένας από τους στρατιώτες της ενεργοποιεί την παγίδα της ζυγαριάς κάνοντας το μέρος να καταρρεύσει. Τελικά ο Nate και ο Sam καταφέρνουν να ξεφύγουν με το υδροπλάνο του Sully ενώ ο Nate έχει αρχίσει να σκέφτεται πως ο Avery στρατολογούσε άλλους πειρατές για κάτι.

Λαμβάνοντας υπόψιν το κέρμα που υπεδείκνυε ένα ηφαίστειο στο King's Bay, ο Nate μαζί με τον Sam και τον Sully, κατευθύνονται προς το ανενεργό αυτό ηφαίστειο. Εκεί, μαθαίνουν πως ο Avery, ο Thomas Tew και άλλοι δέκα πειρατές, συγκέντρωσαν τους θησαυρούς τους σε ένα θησαυροφυλάκιο. Το επόμενο στοιχείο για την τοποθεσία του θησαυροφυλακίου, θα το έβρισκαν σε έναν από τους δώδεκα πύργους του King's Bay. Στην αρχή, προέκυψαν δώδεκα πύργοι, αλλά με τη βοήθεια του κέρματος από τη Σκωτία, αποκλείστηκαν οι δέκα και έμειναν δύο. Καθώς ο Sam πηγαίνει σε έναν από τους δύο πύργους, ο Nate και ο Sully πηγαίνουν στον άλλο ο οποίος φαίνεται πως είναι ο σωστός. Από την επίλυση ενός γρίφου, ο Nate καταλαβαίνει πού θα πρέπει να κατευθυνθούν στη συνέχεια και τηλεφωνεί στον Sam για να του το πει. Στην κλήση όμως απαντά ο Rafe, που λέει στον Nate πως παρακολούθησε τα τηλέφωνά τους μέσω του GPS και τον συμβουλεύει να παρατήσει το κυνήγι του θησαυρού του Avery. Εκείνος όμως αρνείται και, αφού καταστρέφει το τηλέφωνό του, σώζει τον Sam που τον κυνηγούσαν οι άνδρες της Shoreline. Πίσω στο ξενοδοχείο, ο Nate και ο Sam εξηγούν στον Sully ότι τα στοιχεία που έχουν, τους οδηγούν στη Libertalia, μια απομονωμένη πειρατική αποικία, της οποίας οι ιδρυτές φαίνεται πως είναι ο Avery και οι άλλοι πειρατές. Πριν όμως ξεκινήσουν το ταξίδι τους, ο Nate έρχεται αντιμέτωπος με τη σύζυγό του Elena, η οποία ανακάλυψε το ψέμα που της είχε πει. Από την απογοήτευσή της, η Elena λέει στον Nate πως θα φύγει και ενώ ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στην εύρεση του θησαυρού, δεν μπορεί να την ακολουθήσει και αναθέτει στον Sully να την προσέχει.

Μόνοι τους πλέον ο Nate και ο Sam κατευθύνονται προς τη Libertalia, ακολουθώντας τα στοιχεία που βρίσκουν στα διάσπαρτα νησιά τα οποία τους οδηγούν στο σωστό. Επιστρέφοντας στο σημείο που ξεκίνησε η ιστορία, ο Nate ξεβράζεται στην παραλία και μετά από συμπλοκές με τη Shoreline, βρίσκει τον Sam. Στη συνέχεια, φτάνουν στη Libertalia όπου βρίσκουν στοιχεία εμφυλίου πολέμου μεταξύ των Ιδρυτών και των αποίκων, εφόσον οι Ιδρυτές κράτησαν όλο το θησαυρό για τους εαυτούς τους. Στο κτίριο που ήταν ο θησαυρός, συνειδητοποιούν πως για να προστατέψουν οι Ιδρυτές τον θησαυρό, μετακινήθηκαν σε μια άλλη πόλη, στο New Devon, στην άλλη άκρη του νησιού. Καθ΄ οδόν προς το New Devon, ο Nate και ο Sam έρχονται αντιμέτωποι με τον Rafe, ο οποίος αποκαλύπτει ότι αυτός ήταν που έβγαλε τον Sam από τη φυλακή, και όχι ο Hector Alcazar που πέθανε έξι μήνες πριν. Καθώς ο Nate συγκλονίζεται από την απάτη, ο Rafe θεωρεί πως δεν είναι έχει πλέον νόημα η ύπαρξη του Nate, τον πυροβολεί, μπαίνει μπροστά του ο Sam που δέχεται τη σφαίρα και ο Nate πέφτει από τον γκρεμό.

Μετά, η Elena, έχοντας αλλάξει γνώμη, βρίσκει ζωντανό τον σύζυγό της με τη βοήθεια του Sully. Στη συνέχεια ο Nate της λέει την αλήθεια: καθώς εκείνος μαζί με τον Sam προσπαθούσαν να βρουν τα αντικείμενα της μητέρας τους, πιάστηκαν από την Evelyn, μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζούσε στο σπίτι όπου βρισκόταν τα αντικείμενα που έψαχναν. Από τη στιγμή που έμαθε η Evelyn ποιοι ήταν ο Nate και ο Sam, τους αποκάλυψε πως η μητέρα τους, η Cassandra Morgan, ήταν μία ιστορικός που δούλευε για εκείνη και εξειδικευόταν στα θέματα του Francis Drake. Εκείνη τη στιγμή, η ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε εξαιτίας προβλημάτων υγείας και τα δύο παιδιά έφυγαν από εκεί έχοντας πάρει το ημερολόγιο της μητέρας τους και απέδωσαν τιμή στη θεωρία πως ο Francis Drake είχε απογόνους, αλλάζοντας τα ονόματά τους από Nathan και Samuel Morgan, σε Nathan και Samuel Drake.

Έχοντας καταλάβει ο Nate πως το παρελθόν είναι ένα θλιβερό θέμα για συζήτηση, η Elena δέχεται να βοηθήσει τον Nate να σώσει τον Sam, καθώς ο σύζυγός της δεν ενδιαφέρεται πλέον για το θησαυρό. Στο δρόμο τους προς το New Devon, συζητούν για τα κίνητρα που έχει ο Rafe και η Nadine να βρουν το θησαυρό: εκείνος θέλει να αποκτήσει φήμη, και εκείνη θέλει να επιδιορθώσει τα θέματα της οικογένειάς της και της εταιρίας της. Στο σπίτι του Tew, μαθαίνουν πως αυτός και ο Avery, δηλητηρίασαν τους υπόλοιπους Ιδρυτές και έφυγαν με το θησαυρό στην κατοχή τους. Φτάνοντας στο σπίτι του Avery, μπαίνουν στις κατακόμβες του και, αποφεύγοντας τις παγίδες, φτάνουν σε ένα νεκροταφείο πλοίων όπου σώζουν τον Sam από την Shoreline και ο Sully, σώζει τον Nate. Παρόλο που φαίνεται πως έχουν καταφέρει να πείσουν τον Sam να σταματήσει να επιδιώκει το θησαυρό, εκείνος αλλάζει γνώμη και πάει να τον βρει.

Ο Nate, η Elena και ο Sully, προσπαθούν να ακολουθήσουν τον Sam, αλλά ο Sully και η Elena δεν μπορούν, αναγκάζοντας τον Nate να πάει μόνος του, ο οποίος φτάνει στο σπήλαιο που ήταν το πλοίο του Avery και βλέπει τον Rafe να αναγκάζει τη Nadine (η οποία αρκείται στο να πάρει τους μικρότερους διάσπαρτους θησαυρούς που βρίσκονται στη Libertalia) να τον βοηθήσει να βρουν το θησαυρό στο πλοίο. Αμέσως μετά, μια παγίδα του πλοίου προκαλεί έκρηξη και μετά ο Nate, αφού μπαίνει στο πλοίο, βρίσκει τον Sam να είναι παγιδευμένος κάτω από ένα μεγάλο ξύλο. Αν και ο Rafe έκανε τη Nadine να αφοπλίσει τον Nate, εκείνη προδίδει τον συνεργάτη της. Δείχνοντας τα πτώματα του Avery και του Tew που αλληλοσκοτώθηκαν, η Nadine αποχωρεί, αφήνοντας τον Nate, τον Rafe και τον Sam μέσα στο φλεγόμενο πλοίο. Επειδή ο Rafe ήθελε πάρα πολύ να πάρει αυτόν το θησαυρό προκαλεί τον Nate σε ξιφομαχία με τα σπαθιά των δύο νεκρών πειρατών. Η μονομαχία τελειώνει, με τον Nate να ρίχνει ένα δίχτυ γεμάτο χρυσό πάνω στον Rafe, σκοτώνοντάς τον. Στη συνέχεια, ο Nate καταφέρνει με έναν έξυπνο τρόπο να σηκώσει το ξύλο πάνω από τον Sam και έτσι τα δύο αδέρφια καταφέρνουν να φύγουν από το καράβι και αποχώρησαν από το νησί με το υδροπλάνο του Sully.

Ο Nate και η Elena επιστρέφουν στο σπίτι τους, ενώ ο Sully και ο Sam, αποφάσισαν να συνεργαστούν. Πίσω στο σπίτι του, ο Nate εργάζεται στο γραφείο του και ο εργοδότης του τον επισκέπτεται για να του ανακοινώσει πως πουλάει την εταιρία και ο Nate είναι ο νέος ιδιοκτήτης. Η Elena δίνει στον Nate ένα χρυσό κέρμα που πήρε ο Sam από το πλοίο και σκέφτεται να ανανεώσει το παλιό της show, γνωρίζοντας ότι και οι δύο χρειάζονται περιπέτεια στη ζωή τους. Η πρώτη τους δουλεία είναι εκείνη στη Μαλαισία για την οποία ο Nate είχε πει ψέματα στη σύζυγό του.

Κάποια χρόνια μετά, ο Nate ζει με τη γυναίκα του σε ένα νησί μαζί με την κόρη τους, Cassie. Όταν το κορίτσι ανακαλύπτει αντικείμενα από τις περιπέτειες των γονέων της, ο Nate αρχίζει να της αφηγείται την ιστορία τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Uncharted 4: A Thief's End (PlayStation 4)». IGN. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  2. «Nominees - The Game Awards 2016» (στα αγγλικά). The Game Awards 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-14. https://web.archive.org/web/20151114024126/http://thegameawards.com/nominees/. Ανακτήθηκε στις 2016-12-02. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]