Travian

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Travian
ΔημιουργόςGerhard Müller
ΕκδότηςTravian Games
Έκδοση5 Σεπτεμβρίου 2004 (2004-09-05)
Ενεργά έτηΑπό το 2004 έως σήμερα
ΕίδοςΣτρατηγικής πραγματικού χρόνου
ΠαίκτεςΆνω των 1000
Ηλικίες10+
ΠροετοιμασίαΜηδαμινή
Διάρκεια1 χρόνος
ΤύχηΑμελητέα
ΔεξιότητεςΕπάρκεια χρόνου
ΙστορελίδαΙστοσελίδα

Το Travian είναι διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής πραγματικού χρόνου ανεπτυγμένο από τη γερμανική Travian Games GmbH.[1]

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε παίκτης ξεκινάει ως αρχηγός ενός χωριού ως Γαλάτης, Ρωμαίος ή Τεύτονας[2] με αριθμό κατοίκων (ή πληθυσμό, όπως αναφέρεται στο παιχνίδι) δύο. Κάθε χωριό αποτελείται από το εσωτερικό και το εξωτερικό (περιφέρεια). Το εσωτερικό αρχικά έχει ένα κτίριο, το κεντρικό. Στο εξωτερικό μέρος του χωριού υπάρχουν 18 χωράφια πρώτων υλών. Κάθε ένα από αυτά υπάγεται σε έναν από τους εξής τέσσερις τύπους: Ξυλεία, Πηλός, Σίδηρος και Σιτάρι. Τα χωράφια πρώτων υλών αρχικά είναι επιπέδου 0. Κάθε χωράφι, ανάλογα με το επίπεδο, παρέχει συγκεκριμένη ποσότητα ύλης ανά ώρα. Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, ο παίκτης ανεβάζει επίπεδο στα χωράφια πρώτων υλών σταδιακά, αυξάνοντας την παραγωγή σε κάθε μία από τις τέσσερις βασικές ύλες.[3] Το ανώτατο επίπεδο που μπορεί να φτάσει ένα χωράφι πρώτων υλών, είναι το επίπεδο 10 σε ένα απλό χωριό, και το επίπεδο 20 στην πρωτεύουσα (Ο κάθε παίχτης μπορεί να έχει πολλά χωριά, αλλά μόνο μια πρωτεύουσα). Στην περίπτωση που ο server είναι classic ( Το travian με τα χρόνια έχει εξελιχθεί και έχει αλλάξει πολλές εκδόσεις. Σε κάθε έκδοση έχουν προστεθεί, αφαιρεθεί και επεξεργαστεί πολλά στοιχεία στο παιχνίδι. Ένας classic server είναι ενας server ο οποίος λειτουργεί με παλαιότερη έκδοση του παιχνιδιού) τότε στην πρωτεύουσα το ανώτατο επίπεδο των πρώτων υλών είναι το επίπεδο 12.

Στόχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να ολοκληρωθεί ένα Παγκόσμιο Θαύμα επιπέδου 100. 13 Παγκόσμια θαύματα θα εμφανιστούν, σε ειδικά διαμορφωμένα χωριά τα οποία είναι στην κατοχή μιας 4ης npc φυλής (και ειδικότερα ενός npc λογαριασμού), της επονομαζόμενης Νατάρειας φυλής, περίπου 1 χρόνο μετά την εκκίνηση του server (ή 3 μήνες αν ο server είναι x3, δηλαδή τριπλής ταχύτητας). Τουλάχιστον 1 παγκόσμιο θαύμα πρέπει να κατακτηθεί από κάποιον παίχτη, και μετά να πάει επίπεδο 100. Το Παγκόσμιο Θαύμα απαιτεί τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και πολύ χρόνο. Για να κατασκευαστεί το τελευταίο, απαιτείται επιπλέον δύο πολύτιμα αντικείμενα τα οποία πρέπει να αποσπαστούν από τη Νατάρεια Φυλή (εμφανίζονται περίπου 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των Παγκοσμίων Θαυμάτων). Με την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Θαύματος επιπέδου 100 το παιχνίδι λήγει και ο νικητής μαζί με τη συμμαχία του, καθώς και ο μεγαλύτερος επιθετικός,αμυντικός και σε πληθυσμό παίχτης ανακοινώνονται.

Ένα κατάλληλο σύστημα το οποίο σε εβδομαδιαία βάση αναδεικνύει τους ισχυρότερους 10 στην επίθεση, άμυνα, ανάπτυξη και συνολικές κλεμμένες ύλες, παρέχεται από το παιχνίδι.

Συμμαχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι βασίζεται στην σύναψη συμμαχιών. Για την ακρίβεια, ο μόνος δυνατός τρόπος για να κατακτηθεί ο στόχος είναι δια μέσου της συνεργασίας παικτών μέσω συμμαχιών. Είναι σχεδόν αδύνατο για έναν παίκτη να νικήσει, όμως μια συμμαχία έχει τη δυνατότητα να το κάνει σα σύνολο.

Πρώτες ύλες μπορούν να ανταλλαχθούν μεταξύ παικτών (όχι απαραίτητα της ίδιας συμμαχίας) και χωριά μπορούν να ενισχυθούν από στρατεύματα άλλων παικτών. Σε μία συμμαχία οι παίκτες συνεργάζονται και μάχονται για κοινούς σκοπούς και για την επίτευξη στρατηγικών στόχων. Οι παίκτες της ίδιας συμμαχίας μπορούν να ωφεληθούν βλέποντας τις επιθέσεις που γίνονται στους, καθώς και από τους, συμμάχους τους. Επιπλέον, είναι δυνατόν να αποστέλλονται ομαδικά μηνύματα σε όλα τα μέλη μιας συμμαχίας, καθιστώντας την επικοινωνία μεταξύ των μελών καλύτερη.

Καθώς ο μέγιστος αριθμός μελών σε μια συμμαχία είναι 60, πολλές συμμαχίες τείνουν να δημιουργούν παραρτήματα συμμαχιών, συνήθως με παρόμοια ονόματα. Ως επί το πλείστον, οι προαναφερθείσες συμμαχίες λειτουργούν ομαδικά, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις σε διαφορετική περιοχή του χάρτη. Οι συμμαχίες και τα παραρτήματα δεν έχουν δικαίωμα να επιτίθενται η μία στην άλλη, ούτε να καταστρέφουν η μία τα χωριά της άλλης. Προς το τέλος του παιχνιδιού, διαφορετικές συμμαχίες πολλές φορές ενώνονται δημιουργώντας μεγαλύτερες συμμαχίες. Επιπλέον σύναψη διπλωματικών σχέσεων αποτελούν τα σύμφωνα μη επίθεσης μεταξύ συμμαχιών (ΣΜΕ).

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγορά χρυσού (gold) με αντίτιμο χρήματα παρέχει στους παίκτες επιπλέον δυνατότητες ενεργειών που επηρεάζουν καθοριστικά τη μηχανική του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, κατ΄ επιλογήν του παίκτη, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πρώτων υλών, να ολοκληρώσει την κατασκευή κτιρίων ή να αυξήσει την επιθετική ή αμυντική δύναμη του στρατού ενός παίκτη.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Travian έχει επικριθεί για την δυνατότητα αγοράς χρυσού. Η πώληση χρυσού χρηματοδοτεί μέρος από το κόστος του προσωπικού (το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού είναι εθελοντές), τον εξυπηρετητή και έξοδα του παροχέα, ταυτόχρονα όμως δίνει ισχυρό πλεονέκτημα στους παίκτες που έχουν αγοράσει χρυσό. Για ορισμένους το αποτέλεσμα φέρεται άνισο.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Das Spiel Travian». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2008. 
  2. «Κανονισμοί Travian». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2008. 
  3. «Πρώτες Ύλες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2008. 
  4. Soman, Ebey. «WebSite Review: Travian.com». Helium.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]