Torrentz

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Torrentz
To λογότυπο του ιστότοπου Torrentz.eu
Απόκομμα από την κεντρική σελλίδα του ιστότοπου Torrentz.eu για αναζήτηση των λέξεων κλειδιών «Ubuntu 13»
URLtorrentz.eu
torrentz.com μέχρι τον Απρίλιο του 2011
ΕμπορικόςΌχι
Τύπος ιστότοπουΜηχανή αναζήτησης torrent
ΕγγραφήΠροαιρετική
ΓλώσσαΑγγλικά
Γλώσσα προγραμματισμούPHP, MySQL[1]
ΙδρυτήςFlippy (ψευδώνυμο)
Ημερομηνία έναρξης17 Ιουλίου 2003, πριν 20 έτη (2003--7-17)
Κατάταξη AlexaΜείωση 162[2]

Το Torrentz ήταν φινλανδική[3] μετα-μηχανή αναζήτησης BitTorrent που διοικούνταν από ένα άτομο γνωστό ως Flippy. Οι αναζητήσεις του, επιστρέφουν αρχεία torrent από διάφορες μεγάλες torrent ιστοσελίδες και προσφέρει συλλογές διαφόρων μηχανών tracker ανά torrent, που δεν είναι κατ' ανάγκη στο προεπιλεγμένο torrent αρχείο, έτσι ώστε όταν ένας tracker είναι ανενεργός, άλλοι trackers μπορούν να προσφέρουν το αρχείο. Ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής ιστοσελίδα torrent μετά το The Pirate Bay το 2012 και το 2015[4].

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γραφικά του είναι απλά και μινιμαλιστικά. Αποτελείται από δύο βασικά τμήματα: ένα μενού χρήστη και έναν πίνακα αναζήτησης. Οι χρήστες δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν πριν από την αναζήτηση των αρχείων. Το πεδίο αναζήτησης διαθέτει σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης, παρέχοντας προτάσεις με βάση δημοφιλείς αναζητήσεις που ταιριάζουν με τις λέξεις-κλειδιά που έχουν δακτυλογραφηθεί την ίδια ημέρα.

Για να εκτελεσθεί μια αναζήτηση, οι χρήστες πληκτρολογούν μια σειρά από λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την επιθυμητό αποτέλεσμά τους και εκτελούν την αναζήτηση, είτε πατώντας το κουμπί αναζήτηση στη διεπαφή χρήστη, ή πατούν το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο. Έπειτα, μια λίστα με αρχεία torrent που ταιριάζουν εμφανίζονται στην οθόνη για να επιλέξει ο χρήστης. Αυτή η λίστα μπορεί να φιλτράρεται από την ηλικία (μία ημέρα, τρεις ημέρες, μία εβδομάδα ή ένα μήνα) του αρχείου και με την ασφάλεια και την ποιότητα, με τις ενδείξεις «χωρίς επιλογή», «καλή», «επαληθευμένη». Από προεπιλογή εφαρμόζεται η «καλή». Η «επαληθευμένη» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αρχεία torrent μεταφορτωμένα από γνωστές ομάδες[5].

Η επιλογή ενός αρχείου torrent από την λίστα των αποτελεσμάτων αναζήτησης θα ανακατευθύνει το χρήστη σε μια άλλη σελίδα απαριθμώντας τις ιστοσελίδες που φιλοξενεί την ίδια ημέρα το συγκεκριμένο αρχείο torrent, μέσω των οποίων ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει το αρχείο. Η επιλογή ενός αποτελέσματος θα ανακατευθύνει τον χρήστη στο εξωτερικό δικτυακό τόπο, έτσι ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί η λήψη του αρχείου torrent.

Τεχνολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το torrentz.eu χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες FreeBSD, PHP, MySQL, Redis, Nginx, Varnis και Sphinx Search[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 2008, απατεώνες χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα προσπάθησαν να καταλάβουν τον ιστότοπο torrentz.com. Ως ένα αντίγραφο ασφαλείας, ο διαχειριστής του ιστότοπου, ανέβασε την ιστοσελίδα στο όνομα χώρου torrentz.eu[6]. Από τις 18 Δεκεμβρίου 2010 το torrentz.eu έγινε το προεπιλεγμένο όνομα του ιστότοπου, λόγω των κατασχέσεων ονομάτων χώρου που διεξάχθηκαν από τις αρχές των ΗΠΑ σε διάφορες torrent ιστοσελίδες[7].

Το torrentz.com βρισκόταν σε ισχύ μέχρι τον Απρίλιο του 2011.

Στις 5 Αυγούστου του 2016, το Torrentz έκλεισε από τον διαχειριστή του· λειτουργούσε για πάνω από 13 χρόνια.

Νομική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013 η Paramount Pictures απευθύνθηκε στην DMCA (Αγγλικά: Digital Millennium Copyright Act) με αίτημα στη Google για να εμποδίσει την παρουσίαση της torrentz.eu και άλλων δύο σελίδων. Ωστόσο, η torrentz.eu αντέκρουσε το αίτημα αυτό λέγοντας ότι οι σύνδεσμοι δεν παραβιάζουν καμία πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων[8].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «FAQ». torrentz.eu (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. 
  2. «How popular is torrentz.eu?». Alexa. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2014. 
  3. «torrentz.eu - Torrent Search Engine» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. 
  4. «Top 10 Most Popular Torrent Sites of 2012» (στα Αγγλικά). Torrentfreak.com. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. 
  5. Ernesto. «Torrentz Introduces Verified Torrents and More New Features» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. 
  6. «Torrentz Faces Hostile Domain Takeover» (στα Αγγλικά). Torrentfreak.com. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. 
  7. «Torrentz dumps .com» (στα Αγγλικά). Torrentfreak.com. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. 
  8. «Is Torrentz a Legal site». eAnswers.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]