Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Αρκάς

Jimkats (συζήτησησυνεισφορές)

Καληπέρα σε, είδα ότι αφαίρεσες από διάφορα λήμματα οικισμών, από το πρότυπο Κωμόπολη πεδία όπως δήμος, τηλ.κώδ. και ταχ.κωδ. Καταλαβαίνω γιατί το κάνεις, για να παίρνει τα δεδομένα από το Wikidata κατευθείαν, και μια χαρά κάνεις. Απλά υπάρχει ένα θεματάκι. Για το πεδίο Δήμος, εμφανίζει ολόκληρο το όνομα του δήμου, π.χ. Δήμος Δήμος Άργους-Μυκηνών, αντί για Δήμος Άργους-Μυκηνών, γιατί πολύ απλά έτσι είναι γραμένο το label στο Wikidata. Αυτό όμως χαλάει πολλές φορές την εμφάνιση στο πρότυπο, και επίσης δεν θεωρώ εμφανίσιμο το να διάβάσεις σε πίνακα πληροφοριών την λέξη Δήμος δύο φορές :p. Και δεν θεωρώ ορθή ιδέα το να αφαιρέσουμε την λέξη Δήμος από το κύριο label στο Wikidata :p Τι θα μπορούσε να γίνει λες;--jimkats (συζήτηση) 18:10, 20 Ιανουαρίου 2022 (UTC)

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα @Jimkats,

Το έχω δει, το γνωρίζω και συμφωνώ επί της ουσίας μαζί σου για το Δήμο. Επέλεξα όμως συνειδητά να τραβάει από όποιες τιμές μπορεί το λήμμα από το wikidata, γιατί σε τελική ανάλυση νομίζω ότι εκεί πρέπει να πάει το πράγμα με τους πίνακες και ας υπάρχει αυτή η ανορθογραφία, προτιμώντας να διορθωθεί κάποια στιγμή αυτό το πρόβλημα όταν γίνει αρκετά εμφανές από τα όλο αυξανόμενα λήμματα που τραβάνε από wikidata. Παρόμοιο πρόβλημα είχε και η τιμή «υψόμετρο», όπου ο ίδιος θεώρησα ότι η λύση ήταν να πάω στο wikidata item της μονάδας και από «μέτρο» να το κάνω «μέτρο/μέτρα» διορθώνοντάς το (στο... περίπου). Εδώ, αν κι εγώ το έχω στα υπ' όψιν, πραγματικά κι εγώ δεν έχω σκεφτεί ακόμα ποια λύση μπορεί αν δοθεί, αλλά ελπίζω να γίνει κάποια στιγμή. Αν σκεφτείς κάτι ή κάποιος άλλος να το δούμε. Δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποια λύση με κώδικα, δεν είμαι τόσο εξοικειωμένος με αυτό το κομμάτι για να ψαχτώ. Ίσως θα έπρεπε να τεθεί σε κάποια ανοιχτή σελίδα το θέμα; Δεν ξέρω. Καλή συνέχεια.

Serresmap (συζήτησησυνεισφορές)

@Αρκάς @Jimkats Διόρθωσα το πρόβλημα με την διπλή εμφάνιση της λέξης "Δήμος", αλλά κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε η παράμετρος Δήμος να είναι συνδεδεμένη με την ιδιότητα P131 των Wikidata. Η συγκεκριμένη ιδιότητα αναφέρεται σε οποιαδήποτε διοικητική εδαφική οντότητα και όχι αποκλειστικά σε έναν Δήμο. Το αποτέλεσμα είναι διοικητικές υποδιαιρέσεις όπως η Δημοτική Ενότητα, να καταλήγουν να εμφανίζονται λανθασμένα ως Δήμος στο πρότυπο (π.χ. Λαγκάδα Χίου). Περισσότερα εδώ.

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστούμε για το "μπάλωμα" σε πρώτη φάση. Τώρα για το ευρύτερο θέμα, τι να σου πω, δεν έχω τελική άποψη για το τι πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή. Βασικά δεν έχω καλή εικόνα της πραγματικής χρήσης του P131 από τη wikidata εν γένει.

Jimkats (συζήτησησυνεισφορές)

Καλά έκανες. ΓΙα το P131, αυτό που γενικά ισχύει από όσο έχω καταλάβει και σε άλλες χώρες και με διάφορες συζητήσεις που είδα, αφορά την χαμηλότερη αυτοδιοικητική οντότητα στην οποία γεωγραφικά υπάγεται το στοιχείο. Για την Ελλάδα, αυτό είναι ο Δήμος, όπως ισχύει με την τρέχουσα αυτοδιοίκηση. Ο λόγος που περιστασιακά υπάρχουν και οι Δημοτικές Ενότητες, είναι γιατί στα ίδια items συμπεριλαμβάνονται και οι αντίστοιχοι καποδιστριακοί Δήμοι (αφού υποτίθεται είναι συνέχεια τους, απλά όχι ως αυτοδιοικούμενες μονάδες). Το ζήτημα λοιπόν αφορά το αν θέλουμε οι καποδιστριακοί Δήμοι να παραμένουν σε ξεχωριστά items ή να είναι μαζί με τις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες. Αυτό είναι που πρέπει να συζητηθεί, αλλά πέραν του wikidata:Wikidata:WikiProject Greece, όπου λίγα άτομα είναι, δεν υπάρχει άλλο οργανωμένο μέρος της Ελληνικής κοινότητας του Wikidata για να μπορούν να συζητιούνται τέτοια θέματα (και υπάρχουν και πολλά).

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

@Jimkats τώρα που το βλέπω γραμμένο κι από εσένα κι εδώ την ίδια ιδέα έχω στο μυαλό μου βασικά. Νομίζω ότι μάλλον θα έπρεπε στο P131 να καταχωρούνται μόνο οι Δήμοι, χωρίς να είμαι και απόλυτος στην άποψη αυτή, καθώς όπως είπα δεν το έχω σκαλίσει αρκετά το θέμα, απλά θυμάμαι αραιά και που να έχω αφαιρέσαι από το P131 διπλές εισαγωγές σε λήμματα και να αφήνω το Δήμο.

Serresmap (συζήτησησυνεισφορές)

@Jimkats @Αρκάς υπάρχουν 992 αντικείμενα για Δημοτικές Ενότητες, τα οποία δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε να συνδέονται με αντικείμενα οικισμών. Είναι ο δεύτερος λόγος που αναφέρω στη Συζήτηση προτύπου:Κωμόπολη χωριό. Ότι δεν πρέπει να χειριζόμαστε τα Wikidata βάση του τι θα εμφανιστεί στη Wikipedia. Τα Wikidata είναι ένα επίπεδο πάνω από τη Wikipedia, μοιράζει δεδομένα και σε άλλα συστήματα, ακόμη και εκτός του ιδρύματος Wikimedia. Αυτά τα αντικείμενα φέρουν την ονομασία "Δημοτική Ενότητα", γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι θεωρούνται υποδιαιρέσεις του προγράμματος Καποδίστρια. Τα αντικείμενα που αφορούν διοικητικές υποδιαιρέσεις τους προγράμματος Καλλικράτης, είναι ήδη συνδεδεμένα μεταξύ τους με σχέσεις στα Wikidata. Οι Δημοτικές Ενότητες ανήκουν σε Δήμους, οι Δήμοι σε Περιφερειακές Ενότητες, οι Περιφερειακές Ενότητες σε Περιφέρειες, οι Περιφέρειες σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Σε ένα αντικείμενο οικισμού, είναι περιττό να προστεθούν όλες οι βαθμίδες, καθώς αυτές μπορούν να αντληθούν ήδη λόγω των σχέσεων. Σε οικισμούς πρέπει να γίνεται σύνδεση με το όσο το δυνατόν χαμηλότερης βαθμίδας αντικείμενο υπάρχει. Αν δηλαδή υπάρχουν αντικείμενα και για Δήμο και για Δημοτική Ενότητα, το αντικείμενο της Δημοτικής Ενότητας είναι αυτό που πρέπει να συνδεθεί με τον οικισμό. Αυτό αναφέρουν και οι οδηγίες χρήσης Wikidata για την ιδιότητα P131: "You only need to add the most local admin territory, but check that item also has a P131, with the next level, and so on".

Jimkats (συζήτησησυνεισφορές)

@Serresmap @Αρκάς Αυτό είναι ένα από τα πολλά θέματα που θέλω να συζητηθεί για το Wikidata, τι είναι προτιμότερο να μπει ως αυτή η χαμηλότερη διοικητική οντότητα για τα ελληνικά δεδομένα; Τι νοείται δηλαδή "local admin territory"; Πέραν φυσικά του αν υπάρχουν ήδη τα αντίστοιχα αντικείμενα ή όχι.

Αν το πάμε σε πλήρη διοικητική υποδιαίρεση, αυτό είναι η Δημοτική Κοινότητα, οι οποίες έχουν και κάποιον μικρό βαθμό αυτοδιοίκησης. Αλλιώς, για καθαρά αυτοδιοικητική μονάδα, είναι ο Δήμος.

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα. Αυτές τις μέρες δεν έχω αρκετό χρόνο, αλλά κάποια στιγμή θα το ψάξω και θα προσπαθήσω να επανέλθω.

Απαντήστε στο "Αφαίρεση πεδίων προτύπου"