Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Sperxios

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα, πρέπει να υπάρχει μπέρδεμα με το λήμμα "Γαλλική Στρατιά της Ανατολής". Συγκεκριμένα, βάσει του τίτλου του λήμματος που έχει δοθεί, αυτό θα έπρεπε να συνδέεται με το αντίστοιχο γαλλόγλωσσο λήμμα fr:Armée française d'Orient και όχι με αντίστοιχο αγγλόγλωσσο fr:Allied Army of the Orient, το οποίο, ακόμη και με βάση τη γαλλική μορφή του (Armées alliées en Orient) περισσότερο αποδίδεται ως "Συμμαχική Στρατιά της Ανατολής", παρά κάτι άλλο.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Ναι ετσι ειναι, υπαρχουν 2 διαφορετικες στρατιες, η "Γαλλική" στρατια 1915-1916 (πρακτικά 2 μεραρχιες, 1 γαλλική 1 βρετανική), και η "Συμμαχική" στρατιά (1916+), που συμπεριελαβε την πρώτη, μαζι και τους Σερβους & Ελληνες, που τελικά νικησε τον πολεμο. Και στις 2 διοικητής ηταν ο Μωρίς Σαραιγ. Δεν ξερω αν εχω το κουραγιο να διεκρινισω τις διαφορες, αφού για το μεσο μακεδονα εκεινης της εποχής αυτά δεν ειχαν σημασια, ολους τους έβλεπαν σαν "γαλλους", από τον διοικητη τους, Σαραιγ. Στα αρθρα του εθνικου διχασμου, χρησιμοποιείται και με τις 2 εννοιες, και τελικά από την ελληνική οπτική, μικρη σημασία είχε ο στρατιωτικός αυτός διαχωρισμός, αν και πεοσπάθησα όπου πρεπει να χρησιμοποιώ την redirect Συμμαχική Στρατια της Ανατολής.

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Όμως η Βικιπαίδεια δεν απευθύνεται στον "μέσο Μακεδόνα", οπότε εφόσον έχουμε την δυνατότητα και οφείλουμε να το κάνουμε τότε σωστό να είναι να γίνει. Διαφορετικά δημιουργεί μεγάλο μπέρδεμα, πχ. εμένα προσωπικά όντας Γάλλος το να βλέπω δύο λήμματα με παρεμφερή τίτλο "Γαλλική Στρατιά της Ανατολής" και "Στρατιά της Ανατολής (Γαλλία)". Με μπερδεύει ιδιαίτερα. Ειδικά όταν (δεν) συνοδεύεται από ανάλογο διαγλωσσικό σύνδεσμο. 😕🤔 Ίσως είναι καλύτερα να μετακινηθεί απλώς στο Συμμαχική Στρατιά της Ανατολής, τόσο για λόγους ως ακρίβειας όσο και για την αποφυγή τυχόν μπερδέματος. 🤷🏻‍♂️

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

ΥΓ. Ή, εναλλακτικά, "Στρατιά της Θεσσαλονίκης" εάν προτιμάς, αν και, προσωπικά, προτιμώ το "Συμμαχική Στρατιά της Ανατολής" που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην αρχική επίσημη ονομασία.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Δεν ειναι λυση στο μπερδεμα - παλι χρειαζονται 2 σελιδες, αφου ιστορικά στην Ελλαδα ειναι γωνστή ως Γαλλική Στρατια ... ενω οι εχωτερικές αναδιοργωνωσεις των Συμμαχων δεναφορούσαν τον πληθυσμο και τους ιστορικούε ρεκτός κι αν μιλαμε για στρατιωτική ιστορία. Εντελη ειτε θα γινουν 2 σελιδες με πολλές επαναλλήψεισ, (ισως με υποσελιδες και transclusions για να γλυρωσουμε κοπο), είτε μιαμε πολλές redirects (όπως ειναι τώρα), όπου θα προσυεθει μια ενότητα που να εξηεί τα παραπανω. Δεν εχω προτιμηση ποια θα ειναι η κυρια σελιδα κ ποιες oι redirects. Επισς αυτη εδω η συζητηση καλο θα ηταν να γινει στη συζητηση της κυριας σελιδας. ~~~~

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Εχω συναντησει στα ελληνικά το "Γαλλική Στρατιά της Θεσσαλονίκης" αλλά οχι το "Συμμαχική Στρατια της Θεσσαλονικής/Ανατολής", αλλά δεν υποστηρίζω πως δεν χρησιμοποιούσαν ενα τετοιο ονομα - ειναι όντως μπέρδεμα το ονομα στην ελληνική πλευρα, και επιμενω πως ο χωρισμός σε 2 πληρεις σελιδες θα ταιριαζε σε "στρατιωτικό μπλογκ" οχι σε εγκυκλοπαιδικό αρθρο που τελικά αφορά την ιστορική συνεχεια & λειτουργία του στρατιωτικου σωματος στις κοινωνίες των χωρών που ακούμπησε.

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Μα βάσει αυτής της λογικής πχ. η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ένα και μοναδικό λήμμα για όλες τις ιστορικές μορφές της από την ανεξαρτησία της κι έπειτα. Δηλαδή όχι λήμματα για τις επιτροπές και συνελεύσεις, τις δύο περιόδους μοναρχίας, τις διαφορετικές δημοκρατικές περιόδου, τον Μεταξά, την Χούντα. Μόνο ένα λήμμα. Κάπως έτσι θα μεταφραζόταν αυτό που αναφέρεις παραπάνω σε αντίστοιχη περίπτωση. 😕

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Μια αλλη εναλλακτική ειναι να καταργησουμε τελειως τη σελιδα με τη Στρατια της Ανατολης, και να την ενωσουμε με το Μακεδονικο Μετωπο? Στο μεταξυ θα μεταφερω αυτη τη συζητηση στη σελίδα της στρατιας, οκ?

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

ΟΚ, συμφωνώ. Και με το πρώτο και με το δεύτερο σκέλος της απάντησής σου.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Και τι θα γινει με τις συνδεσεις με τις αλλες γλωσσες? Και επομενως μεταφερω τη συζητηση εδω στην συζητηση του λημματος "Μακεδονικο Μετωπο", σωστα?

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Επιδιορθώνονται. Πολύ πιο εύκολα από ότι μπορεί να φαίνεται. 😉 Συνήθως γίνεται αυτόματα με την μετακίνηση του λήμματος, αλλιώς χειροκίνητα πηγαίνοντας στη σχετική σελίδα των wikidata. 😉

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Ναι, το γνωριζω, εχω τα ειχα φτιαξει προηγουμενως. Το προβλημα ειναι πως πρεπει να ειναι 1-προς-1, αρα δεν μπορει πνα εχουν ελληνικές σελιδες οι 2 σελιδεσ για τις στρατιες, σωστα? (γιατι αν θυμαμαι, τα wikidata links σε redirects πανε στην σελιδα στοχο, που θα ειναι κατελλημενη με το "Μακεδονικο μετωπο")

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Όχι νομίζω μπορούν να έχουν κανονικά. Τουλάχιστον βλέπω στη γαλλική γλωσσική έκδοση δεν υπάρχουν προβλήματα. 🤔

Απαντήστε στο "Μπέρδεμα στη Στρατια της Ανατολής"