Tiigrihüpe

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογότυπο του Tiigrihüpe

Το Tiigrihüpe (εσθονικά για το Άλμα Τίγρης) ήταν ένα έργο που ανέλαβε η Δημοκρατία της Εσθονίας για να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και την επέκταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων υποδομής στη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση. Το έργο προτάθηκε για πρώτη φορά το 1996 από Τόμας Χέντρικ Ίλβες, τότε πρέσβη της Εσθονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα πρόεδρο της Εσθονίας, και τον Γιάακ Ααβικσόο, τότε υπουργό Παιδείας. Το έργο ανακοινώθηκε από τον Λέναρτ Μέρι, τότε πρόεδρο της Εσθονίας, στις 21 Φεβρουαρίου 1996. Τα κεφάλαια για την ίδρυση του Tiigrihüpe κατανεμήθηκαν αρχικά στο εθνικό προϋπολογισμό του 1997.

Μια σημαντική κύρια επίδραση του έργου ήταν η ανάπτυξη της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όλα τα σχολεία της Εσθονίας, το οποίο ουσιαστικά τερμάτισε την χρήση των UUCP στην Εσθονία, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση εργαστηρίων ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία, καθώς και για την αντικατάσταση αυτών με δίκτυα βασισμένα στο IBM PC. Λόγω της οικονομικής και τεχνολογικής υστέρησης που υπήρχε στην Εσθονία εξαιτίας της σοβιετικής κατοχής, τα 8μπιτα συστήματα υπολογιστών βασισμένα στο CP/M δεν ήταν ακόμα ένα σπάνιο θέαμα στα εσθονικά σχολεία, στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Μετά τις κυβερνοεπιθέσεις στην Εσθονία το 2007, η Εσθονία συνδύασε την άμυνα στα δίκτυα με το κοινό στρατιωτικό δόγμα. Η επιτυχία της διαδικασίας οδήγησε το ΝΑΤΟ στη δημιουργία του Συνεργατικού Κέντρου Αριστείας στην Κυβερνοάμυνα στο Τάλιν. Το έργο αυτό έχει το παρατσούκλι "Άμυνα Τίγρης" (εσθονικά: Tiigrikaitse‎‎), κατ'αναλογία με το Tiigrihüpe.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Noored Kooli, ένα σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών στην Εσθονία
  • Estonica, ένα έργο για τη δημιουργία μιας εσθονικής εγκυκλοπαίδειας που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Tiigrihüpe
  • EstWin, ένα έργο για να συνδέσει όλους του Εσθονούς στο διαδίκτυο ταχύτητας 100 Mbit ανά δευτερόλεπτο μέχρι το 2015
  • Διαδίκτυο στην Εσθονία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «President Ilves kohtus Ameerika Ühendriikide riigipeaga». Office of the President of Estonia. 25 Ιουνίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]