The Scientist (τραγούδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"The Scientist"
Single από Coldplay
από το άλμπουμ A Rush Of Blood To The Head
Κυκλοφόρησε4 Νοεμβρίου 2002
Ηχογραφήθηκε2001-2002
Διάρκεια5:09 (έκδοση άλμπουμ)
4:26 (έκδοση ράδιο)
ΔισκογραφικήParlophone (UK)
Capitol (US)

Το "The Scientist" είναι ένα τραγούδι του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Coldplay. Το τραγούδι γράφτηκε συνεργατικά από όλα τα μέλη της μπάντας για το δεύτερο

άλμπουμ τους, A Rush of Blood to the Head. Οι στίχοι αφηγούνται την ιστορία για την επιθυμία του ανθρώπου να εκτιμήσει και μια συγνώμη. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Νοεμβρίου 2002 ως το δεύτερο single από το A Rush of Blood to the Head και έφτασε στο νούμερο 10 στα βρετανικά chart. Κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Απριλίου του 2003 ως το τρίτο single και έφτασε στον αριθμό 18 των US Modern Rock Tracks και 34 στο Adult Top 40 chart.

Οι κριτικοί ήταν πολύ θετικοί απέναντι στο "The Scientist" και επαίνεσαν την μπαλάντα και το φαλσέτο του τραγουδιού. Υπάρχουν πολλά remixes του κομματιού και το riff του έχει γίνει ευρέως δειγματοληπτικό. Το μουσικό βίντεο του single κέρδισε τρία MTV Music Video Awards, για τη χρήση της αντίστροφης αφήγησης του βίντεο. Το τραγούδι εμφανίστηκε επίσης στο ζωντανό άλμπουμ της μπάντας το Live 2003 και αποτελεί μόνιμο προσάρτημα στις ζωντανές λίστες της μπάντας από το 2002.