The Reign

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Τhe Reign (Η Κυριαρχία) αποτελεί τηλεοπτική σειρά του CW στην κατηγορία ιστορικό δράμα. Οι δημιουργοί είναι οι Λώροι Μακκαρθύ και Στεφανή Σενγκούπτα. Οι χώρες παραγωγής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς. Η ημερομηνία πρώτης προβολής είναι 17 Οκτωβρίου 2013 και η τελευταία προβολή έγινε στις 16 Ιουνίου 2017. Ο αριθμός κύκλων είναι 4 και ο αριθμός συνολικών επεισοδίων είναι 78.

Αναφέρεται στην ιστορία της Βασίλισσας Μαίρης Στιούαρτ της Σκωτίας και στη συμφωνία της με τον Βασιλιά Ερρίκο Β΄ της Γαλλίας να παντρευτεί τον Πρίγκιπα (δελφίνο) της Γαλλίας Φραγκίσκο για την ένωση των δύο βασιλειών σε συμμαχία εναντία της Αγγλίας.

Η σειρά δέχθηκε μικτές κριτικές οι οποίες επευφημούσαν την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών και τα κοστούμια, κατακρίνοντας όμως τις ιστορικές ανακρίβειες.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος κύκλος ξεκινά με τη μεταφορά της Βασίλισσας Μαίρη στο κάστρο της Γαλλίας όπου πρόκειται να λάβει χώρα ο βασιλικός γάμος της με τον Πρίγκιπα Φράνσις, με τον οποίο είναι αρραβωνιασμένη από όταν ήταν 6 χρονών. Η ζωή της στο νέο βασίλειο τη φέρνει αντιμέτωπη με διαμάχες, ίντριγκές και προδοσίες. Η Μαίρη είναι σε αβεβαιότητα για τον γάμο της για τους λόγους που αφορούν τα αισθήματα της για τον ετεροθαλή αδελφό του Πρίγκιπα, τον Σεμπάστιαν ή "Μπας". Η Βασίλισσα Αικατερίνη είναι αρνητική στο πάντρεμα του Φράνσις λόγω της πρόβλεψης του Νοστράδαμου ότι είναι σε κίνδυνο η ζωή του με τη Μαίρη και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανατρέψει τον γάμο.

Ο δεύτερος κύκλος αρχίζει με τον θάνατο του Βασιλιά Χένρι της Γαλλίας και οι διάδοχοί του θρόνου είναι οι Βασιλιάδες Μαίρη και Φράνσις και συγκυβερνούσαν τη Γαλλία με τη Σκωτία. Με τη βασιλεία τους πρέπει να αντιμετωπίσουν τις θρησκευτικές διαμάχες των Καθολικών και Προτεσταντών, επίσης η ευγενής οικογένεια Μπούρμπων ανταγωνίζεται τη διαδοχή στο θρόνο.

Ο τρίτος κύκλος αναφέρεται στο θάνατο του Φράνσις αφήνοντας τη Μαίρη χήρα που έχει ως αποτέλεσμα να χάσει την κυριαρχία της σαν βασίλισσα της Γαλλίας. Ο αδερφός του Φράνσις, Κάρολος, στέφεται ο επόμενος Βασιλιάς μα καθώς είναι ακόμη ανήλικος, αναλαμβάνει ως αντιβασιλέας η Βασίλισσα Αικατερίνη. Επιπλέον η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας στρέφεται εναντίον της Μαίρη.

Στον τέταρτο και τελευταίο κύκλο η Βασίλισσα Μαίρη επιστρέφει στη Σκωτία προσπαθώντας να ανακτήσει τη δύναμη της στον τόπο της και δημιουργεί μια συμμαχίας με τον ετεροθαλή αδελφό της Τζέιμς και τον Δούκα Μπορθουέλ. Η διαμάχη με την ξαδέρφη και Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας γίνεται έντονη. Η Μαίρη παντρεύεται τον Λόρδο Ντάρνλυ, έναν Άγγλο Καθολικό που διεκδικεί τον θρόνο, με σκοπό να κατακτήσει την Αγγλία. Πίσω στη Γαλλία η Βασίλισσα Αικατερίνη προσπαθεί να προστατέψει τον γιο της Κάρολο.

Οι πρωταγωνιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασίλισσα Μαίρη Adelaide Kane
Βασίλισσα Αικατερίνη Megan Follows
Πρίγκηπας Φραγκίσκος Toby Regbo
Σεμπάστιαν Torrance Coombs
Λαίδη Άιλυ Jenessa Grant
Λαίδη Γκριρ Celina Sinden
Λαίδη Κένα Caitlin Stasey
Λαίδη Λόλα Anna Popplewell
Βασίλισσα Ελισάβετ Rachel Skarsten
Βασιλιάς Ερρίκος Alan van Sprang

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Φεβρουάριο του 2013 η τηλεοπτική πλατφόρμα CW ανακοίνωσε πως θα προβληθεί το επεισόδιο "πιλότος" μιας σειράς με θέμα τη ζωή της Βασίλισσας Μαίρη της Σκωτίας, με δημιουργούς τις Λώροι Μακκαρθύ και Στεφανή Σενγκούπτα και σε παραγωγή των στούντιο CBS. Βασικός λόγος που επιλέχθηκε η ζωή της Βασίλισσας Μαίρη για τη σειρά είναι η ιστορία της με ποικίλους συζύγους, η οποία θα έδινε στη σειρά ένα "πικάντικο" υπόβαθρο. Τον Μάιο του 2013 η Σενγκούπτα εγκατέλειψε το έργο, αφήνοντας τη Μακκαρθύ ως μοναδική δημιουργό.

Σε συνεντεύξεις πριν την πρεμιέρα της σειράς, η δημιουργός Μακκαρθύ δήλωσε πως έχουν πάρει αρκετές ελευθερίες σχετικά με την ιστορική ακρίβεια των γεγονότων και πως αφορά περισσότερο τη "διασκέδαση" του κοινού παρά την ίδια την ιστορία.

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος κύκλος της σειράς γυρίστηκε κυρίως στο Τορόντο του Καναδά και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Ο τρίτος και ο τέταρτος κύκλος γυρίστηκαν επίσης στο Τορόντο.

Τα περισσότερα εσωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες εγκαταστάσεις στο Cinespace Film Studios στην Kipling Avenue.

Επισκόπηση Σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Πρώτη προβολή Τελευταία Προβολή
1 22 17 Οκτωβρίου 2013 15 Μαίου 2014
2 22 2 Οκτωβρίου 2014 14 Μαίου 2015
3 18 9 Οκτωβρίου 2015 20 Ιουνίου 2016
4 16 10 Φεβρουαρίου 2017 16 Ιουνίου 2017

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reign στο IMBd[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reign, CBS Television Studios, World 2000 Entertainment, World 2000 Entertainment, 2013-10-17, https://www.imdb.com/title/tt2710394/, ανακτήθηκε στις 2022-01-06