The Kooks

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

The Kooks είναι ένα Βρετανικό ροκ συγκρότημα, το οποίο σχηματίστηκε στο Μπράιτον, Ανατολικό Σάσεξ, το 2004[1] από τους Λουκ Πρίτσαρντ (Luke Pritchard), Χιού Χάρρις (Hugh Harris), Πολ Γκάρντ ( Paul Garred) και Μαξ Ράφερτυ (Max Rafferty). Το συγκρότημα παρέμεινε αυτούσιο ως και λίγο πριν την αποχώρηση του Ράφερτυ, το 2008. Την θέση ανέλαβε να αντικαταστήσει προσωρινά ο Νταν Λόγαν (Dan Logan), μέχρι τον Οκτώβρη του ίδιου έτους που στο συγκρότημα εντάχτηκε μόνιμα πια, ο Πίτερ Ντέντον (Peter Denton).Το 2010, ο Πρίτσαρντ ανακοίνωσε την αναχώρηση του Γκαρτν λόγω ενός νευρολογικού προβλήματος στο χέρι του. Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο Γκαρντ επανασυνδέθηκε, αλλά μόνο για συνεδριάσεις στο στούντιο, ενώ στις ζωντανές συναυλίες τον ντράμερ ανέλαβε να αντικαθιστά ο Κρις Πρέντεργκαστ (Chris Prendergast). Το 2012, το συγκρότημα συνοδεύτηκε στα ντραμς από τον Αλέξη Νουνέζ (Alexis Nunez).

Αυτοαποκαλούνται ποπ συγκρότημα και η μουσική τους είναι κυρίως επηρεασμένη από τη δεκαετία του 1960. Οι The Kooks έχουν πειραματιστεί με διάφορα μουσικά είδη, όπως το ροκ, Μπρίτποπ (Britpop), ένα είδος εναλλακτικής ροκ, ποπ, ρέγκε και σκα (ένα Τζαμαϊκανό μουσικό είδος που εμφανίστηκε στη Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Υπέγραψαν συμβόλαιο με τη Virgin Records και μόλις τρεις μήνες μετά τη διαμόρφωση τους, οι Kooks εισέβαλαν στη μουσική βιομηχανία με το πρώτο τους άλμπουμ Inside In / Inside Out, το 2006. Το άλμπουμ έκανε μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Αλλά και στο εξωτερικό, στην Αυστραλία, πήρε ένα είδος πλατινένιου βραβείου και δύο φορές πλατινένιο στην Ιρλανδία. Οι Kooks έγιναν το κέντρο προσοχής των μέσων ενημέρωσης, όταν το 2006 κέρδισαν το βραβείο για το Best UK & Ireland Act στα MTV Europe Music Awards και πήραν υποψηφιότητα στα Brit Awards για το single "She Moves in Her Own Way".[2][3] Το επόμενο άλμπουμ τους "Konk", το 2008 εκτοξεύτηκε στο νούμερο ένα του "UK Albums Chart" και απ’ την πρώτη κιόλας εβδομάδα σημείωσε πωλήσεις των 65.000 αντίτυπων, καταλαμβάνοντας χρυσή θέση τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.[4] Το τρίτο τους δισκογραφικό άλμπουμ, με τίτλο Junk of the Heart, κυκλοφόρησε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Kooks - Biography». The Kooks - Official website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2009. 
  2. «Host Timberlake in MTV double win». BBC News. 3 November 2006. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/6109030.stm. Ανακτήθηκε στις 2009-06-09. 
  3. «Brit Nomination for She Moves in Her Own Way». NME. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2009. 
  4. «Chart Stats - The Kooks». Chart Stats. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα The Kooks της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).