TM 31-210 Improvised Munitions Handbook

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
TM 31-210 Improvised Munitions Handbook
ΣυγγραφέαςHeadquarters, Department of the Army
ΕπιμελητήςUnited States Department of War
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1969
Ημερομηνία δημοσίευσης1969
ΜορφήΣτρατιωτικό τεχνικό εγχειρίδιο
ΘέμαΑυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός
Δημοσιεύθηκε στοUSA
Αριθμός Σελίδων251-V
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το TM 31-210 Improvised Munitions Handbook ("TM 31-210 Εγχειρίδιο αυτοσχέδιων πυρομαχικών") είναι τεχνικό εγχειρίδιο του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ που προορίζεται για τις Ειδικές Δυνάμεις. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1969.

Όπως πολλά άλλα στρατιωτικά εγχειρίδια των ΗΠΑ που ασχολούνται με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs, Improvised Explosive Devices) και μη συμβατικό πόλεμο, αποχαρακτηρίστηκε και κυκλοφόρησε δημόσια και είναι πλέον διαθέσιμο δωρεάν σε ηλεκτρονική και σε έντυπη μορφή.

Το εγχειρίδιο περιγράφει την κατασκευή διαφόρων τύπων πυρομαχικών από άμεσα διαθέσιμα υλικά, από πασσάλους, κοινά οικιακά χημικά και προμήθειες που αγοράζονται από κανονικά καταστήματα.

Το εγχειρίδιο είναι μία από τις καλύτερες επίσημες αναφορές για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Ορισμένα από τα όπλα που περιγράφονται σε αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον των στρατευμάτων των ΗΠΑ από ξένα στρατεύματα. Για παράδειγμα, η παγίδα χειροβομβίδας σε ένα κουτί χρησιμοποιήθηκε εναντίον των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και ο χρονοδιακόπτης νερού σε έναν κάδο χρησιμοποιήθηκε από Αφγανούς αντάρτες για την εκτόξευση ρουκετών κατά των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ.

Ενότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εγχειρίδιο αποτελείται από επτά κύριες ενότητες:

  • Εκρηκτικά και προωθητικά (συμπεριλαμβανομένων των αναφλεκτών)
  • Νάρκες και χειροβομβίδες
  • Φορητά όπλα και πυρομαχικά
  • Όλμοι και ρουκέτες
  • Εμπρηστικοί μηχανισμοί
  • Πυροκροτητές και μηχανισμοί καθυστέρησης
  • Διάφορα

Η τελευταία ενότητα ασχολείται με την παραγωγή διαφόρων τύπων μηχανισμών σκανδάλης (πίεση, απελευθέρωση πίεσης, έλξη κ.λπ.), την κατασκευή αυτοσχέδιας ζυγαριά ακριβείας, ηλεκτρικές μπαταρίες και άλλα. Το εγχειρίδιο τελειώνει με δύο παραρτήματα, τα οποία πραγματεύονται εν συντομία τις ιδιότητες ορισμένων πρωτογενών και δευτερογενών εκρηκτικών.

Λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εγχειρίδιο TM 31-210 εμφανίστηκε ως "Easter egg" στην 1995 ταινία κινουμένων σχεδίων CGI, Toy Story. Στη σκηνή όπου ο Γούντι είναι παγιδευμένος κάτω από ένα μπλε πλαστικό κουτί στην κρεβατοκάμαρα του Σιντ, είχε πίσω του ένα έγγραφο με τίτλο "TM 31-210 Improvised Interrogation Handbook" ("TM 31-210 Αυτοσχέδιο Εγχειρίδιο Ανάκρισης"), μια σαφής αναφορά στο πραγματικό έγγραφο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]