Türk Telekom

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Türk Telekom είναι η πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία. Η Türk Telekom διαχωρίστηκε από τα Τουρκικά Ταχυδρομεία (PTT) το 1995. Τον Νοέμβριο του 2005 ιδιωτικοποιήθηκε ως Oger Telecom.

Ο όμιλος Türk Telekom παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες από PSTN, GSM σε ευρυζωνικό Διαδίκτυο. Με την υποδομή του δικτύου που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, οι εταιρείες του ομίλου προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών προσωπικούς και εταιρικούς πελάτες. Η Türk Telekom, η οποία κατέχει το 99,9% των μετοχών των εταιρειών TTNET, Argela, Innova, Sebit A.Ş. και AssisTT, είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του 81% των μετοχών της Avea, η οποία είναι ένας από τους τρεις φορείς εκμετάλλευσης GSM στην Τουρκία. Η Türk Telekom υποστηρίζει επίσης την Albtelecom της Αλβανίας. Το 55% των μετοχών της Turk Telekom ανήκει στον οργανισμό Oger Telekomünikasyon A.Ş. και το 30% των μετοχών ανήκει στο Υφυπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας. Το υπόλοιπο 15% των μετοχών έχει προσφερθεί σε ιδιώτες.

Τον Ιούλιο του 2018, κατά τη διάρκεια της κρίσης του τουρκικού νομίσματος και της κρίσης του χρέους, οι τουρκικές και διεθνείς τράπεζες ανέλαβαν τον έλεγχο της Türk Telekom λόγω μη καταβληθέντων χρεών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πιστωτές δημιούργησαν φορέα ειδικού σκοπού για να αποκτήσουν την εταιρεία, καθώς προσπαθούν να επιλύσουν την μεγαλύτερη κρίση χρέους της Τουρκίας[1].

Η εταιρεία διατηρεί τα δικαιώματα των τίτλων Türk Telekom Arena, όπου βρίκεται η έδρα της Galatasaray S.K.[2]. Η εταιρεία χρεωκόπησε και τη διοίκησή της ανέλαβαν οι τουρκικές τράπεζες, καθώς αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Banks Are Poised to Take a Majority Stake in Turk Telekom». Bloomberg. 5 Ιουλίου 2018. 
  2. «Sponsorship: Türk Telekom Sports Marketing». Türk Telekom. 26 October 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-03-29. https://web.archive.org/web/20150329122257/http://www.turktelekom.com.tr/tt/portal/About-TT/Sponsorship/. Ανακτήθηκε στις 2018-08-30. 
  3. «Χρεοκόπησε η Turk Telekom». 30 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Türk Telekom στο Wikimedia Commons