Sukhoi Su-27

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Sukhoi Su-27
Su-27SKM της Ρωσικής Αεροπορίας στην αεροπορική επίδειξη MAKS-2005.
Τύποςμαχητικό αεροσκάφος
ΚατασκευαστήςSukhoi
Χώρα προέλευσηςΕΣΣΔ/Ρωσία
Παρθενική πτήση20 Μαΐου 1977
Πρώτη παρουσίαση22 Ιουνίου 1985
Κύριος χειριστήςΣοβιετική Πολεμική Αεροπορία
Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις
Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού
Παραγωγή1982-σήμερα
Μονάδες που παρήχθησαν680[1]
Εξελίχθηκε σεSukhoi Su-30
Sukhoi Su-33
Sukhoi Su-34
Sukhoi Su-35
Sukhoi Su-37
Shenyang J-11

Το Sukhoi Su-27 (ρωσικά: Сухой Су-27‎‎, ονομασία αναφοράς NATO: Flanker) είναι σοβιετικής προέλευσης δικινητήριο αεριωθούμενο μαχητικό αεροσκάφος το οποίο ανέπτυξε το Σχεδιαστικό Γραφείο Sukhoi. Δημιουργήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν, από την πλευρά των Σοβιετικών, οι δυνατότητες των βαριών μαχητικών τέταρτης γενιάς που εισήγαγαν οι Αμερικανοί -συγκεκριμένα των Grumman F-14 Tomcat και McDonnell Douglas F-15 Eagle και για αυτό τον λόγο έχει μεγάλη ακτίνα δράσης, μπορεί να φέρει σημαντικό οπλικό φορτίο, διαθέτει εξελιγμένα ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα και είναι ιδιαιτέρως ευέλικτο. Τα Su-27 ανέλαβαν αρχικά τον ρόλο της διασφάλισης της εναέριας υπεροχής, όμως πιο εξελιγμένες εκδόσεις και παραλλαγές τους που αναπτύχθηκαν τις επόμενες δεκαετίας εξελίχθηκαν σε πραγματικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, ικανά να αναλάβουν όλα σχεδόν τα είδη αποστολών. Το έτερο μαχητικό τέταρτης γενιάς που αναπτύχθηκε την ίδια περίπου περίοδο στην Σοβιετική Ένωση, εν πολλοίς για να συμπληρώσει τα Su-27, είναι το MiG-29.

Τα Su-27 εντάχθηκαν σε υπηρεσία με την Σοβιετική Αεροπορία το 1985. Ανέλαβαν αποστολές αεράμυνας/αναχαίτισης των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών και συνοδείας των σοβιετικών βομβαρδιστικών.[2] Επίσης ανέλαβαν την προστασία των παράκτιων περιοχών της ΕΣΣΔ από τις επιχειρήσεις των αμερικανικών αεροπλανοφόρων.[2]

Έχοντας ως βάση το αρχικό Su-27, δημιουργήθηκε οικογένεια αεροσκαφών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το διθέσιο μαχητικό πολλαπλών ρόλων Su-30, το Su-33 που επιχειρεί από αεροπλανοφόρα, το μαχητικό-βομβαρδιστικό/τακτικό βομβαρδιστικό Su-34 καθώς και τα μαχητικά εναέριας υπεροχής Su-35 και Su-37. Μία εκδοχή του Su-27 με υποσυστήματα εγχώριας προέλευσης παράγεται στην Κίνα υπό την ονομασία Shenyang J-11 και όπως συνέβη και με την σοβιετική/ρωσική αεροπορική βιομηχανία αποτέλεσε την βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν πιο εξελιγμένοι τύποι αεροσκαφών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσκάφη που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Su-27
Συγκρίσιμα αεροσκάφη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Russia Air Force Handbook. World Strategic and Business Information Library. Washington, D.C.: International Business Publications USA. 2009. σελ. 167. ISBN 978-1-43874-019-5. 
  2. 2,0 2,1 Kopp, Dr. Carlo (May 1990). «Fulcrum and Flanker: The New Look in Soviet Air Superiority». Australian Aviation 1990 (May). http://www.ausairpower.net/Profile-Fulcrum-Flanker.html. Ανακτήθηκε στις 5 March 2015. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sukhoi Su-27 στο Wikimedia Commons