Studebaker σειρά M

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Studebaker σειρά M
Σύνοψη
Κατασκευαστής Studebaker Motor Corporation
Παραγωγή1939 — 1953
Σεζόν1939 - 1953
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΦορτηγό
Σχετική εξέλιξηStudebaker US6
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοStudebaker Coupe Express
Επόμενο μοντέλοStudebaker σειρά E

Η σειρά M ήταν μια γκάμα φορτηγών που παρήγαγε η Studebaker από το 1939 έως το 1953. Ήταν διαθέσιμη σε μεγάλη γκάμα, από ελαφριά φορτηγά με ωφέλιμο φορτίο 500 κιλών, έως φορτηγά μεσαίου τύπου με ωφέλιμο φορτίο 2-3 τόνων, με διάφορες ονομασίες. Τα M5, M15 και M15A ήρθαν όλα μόνο με τον κινητήρα Champion 169 κυβικών ιντσών. Οι εκδόσεις M16 1-1/2 & 2 τόνων ήρθαν με τον ισχυρότερο κινητήρα Commander 226 κυβικών ιντσών. Λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η έκδοση Studebaker US6 κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου σύμφωνα με τις κρατικές προδιαγραφές, χρησιμοποιώντας διαφορετική διάταξη ρύγχους και κινητήρα, και στις δύο εκδόσεις 4x6 και 6x6 ενός φορτηγού 2+1⁄2 τόνων.

Όπως οι περισσότερες σειρές φορτηγών, τα φορτηγά της σειράς Studebaker M θα μπορούσαν να διατίθενται σε οποιοδήποτε στυλ αμαξώματος. Ενώ προσφέρθηκαν μόνο καρότσας pickup (αγροτικών) στις εκδόσεις M5, M15 και M15A από το εργοστάσιο, η συνδυασμοί καμπίνας και σασί χωρίς έτοιμη καρότσα επίσης πωλήθηκαν, επιτρέποντας στους κατασκευαστές προσαρμοσμένων αμαξωμάτων φορτηγών να πουλήσουν διάφορα άλλα αμαξώματα και σώματα βαν ή να τα κατασκευάσουν κατά παραγγελία σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ιδιοκτήτη.

Η σειρά M είχε πιο αεροδυναμικό σχήμα από τα περισσότερα φορτηγά της εποχής, με εύκολα αναγνωρίσιμους αεραγωγούς στα παράθυρα του οδηγού και του συνοδηγού, χαρακτηριστικό που δεν βρέθηκε σε καμία άλλη μάρκα αμερικανικού φορτηγού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η Studebaker παρουσίασε το φορτηγό της σειράς M το 1941, η εταιρεία χρησιμοποίησε το όνομα Studebaker Coupe Express από το συνονόματο φορτηγού του 1937-1939 στη διαφήμιση για ένα διάστημα, όμως κανένα φορτηγό της σειράς M δεν ορίστηκε ποτέ επίσημα ως Coupe Express.[1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2004. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2024.