Μετάβαση στο περιεχόμενο

Street dance

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το street dance αναφέρεται σε στυλ χορού-ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης-που εξελίχθηκε έξω από στούντιο χορού σε οποιοδήποτε διαθέσινο ανοιχτό χώρο, όπως σε δρόμους, πάρτυ, νυχτερινά κέντρα και σχολεία. Συχνά είναι αυτοσχεδιαστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με τους θεατές και άλλους χορευτές. Αυτοί οι χοροί είναι ένα μέρος της κουλτούρας της γεωγραφικής περιοχής που προέρχονται. Δύο παραδείγματα του street dance περιλαμβάνουν το Β-boying (breakdancing), το οποίο προέρχεται από την Νέα Υόρκη και το Shuffle Μελβούρνης από την Αυστραλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παραδοσιακός χορός Τζαζ, αφού υπήρχε από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, είναι ίσως ένας από τους παλαιότερους street dance χορούς της αστικής Αμερικής. Το street dance θεωρείται συχνά αστικός λαϊκός χορός. Δεδομένου ότι πολλές έννοιες της αστικοποίησης έχουν υπάρξει για μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω στην ιστορία, το σημείο το οποίο ο λαϊκός χορός θεωρείται πιο ιστορικός, το street dance είναι συχνά άγνωστο. Ο χορός αυτός και ο λαϊκός, διακρίνονται από όταν οι όροι εισάχθηκαν, ο όρος "street dance" πιστεύεται να υπήρχε από τις αρχές του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο αφρο-αμερικανικός λαϊκός χορός γινόταν ο πιο δημοφιλής χορός στο δυτικό κόσμο. Η απόφραξη πιστεύεται ότι είναι μια πολύ πρώιμη μορφή του χορού street dance, δεδομένου ότι αναπτύχθηκε στους δρόμους, στα εργοστάσια, στα πάρτυ κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα (ή και πιο πριν) ανάμεσα σε χορευτές που θεωρούνται μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δυτικής Ευρώπης και των αστικών κουλτούρων της Απαλάχια, την εποχή εκείνη.

Το hip hop το funkstyles popping και το locking είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή στοιχεία του street dance της Δύσης και της αφροαμερικανικής κουλτούρας. Αυτές οι μορφές του χορού hip hop, δηλαδή το street dance, έχουν ασκηθεί πολύ και είναι τόσο κοινές που εμπορευματοποίησαν εκδόσεις που έχουν επαγγελματικά αναπτυχθεί και χοροφραφηθεί για ρουτίνες χορού σε pop, hip-hop, electronic και R & B μουσικά βίντεο. To break dance βοήθησε να επιφέρει χορευτικά γκρουπς του street dance να μάθουν τα διάφορα στυλ του street dance, για εντύπωση και τον ανταγωνισμό. Αυτά τα γκρουπς χορεύουν συνήθως σε υπαίθριους χώρους, οδηγώντας σε περαιτέρω είδη χορού hip-hop. Το New Jack Swing δημιουργήθηκε στην χορευτική σκηνή του 1990, όπου είναι και αυτό ένα είδος χορού street dance. Το New Jack Swing είναι επίσης ένα είδος μουσικής, που συν-δημιουργείται από πρωτοπόρους όπως ο Teddy Riley.

Ένα άλλο παράδειγμα του street dancε είναι το house dance, το οποίο χορεύεται με μουσική house. Το house dance εξελίχθηκε από Σικάγο και αναπτύχθηκε στα κλαμπ της Νέας Υόρκης. Λόγω της σύγχρονης επικρατέστερης δημοτικότητας των κλαμπ, το street dance έχει την τάση να εξελίσσεται πιο συχνά σε νυχτερινά κέντρα και όχι σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους. Το rave dance είναι επίσης του στυλ street dance. Η rave κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μουσικής καθένα από τα οποία έχουν εξέχον λαϊκό στυλ χορού. Μεταξύ του electronic dance, το street dance με την μορφή του rave dance έχει περιστραφεί γύρω από ένα συγκεκριμένο ρυθμό και ροή. Το popping, tutting και roboting, που είναι στοιχεία του street dance, έχουν υιοθετηθεί ευρέως μεταξύ του electronic dance και επιρέασαν χορούς όπως το Liquiding. Έξω από το electronic dance έχουν προκύψει είδη του street dance όπως το Electro Dancing και το Jumpstyle. Σε αντίθεση με πολλά είδη hip hop, το house και το rave dance είναι συθήθως πιο "διασκεδαστικά" από ότι "ανταγωνιστικά". Γενικά χοροί όπως το Melbourne Shuffle δεν χορεύονται για τον ανταγωνισμό, αλλά χορεύεται για διασκέδαση σε rave πάρτυ. Ωστόσο, όλοι όσοι χορεύουν rave dance, χορεύουν καθαρά για να εκφραστούν και όχι για να ανταγωνιστούν.

Ο χορός Punk είναι μια μορφή του street dance που γίνεται αυτοσχέδια σε μεγάλα πλήθη. Ο χορός αυτός ξεκίνησε μεταξύ του punk rock και έγινε δημοφιλής από τους Sex Pistols και η πιο γνωστή μορφή του χορού αυτού είναι ο χορός punk hardcore.

Οι προσαρμογές αυτές του street dance σήμερα ασκούνται τόσο σε στούντιο χορού όσο και σε άλλους χώρους. Μερικά σχολεία χρησιμοποιούν το street dance ως μια μορφή της φυσικής αγωγής.

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το street dance είναι ένας χορός που εξελίσσεται μεταξύ των ανθρώπων σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί πάντα να προσδιοριστεί ως προς τον τρόπο που πραγματικά εξελίσσεται μεταξύ των ανθρώπων. Στη θεωρία, καθώς ένα άτομο βρίσκει μια κίνηση που προφανώς φαίνεται καλή σε άλλο πρόσωπο, αυτό το άλλο πρόσωπο προσπαθεί να αντιγράψει αυτή την κίνηση. Παρόμοια με τους κινέζους, το αποτέλεσμα είναι ότι το άλλο άτομο δεν μπορεί να εκτελέσει απολύτως την κίνηση του άλλου, με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται οι κινήσεις και να αναπτύσσονται νέες που είναι βασισμένες στην αρχική. Υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ στον αυτοσχεδιαστικό χορό και τον απόλυτο street dance. Καθώς ο αυτοσχεδιασμός είναι τυχαίος και ο προσωπικός χορός δημιουργήθηκε από ένα μόνο άτομο, ένας πλήρες χορός street dance είναι μία συλλογή χορευτικών κινήσεων που συλλέγονται από μία πρακτική και θεωρείται ο ίδιος χορός. Για παράδειγμα, όταν το b-boying εξελίχθηκε από την κουλτούρα του hip-hop, οι άνθρωποι ήρθαν με τις δικές τους κινήσεις, και άλλοι άνθρωποι τις βελτίωσαν.

Μερικές φορές είναι δυνατή η ιχνηλάτηση τοy street dance που ήταν ως επί το πλείστον για πρώτη φορά από συγκεκριμένα πρόσωπα. Ένα παράδειγμα είναι το Locking το οποίο συχνά θεωρείται ότι ξεκίνησε από τον Don Campbell, ο οποίος ήταν ένας πρωτοπόρος του 1970 του αμερικανικού street dance. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να πιστοποιηθούν συγκεκριμένα άτομα για τους χορούς street dance, αφού οι χοροί αυτοί εξελίσσονταν έξω από τον χώρο του επαγγέλματος, δηλαδή τον χορό. Οι πρωτοπόροι του street dance έχουν σπάνια επαγγελματικά πτυχία χορού, έτσι γίνεται διάκριση ανάμεσα στο street dance και σε άλλες σύγχρονες μορφές χορού.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Street dance της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).