Shrinkflation

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον αγγλικό όρο shrinkflation περιγράφεται η εμπορική στρατηγική όπου επέρχεται μείωση των πωλούμενων προϊόντων σε μέγεθος ή ποσότητα, ή ακόμη και μερικές φορές η ανασύνθεση ή η πτώση της ποιότητας,[1] ενώ οι τιμές τους παραμένουν οι ίδιες ή αυξάνονται.[2][3] Ο όρος συνιστά νεολογισμό, από σύμφυρση των λέξεων shrink (συρρικνώνομαι) και inflation (πληθωρισμός).

Με τη μέθοδο του shrinkflation οι εταιρείες πετυχαίνουν να αυξήσουν το λειτουργικό περιθώριο και την κερδοφορία τους μειώνοντας το κόστος, διατηρώντας παράλληλα τον όγκο των πωλήσεων, και συχνά χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στην αύξηση των τιμών συμβαδίζοντας με τον πληθωρισμό.[4] Οι ομάδες προστασίας των καταναλωτών επικρίνουν την πρακτική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Shrinkflation: When less is not more at the grocery store». The Conversation. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. «More than 2,500 products subject to shrinkflation, says ONS». bbc.com. BBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2017. 
  3. «The scourge of Shrinkflation eats away at the man in the street like a cancer!». Perpetual Traveller Overseas. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2014. 
  4. «ECB Meets To Tackle Deflation While Ignoring Shrinkflation». London: Goldcore. 4 September 2014. https://news.goldcore.com/us/gold-blog/ecb-meets-to-tackle-deflation-while-ignoring-shrinkflation/. Ανακτήθηκε στις 7 July 2020.