Second Life

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Second Life
ΔημιουργόςLinden Lab
ΕκδότηςLinden Lab
ΠλατφόρμαLinux, Microsoft Windows, Mac OS και macOS
Ημ/νία κυκλοφορίας23  Ιουνίου 2003
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Second Life είναι διαδικτυακός εικονικός κόσμος που αναπτύχθηκε και ανήκει στην εταιρεία Linden Lab που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 2003. Μέχρι το 2013, το Second Life είχε περίπου ένα εκατομμύριο τακτικούς χρήστες.[1] Με πολλούς τρόπους, το Second Life είναι παρόμοιο με μαζικά διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων πολλαπλών παικτών. Ωστόσο, η Linden Lab είναι εμφατική ότι η δημιουργία της δεν είναι παιχνίδι: «Δεν υπάρχει κατασκευασμένη διαμάχη, κανένας καθορισμένος στόχος.»[2]

Στον εικονικό κόσμο μπορεί να υπάρξει δωρεάν πρόσβαση μέσω προγραμμάτων-πελατών της Linden Lab ή μέσω εναλλακτικών εξωτερικών θεατών.[3][4] Οι χρήστες του Second Life (επίσης αποκαλούμενοι ως κάτοικοι) δημιουργούν εικονικές αναπαραστάσεις των ίδιων, που ονομάζονται άβαταρ, και μπορούν να αλληλεπιδρούν με μέρη, αντικείμενα και άλλα άβαταρ. Μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο, να συναντήσουν άλλους κατοίκους, να κοινωνικοποιηθούν, να συμμετάσχουν τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές δραστηριότητες, να χτίσουν, να δημιουργήσουν, να ψωνίσουν και να εμπορευθούν εικονικές ιδιοκτησίες και υπηρεσίες μεταξύ τους.

Η πλατφόρμα κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει περιεχόμενο που παράγουν οι χρήστες βασισμένο στο 3D. Το Second Life έχει επίσης το δικό του εικονικό νόμισμα, το δολάριο Linden, το οποίο ανταλλάσσεται με νόμισμα του πραγματικού κόσμου.[5]

Το Second Life απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, με εξαίρεση τους χρήστες ηλικίας 13-15 ετών, οι οποίοι περιορίζονται στην περιοχή του Second Life από κάποιο ίδρυμα χορηγίας (π.χ. ένα σχολείο).[6][7]

Φτιαγμένο στο λογισμικό είναι ένα εργαλείο 3D μοντελοποίησης βασισμένο σε απλά γεωμετρικά σχήματα, που επιτρέπει στους κατοίκους να δημιουργούν εικονικά αντικείμενα. Υπάρχει επίσης μια διαδικαστική γλώσσα δέσμης ενεργειών, η Γλώσσα Συγγραφής Linden, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει διαδραστικότητα σε αντικείμενα. Τα δημιουργήματα (sculpties), η σύμπλεξη, η μορφή των ρούχων ή άλλων αντικειμένων, το ανιμέισον και οι χειρονομίες μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας εξωτερικό λογισμικό και να εισαχθούν. Οι όροι υπηρεσίας του Second Life προβλέπουν ότι οι χρήστες διατηρούν πνευματικά δικαιώματα για οποιοδήποτε περιεχόμενο δημιουργούν και ότι ο διακομιστής και ο πελάτης παρέχουν απλές λειτουργίες διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM).[6][8][9] Ωστόσο, η Linden Lab άλλαξε τους όρους παροχής υπηρεσιών τον Αύγουστο του 2013, για να μπορεί να χρησιμοποιήσει περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από τους χρήστες για οποιονδήποτε σκοπό.[10] Οι νέοι όροι υπηρεσίας εμποδίζουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν μορφές από υπηρεσίες μορφών τρίτων, όπως επεσήμαναν ορισμένοι από αυτούς απερίφραστα.[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Infographic: 10 Years of Second Life». Linden Lab. 20 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2014. 
  2. «If Second Life isn't a game, what is it? - Technology & science - Games - On the Level». NBC News. 3 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2014. 
  3. «Download the free Second Life viewer». Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2014. 
  4. «Third Party Viewer Directory – Second Life Wiki». Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2014. 
  5. «Second Life turns 10: what it did wrong, and why it may have its own second life». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2014. 
  6. 6,0 6,1 «Terms of Service - Linden Lab». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2018. 
  7. «Teens in Second Life». Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2014. 
  8. «ReachWorks SecureVend Makes Second Life DRM: Can It Stop Content Theft?». Law Vibe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2015. 
  9. «SecureVend™». ReachWorks. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Νοεμβρίου 6, 2015. Ανακτήθηκε στις Σεπτεμβρίου 5, 2015. 
  10. «Terms of Service». Linden Lab. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2014. 
  11. Au, Wagner James (26 Σεπτεμβρίου 2013). «Renderosity Bans Its Products from Second Life -- Concern Over Linden Lab's New Draconian ToS Continues». Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]