Scream (ταινία, 2022)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Scream
ΣκηνοθεσίαΜατ Μπετινέλι-Όλπιν
Τάιλερ Τζίλετ
ΠαραγωγήΓουίλιαμ Σίρακ
Τζέιμς Βάντερμπιλτ
Πολ Νάινστιν
ΣενάριοΤζέιμς Βάντερμπιλτ
Γκάι Μπιούσικ
(σενάριο)
Κέβιν Γουίλιαμσον
(χαρακτήρες)
ΠρωταγωνιστέςΝιβ Κάμπελ
Ντέιβιντ Αρκέτ
Κόρτνεϊ Κοξ
Μάρλεϊ Σέλτον
Μελίσα Μπαρέρα
Τζένα Ορτέγκα
Τζακ Κουέιντ
Μέισον Γκούντινγκ
Τζάζμιν Σαβόι Μπράουν
Ντίλαν Μινέτ
Μάικι Μάντισον
Σόνια Μπεν Άμαρ
ΜουσικήΜπράιαν Τάιλερ
ΦωτογραφίαΜπρετ Γιούτκιεβιτς
ΜοντάζΜίτσελ Άλερ
Εταιρεία παραγωγήςSpyglass Media Group
Project X Entertainment
Radio Silence Productions
ΔιανομήParamount Pictures
Κυκλοφορία14 Ιανουαρίου 2022
(ΗΠΑ)
Διάρκεια114 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
Γλώσσααγγλική
Προϋπολογισμός24 εκατομμύρια δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα137,7 εκατομμύρια δολάρια
ΠροηγείταιScream 4
ΈπεταιScream VI

Το Scream (γνωστό και ως Scream 5) είναι αμερικανική ταινία τρόμου παραγωγής 2022 σε σκηνοθεσία των Ματ Μπετινέλι-Όλπιν και Τάιλερ Τζίλετ, σε σενάριο των Τζέιμς Βάντερμπιλτ και Γκάι Μπιούσικ. Αποτελεί την πέμπτη προσθήκη της σειράς ταινιών Scream και σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση της σειράς ταινιών[1] ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως συνέχεια. Αποτελεί την πρώτη ταινία της σειράς που δεν τη σκηνοθέτησε ο Γουές Κρέιβεν, ο οποίος απεβίωσε το 2015 και η ταινία είναι αφιερωμένη σε αυτόν.[2] Οι Νιβ Κάμπελ, Ντέιβιντ Αρκέτ και Κόρτνεϊ Κοξ επιστρέφουν για πέμπτη φορά επαναλαμβάνοντας τους ρόλους τους ως Σίντνεϊ Πρέσκοτ, Ντιούι Ράιλι και Γκέιλ Γουέδερς αντίστοιχα. Επίσης επιστρέφουν ο Ρότζερ Λ. Τζάκσον ως η φωνή του Ghostface και η Μάρλεϊ Σέλτον από το Scream 4. Στο καστ προστίθενται οι νεοφερμένοι Μελίσα Μπαρέρα, Τζένα Ορτέγκα, Τζακ Κουέιντ, Μέισον Γκούντινγκ, Τζάζμιν Σαβόι Μπράουν, Ντίλαν Μινέτ, Μάικι Μάντισον και Σόνια Μπεν Άμαρ. Η υπόθεση της ταινίας ακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας, η οποία επιστρέφει στη γενέτειρά της στο Γούντσμπορο και εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με τρομακτικές υποθέσεις φόνων που είναι συνδεδεμένες με το φημισμένο κατά συρροή δολοφόνο Ghostface. Όπως και προηγούμενες ταινίες, το Scream συνδυάζει τη βία των σλάσερ ταινιών με στοιχεία μαύρης κωμωδίας και μυστηρίου για να σατιρίσει αυτή τη φορά την τάση των reboots και των κληρονομικών σίκουελ (legacy sequel). Η ταινία σχολιάζει επίσης την κουλτούρα των φαν των ταινιών τρόμου και ιδιαίτερα το χάσμα μεταξύ των ταινιών του "εκλεπτυσμένου τρόμου" και των κλασικών σλάσερ.

Αν και είχαν γίνει συζητήσεις για ένα πέμπτο και έκτο Scream μετά την κυκλοφορία του Scream 4 το 2011, ο Γουές Κρέιβεν, ο σεναριογράφος Κέβιν Γουίλιαμσον και ο παραγωγός Χάρβι Γουάινστιν εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για μια πιθανή συνέχεια μετά την μέτρια εισπρακτική πορεία που είχε η τέταρτη ταινία. Τότε προχώρησε η παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς Scream που προβλήθηκε στο MTV για δύο κύκλους τις χρονιές 2015-2016 και έναν τρίτο το 2019 που προβλήθηκε στο κανάλι VH1. Μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης του Χάρβι Γουάινστιν το 2017, και το κλείσιμο της εταιρίας The Weinstein Company, η Spyglass Media Group αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς ταινιών το Νοέμβριο του 2019 και γρήγορα ανακοίνωσε την παραγωγή μιας νέας ταινίας. Την επόμενη χρονιά, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Γουίλιαμσον στο ρόλο του εκτελεστικού παραγωγού και το Μάρτιο του 2020 ανακοινώθηκε ότι οι Μπετινέλι-Όλπιν και Τζίλετ ανέλαβαν τη σκηνοθεσία. Αργότερα τον ίδιο μήνα επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή των Κάμπελ, Αρκέτ και Κοξ ενώ το νέο καστ ανακοινώθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Μετά την καθυστέρηση της παραγωγής εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2020 στη Βόρεια Καρολίνα.

Το Scream κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 14 Ιανουαρίου 2022 και έλαβε θετικές κριτικές[3], με τα περισσότερα σχόλια να επαινούν την ταινία επειδή τίμησε την κληρονομιά του Κρέιβεν, το σενάριο για τον εύστοχο σχολιασμό πάνω στις ταινίες τρόμου και τις ερμηνείες των ηθοποιών ενώ αρκετοί κριτικοί έκαναν λόγο για το καλύτερο sequel.[4] Μεγάλη ήταν και η αποδοχή στα ταμεία, με την ταινία να κάνει άνοιγμα τετραημέρου 33,8 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office ενώ συνολικά έχει αποφέρει 137,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[5]

Το Φεβρουάριο του 2022, ανακοινώθηκε η έκτη ταινία της σειράς με τον τίτλο Scream VI, η οποία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 10 Μαρτίου 2023.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

25 χρόνια μετά τους φόνους που συγκλόνισαν την πόλη του Γούντσμπορο, η μαθήτρια λυκείου Τάρα Κάρπεντερ είναι μόνη στο σπίτι όταν δέχεται επίθεση από τον Ghostface. Η Τάρα τραυματίζεται σοβαρά αλλά επιβιώνει της επίθεσης. Η αδερφή της Τάρα, η Σαμ, ενώ βρίσκεται εκτός πόλης, μαθαίνει για την επίθεση από το φίλο της Τάρα, τον Γουές Χικς. Η Σαμ επιστρέφει στο Γούντσμπορο μαζί με το αγόρι της, Ρίτσι, και επισκέπτονται την Τάρα στο νοσοκομείο. Εκεί θα δει ξανά την παρέα της Τάρα, την Άμπερ Φρίμαν, τα δίδυμα Τσαντ και Μίντι Μικς-Μάρτιν και τη Λιβ Μακένζι. Το καλοκαιρινό φλερτ της Λιβ, ο Βινς Σνάιντερ είναι ο επόμενος που δολοφονείται από τον Ghostface. Λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, η Σαμ βλέπει παραισθήσεις και συγκεκριμένα αυτή του Μπίλι Λούμις και αμέσως μετά δέχεται επίθεση από τον Ghostface. Στη συνέχεια, η Σαμ αποκαλύπτει στην Τάρα ότι ο Μπίλι είναι ο βιολογικός πατέρας της και ότι αυτός είναι λόγος που έφυγε από το Γούντσμπορο.

Την επόμενη μέρα, η Σαμ και ο Ρίτσι επισκέπτονται τον απομονωμένο Ντιούι Ράιλι, ο οποίος βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση μετά το χωρισμό του με τη Γκέιλ Γουέδερς. Ζητάνε τη βοήθειά του να βρουν το δολοφόνο και εκείνος τους διώχνει. Στη συνέχεια ο Ντιούι επικοινωνεί με τη Σίντνεϊ Πρέσκοτ και τη Γκέιλ για να τις προειδοποιήσει για την εμφάνιση του νέου δολοφόνου. Στην πορεία ο Ντιούι αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να βοηθήσει. Πηγαίνει στο σπίτι του Τσαντ και της Μίντι που είναι μαζεμένη όλη η παρέα και συναντά τη μητέρα των διδύμων, τη Μάρθα, η οποία είναι η αδερφή του Ράντι Μικς. Εκεί αποκαλύπτεται ότι ο Βινς είναι ανιψιός του Στου Μάχερ. Με τις τρεις επιθέσεις να έχουν γίνει σε πρόσωπα που συνδέονται με κάποιο τρόπο με τους αρχικούς δολοφόνους, η παρέα κατηγορεί τη Σαμ ότι είναι η δολοφόνος. Η Σαμ θυμώνει και φεύγει από το σπίτι. Στη συνέχεια ο Ghostface δολοφονεί τον Γουές και τη μητέρα του, τη Σερίφη Τζούντι Χικς στο σπίτι τους. Εκεί ο Ντιούι θα ξαναδεί τη Γκέιλ, η οποία κατέφθασε στο Γούντσμπορο για να καλύψει τηλεοπτικά την υπόθεση. Στο νοσοκομείο, η Τάρα και ο Ρίτσι δέχονται επίθεση από τον Ghostface αλλά καταφέρνουν να σωθούν χάρη στην παρέμβαση του Ντιούι και της Σαμ. Στην προσπάθειά του ο Ντιούι να αποτελειώσει το δολοφόνο, ο Ghostface καταφέρνει και τον σκοτώνει μαχαιρώνοντας τον στο στομάχι και στην πλάτη.

Η Σίντνεϊ επιστρέφει στο Γούντσμπορο και συναντά τη Γκέιλ και τη Σαμ. Η Σίντνεϊ ζητά τη βοήθεια της Σαμ να σταματήσουν το δολοφόνο αλλά η Σαμ αρνείται και προτιμά να φύγει από την πόλη μαζί με την Τάρα και τον Ρίτσι. Η Σίντνεϊ την προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να ξεφύγει και ότι ο Ghostface θα τους ακολουθήσει. Οι Σαμ, Τάρα και Ρίτσι φεύγουν από το Γούντσμπορο αλλά αναγκάζονται να περάσουν από το σπίτι της Άμπερ στο οποίο γίνεται πάρτι ως φόρο τιμής στον Γουές και είναι μαζεμένη όλη η παρέα. Η Σίντνεϊ και η Γκέιλ τους ακολουθούν στο σπίτι της Άμπερ, το οποίο δεν είναι άλλο από το σπίτι του Στου, όπου διαπράχθηκε το αρχικό μακελειό. Εκεί, ο Τσαντ και η Μίντι δέχονται επίθεση και μαχαιρώνονται από τον Ghostface.

Μετά την επίθεση στα δίδυμα, η παρέα αρχίζει να κατηγορεί ο ένας τον άλλον ότι είναι ο δολοφόνος. Τότε η Άμπερ τραβάει όπλο και πυροβολεί τη Λιβ στο κεφάλι και αποκαλύπτει ότι είναι ο δολοφόνος. Όταν καταφτάνουν στο σπίτι η Σίντνεϊ και η Γκέιλ, η Άμπερ προσποιείται το θύμα. Το τέχνασμα της όμως δεν πείθει τη Σίντνεϊ και τη Γκέιλ και τότε η Άμπερ πυροβολεί τη Γκέιλ. Μέσα στο σπίτι, ο Ρίτσι μαχαιρώνει τη Σαμ και της αποκαλύπτει ότι είναι ο δεύτερος δολοφόνος και συνεργός της Άμπερ. Ο Ρίτσι και η Άμπερ πηγαίνουν τις Σαμ, Γκέιλ και Σίντνεϊ στην κουζίνα. Εκεί αποκαλύπτουν ότι είναι φανατικοί θαυμαστές της σειράς ταινιών Stab. Καθώς είναι απογοητευμένοι από την πορεία της σειράς ταινιών, σκοπό έχουν να δώσουν οι ίδιοι μια νέα ιστορία δολοφονιών, ενοχοποιώντας τη Σαμ ως δολοφόνο καθώς είναι η κόρη του Μπίλι. Η Γκέιλ πυροβολεί την Άμπερ, η οποία πέφτει πάνω στην κουζίνα και πιάνει φωτιά. Η Σαμ τραυματίζεται αλλά μια παραίσθηση του Μπίλι, της δείχνει το μαχαίρι της Άμπερ στο πάτωμα, με το οποίο καταφέρνει να σωθεί και να μαχαιρώσει πολλαπλές φορές τον Ρίτσι. Για να βεβαιωθεί ότι είναι νεκρός τον πυροβολεί στο κεφάλι. Ξαφνικά μια βαριά τραυματισμένη Άμπερ πετάγεται αλλά την πυροβολεί η Τάρα και τη σκοτώνει.

Η Τάρα και τα δίδυμα πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Η Σαμ ευχαριστεί τη Σίντνεϊ και τη Γκέιλ για τη βοήθειά τους. Η Γκέιλ αρνείται να γράψει το οτιδήποτε για τους νέους φόνους καθώς δε θέλει να κάνει διάσημους τους δολοφόνους αλλά προτιμά να ξεχαστούν στην ανωνυμία. Σχεδιάζει όμως να γράψει ένα βιβλίο για έναν έντιμο και γενναίο άνδρα, τον Ντιούι.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επίσημο logo του Scream

Το 2011, ο Γουές Κρέιβεν επιβεβαίωσε ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο να δουλέψει πάνω σε μια πέμπτη και έκτη προσθήκη της σειράς ταινιών Scream, οι οποίες θα προχωρούσαν σε ανάπτυξη αν η τέταρτη ταινία είχε καλλιτεχνική και εμπορική ανταπόκριση.[6] Μετά από πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε με το σενάριο των Scream 2, Scream 3 και Scream 4 καθώς πολλές φορές το σενάριο άλλαξε και γραφόταν την ημέρα του γυρίσματος, ο Κρέιβεν δήλωσε ότι θα χρειαζόταν να δει μια τελική εκδοχή του σεναρίου του Scream 5 πριν αναλάβει τη σκηνοθεσία.[7] Ο Κέβιν Γουίλιαμσον επίσης επιβεβαίωσε ότι είχε δεσμευτεί με συμβόλαιο για το σενάριο των Scream 4 και Scream 5, έχοντας παραδώσει κόνσεπτ για τρεις ταινίες που θα οδηγούσαν στο Scream 6, αν και το συμβόλαιό του για την έκτη ταινία δεν είχε οριστικοποιηθεί. Ο Γουίλιαμσον ανέφερε ότι αν το Scream 5 ήταν να γυριστεί, θα αποτελούσε συνέχεια της ιστορίας των χαρακτήρων που επέζησαν στο Scream 4 αλλά δεν θα άφηνε καμία εκκρεμότητα και θα αποτελούσε αυτοτελή συνέχεια.[8]

Πριν την κυκλοφορία του Scream 4, o Ντέιβιντ Αρκέτ δήλωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σειρά ταινιών, λέγοντας ότι "το φινάλε σίγουρα το αφήνει ανοιχτό" και πρόσθεσε ότι θα ήθελε πολύ να του δοθεί η ευκαιρία να υποδυθεί το χαρακτήρα του Ντουάιτ "Ντιούι" Ράιλι σε μελλοντικές ταινίες.[9] Το Μάιο του 2011, ο παραγωγός Χάρβι Γουάινστιν επιβεβαίωσε ότι μια συνέχεια είναι πιθανή, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι το Scream 4 δεν αντεπεξήλθε στις οικονομικές προσδοκίες της The Weinstein Company, ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με την εισπρακτική πορεία της ταινίας.[10] Το Φεβρουάριο του 2012, όταν ρωτήθηκε για ένα πιθανό Scream 5, o Γουίλιαμσον δήλωσε ότι προς το παρόν δεν ήξερε αν θα προχωρούσε η παραγωγή, λέγοντας "Εγώ δεν το κάνω"."[11]

Το Σεπτέμβριο του 2013, ο Γουάινστιν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για μια πέμπτη ταινία, δηλώνοντας "Παρακαλώ τον Μπομπ Γουάινστιν να κάνει την ταινία και απλά να το τελειώσουμε. Την έχουμε αρμέξει την αγελάδα".[12] Τον Ιούλιο του 2014, ο Γουίλιαμσον εξέφρασε αμφιβολία για το αν μια πέμπτη ταινία θα προχωρήσει, λέγοντας "μάλλον το "Scream 4" ποτέ δεν απογειώθηκε όπως ήλπιζαν". Επίσης ανέφερε την αποχώρηση του από τη σειρά ταινιών καθώς η ο Κρέιβεν και η ομάδα του "έχουν τελειώσει μαζί μου".[13] Τον Ιούλιο του 2015, σε συνέντευξή του ο Μπομπ Γουάινστιν όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή συνέχεια της σειράς μετά το Scream 4 επιβεβαίωσε ότι μια πέμπτη ταινία ή οποιαδήποτε συνέχεια της σειράς δεν πρόκειται να γίνει καθώς η τηλεόραση είναι το σωστό μέρος για τη σειρά ταινιών να βρει καινούρια ζωή, αναφερόμενος στη σειρά Scream του MTV. "Είναι σαν να βάζεις τον κινηματογράφο τέχνης μέσα σε ένα θέατρο τέχνης", είπε ο Γουάινστιν. "Εκεί που μπορούν να βρεθούν οι έφηβοι είναι στο MTV".[14]

Μετά το κλείσιμο του στούντιο The Weinstein Company και στον απόηχο του σκανδάλου κατά του Χάρβι Γουάινστιν, η μοίρα της σειράς ταινιών βρισκόταν σε αναμονή. Στις αρχές του 2019, δημοσιεύματα άρχισαν να κάνουν λόγο ότι η Blumhouse Productions, μια εταιρία παραγωγής που ειδικεύεται σε ταινίες τρόμου, έδειξε ενδιαφέρον να επαναφέρει τη σειρά και ο επικεφαλής του στούντιο, Τζέισον Μπλαμ, δούλευε στο να πραγματοποιήσει καινούριες προσθήκες.[15] Τα δημοσιεύματα αυτά αποδείχτηκαν ψευδή.[16] Το Νοέμβριο του 2019, η Spyglass Media Group αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς ταινιών. Μέχρι τότε ήταν άγνωστο αν θα επρόκειτο για συνέχεια, επαναπροσδιορισμό ή ριμέικ. Ήταν επίσης άγνωστο αν θα επέστρεφε ο Γουίλιαμσον.[17][18][19][20][21] Τον επόμενο μήνα, ανακοινώθηκε ότι η ταινία θα περιλαμβάνει ένα νέο καστ αλλά δεν απέκλεισε το γεγονός ηθοποιοί των προηγούμενων ταινιών να κάνουν μια εμφάνιση.[22] Στις 18 Νοεμβρίου 2020, ο Κέβιν Γουίλιαμσον αποκάλυψε ότι ο επίσημος τίτλος της ταινίας θα είναι Scream.[23]

Σκηνοθεσία και κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφίσα της ταινίας Scream

Το Μάρτιο του 2020, ανακοινώθηκε ότι οι Ματ Μπετινέλι-Όλπιν και Τάιλερ Τζίλετ θα αναλάβουν τη σκηνοθεσία της πέμπτης ταινίας, με τον Κέβιν Γουίλιαμσον να εκτελεί χρέη παραγωγού και ότι η ταινία έχει ήδη προχωρήσει στο στάδιο ανάπτυξης με τα γυρίσματα να αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάιο του 2020.[24][25] Το Μάιο του 2020, ανακοινώθηκε ότι η Νιβ Κάμπελ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις να επαναλάβει το ρόλος της ως Σίντνεϊ Πρέσκοτ στην ταινία.[26] Τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε ότι ο Ντέιβιντ Αρκέτ θα υποδυθεί ξανά τον Ντουάιτ "Ντιούι" Ράιλι και ότι το σενάριο της ταινίας θα αναλάβουν οι Τζέιμς Βάντερμπιλτ και Γκάι Μπιούσικ. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά, όταν θα υπάρχουν όλα τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας σχετικά με την πανδημία COVID-19.[27]

Τον Ιούνιο του 2020, ανακοινώθηκε ότι τη διανομή της ταινίας ανέλαβε η Paramount Pictures και αρχικά η κυκλοφορία της ταινίας θα πραγματοποιούταν μέσα στο 2021, κάτι που θα σηματοδοτούσε το πέρασμα 25 χρόνων από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας το 1996. Επίσης, το ίδιο διάστημα, δεν ήταν ακόμα γνωστό αν οι Κόρτνεϊ Κοξ και Νιβ Κάμπελ ή οποιοσδήποτε άλλος ηθοποιός εκτός του Αρκέτ, θα επαναλάμβαναν τους ρόλους τους.[28] Στις 31 Ιουλίου 2020, η Κοξ ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή της στη σειρά ταινιών.[29][30] Τον Αύγουστο του 2020, οι Μελίσα Μπαρέρα και Τζένα Ορτέγκα προστέθηκαν στο καστ σε άγνωστους ρόλους.[31][32] Τον ίδιο μήνα η Paramount Pictures ανακοίνωσε ότι η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις 14 Ιανουαρίου 2022 και ότι η αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.[33] Το Σεπτέμβριο του 2020, προστέθηκε στο καστ ο Τζακ Κουέιντ σε άγνωστο ρόλο.[34] Τον ίδιο μήνα επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή της Νιβ Κάμπελ ενώ ανακοινώθηκε η επιστροφή των Μάρλεϊ Σέλτον και Ρότζερ Λ. Τζάκσον. Επίσης ανακοινώθηκε η συμμετοχή των Μέισον Γκούντινγκ, Τζάζμιν Σαβόι Μπράουν, Ντίλαν Μινέτ, Μάικι Μάντισον, Σόνια Μπεν Άμαρ και Κάιλ Γκόλνερ. [35][36][37][38]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά τα γυρίσματα ήταν να ξεκινήσουν στο Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνα το Μάιο του 2020 αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.[24] Τελικά ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2020.[39][40] Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά μέρη του Γουίλμινγκτον, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικά πλάνα του Δημοτικού Σχολείου Γουίλιστον και εσωτερικά γυρίσματα στο Ναυπηγείο Cardinal Lanes.[41] Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα.[42] Τον Απρίλιο του 2021 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη όχι μόνο πολλαπλών εκδοχών του σεναρίου της ταινίας αλλά και ότι γυρίστηκαν πολλαπλές σκηνές έτσι ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε διαρροή της πλοκής πριν την κυκλοφορία της ταινίας.[43]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Scream: Music from the Motion Picture
soundtrack από Μπράιαν Τάιλερ
Κυκλοφόρησε7 Ιανουαρίου 2022
Ηχογραφήθηκε2021
Μουσικό είδοςορχηστρικό
Διάρκεια70:19
ΔισκογραφικήVarèse Sarabande

Στις 12 Μαΐου 2021, επιβεβαιώθηκε ότι ο Μπράιαν Τάιλερ θα συνθέσει τη μουσική της ταινίας. Ο Τάιλερ έχει ξανασυνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Ματ Μπετινέλι-Όλπιν και Τάιλερ Τζίλετ στην ταινία Είσαι Έτοιμος; (Ready or Not, 2019) και αντικατέστησε τον Μάρκο Μπελτράμι, ο οποίος έγραψε τη μουσική για τις τέσσερις προηγούμενες ταινίες.[44] To σάουντρακ κυκλοφόρησε στις 7 Ιανουαρίου 2022 από τη Varèse Sarabande.[45]

Track listing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "New Horizons"   3:50
2. "Rules to Survive"   3:13
3. "Ring Ring"   2:41
4. "Would You Like to Play a Game"   6:20
5. "Apparitions"   4:11
6. "Amends"   3:05
7. "History Repeats"   2:28
8. "Suspects, Rules and Requels"   4:53
9. "Cold Refreshments"   1:55
10. "In Hot Water"   4:17
11. "Pain in the Neck"   2:20
12. "Diversions"   2:01
13. "Lights Out"   3:12
14. "Hospital Visitor"   4:59
15. "Sacrifice"   5:01
16. "Not My Story"   2:10
17. "I Started All This"   1:56
18. "Chromeface"   2:23
19. "The Expert"   1:17
20. "Welcome to Act Three"   3:08
21. "Where It All Began"   2:21
22. "True Fans"   4:11
23. "Passing the Torch"   3:58
24. "Ghostface"   3:41

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 14 Ιανουαρίου 2022 από την Paramount Pictures.[46] Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας είχε προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου 2022, αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον.[47]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Scream με προϋπολογισμό 24 εκατομμύρια δολάρια[48] έκανε πρεμιέρα τριημέρου σε 3.664 αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες με 30 εκατομμύρια δολάρια.[49] Συνολικά στο πρώτο τετραήμερο απέφερε 33,8 εκατομμύρια δολάρια.[50] Στον υπόλοιπο κόσμο η ταινία έκανε άνοιγμα ύψους 17,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε 50 αγορές, κατακτώντας τη 2η θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο (3,4 εκατομμύρια δολάρια), στη Γαλλία (1,8 εκατομμύρια δολάρια), στην Αυστραλία (1,5 εκατομμύρια δολάρια), στη Ρωσία (1,3 εκατομμύρια δολάρια) πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο άνοιγμα της σειράς, στη Γερμανία (1,1 εκατομμύρια δολάρια) [51] και στην Ελλάδα άνοιξε στην 1η θέση κάνοντας το καλύτερο άνοιγμα της σειράς (20.697 εισιτήρια).[52] Συνολικά οι εισπράξεις έφτασαν τα 81,6 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office και τα 56,1 εκατομμύρια δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο.[5] Παγκοσμίως έχει αποφέρει 137,7 εκατομμύρια δολάρια.[5]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ερμηνείες του καστ και ειδικά της Νιβ Κάμπελ επαινέθηκαν από τους κριτικούς

Το Scream έλαβε κυρίως θετικές κριτικές. Στην ιστοσελίδα Rotten Tomatoes το 76% των κριτικών έδωσαν στην ταινία θετικά σχόλια.[3]

Το περιοδικό Time Out έγραψε ότι η ταινία είναι "εφευρετική, αιχμηρή και γεμάτη στοργή για τις προηγούμενες ταινίες, κάνοντας την, την πιο διασκεδαστική ταινία της σειράς μετά το Scream 2".[53] Η ιστοσελίδα RogerEbert.com τη χαρακτήρισε "ένα προϊόν που μοιάζει συνεπής με τις τέσσερις πρώτες ταινίες αλλά ξεχωριστή αρκετά ώστε να έχει τη δική της φωνή".[54] Ο κριτικός Πίτερ Τράβερς του ABC έγραψε ότι η πέμπτη ταινία είναι "πολύ πιο τρομακτική και αστεία απ' ότι μια τέταρτη συνέχεια έχει δικαίωμα να είναι και εδώ έχουμε ένα "Scream" για μια καινούρια γενιά - με τόση αυτογνωσία που κοροϊδεύει τον ίδιο του τον εαυτό όταν βασίζεται σε δανεική έμπνευση ενώ ταυτόχρονα ξεζουμίζει τη χρυσή χήνα για μια τελευταία εξόφληση".[55] Η ιστοσελίδα Bloody Disgusting σχολίασε ότι "το "Scream" ρίχνει μια γερή, με πολύ σκέψη ματιά στην κληρονομιά του Κρέιβεν και του τρόμου, χαράζοντας ένα βάναυσο σχολιασμό ενώ κοιτά ένα ματωμένο καθρέφτη".[56] Ο κριτικός Μπεν Τράβις του περιοδικού Empire έγραψε "για το μεγαλύτερο μέρος, αυτό είναι ένα requel τόσο γρήγορο και άγριο όσο μια ταινία "Scream" οφείλει να είναι και σε μια εποχή εκλεπτυσμένου τρόμου, αυτό είναι ένα φαντασμαγορικό πάρτι τρόμου στο υπόγειο".[57] Η εφημερίδα The New York Times έδωσε αρνητική κριτική κριτικάροντας την "εξυπηρέτηση" που έκανε η ταινία στους θαυμαστές της σειράς λέγοντας "κουραστικά επαναλαμβανόμενο και καθόλου τρομακτικό, το "Scream" μας μαθαίνει κυρίως ότι το να φυτεύεις κρυφά μηνύματα δεν αντικαθιστά τη φύτευση ιδεών".[58]

Οι ερμηνείες του καστ επαινέθηκαν αρκετά.[58][59][60] Συγκεκριμένα, η ερμηνεία της Νιβ Κάμπελ έλαβε εξαιρετικά σχόλια για τη "φρέσκια" προσέγγισή της στο ρόλο της Σίντνεϊ.[61][62] Το περιοδικό The Hollywood Reporter έγραψε "είναι ευχαρίστηση να βλέπεις την Κάμπελ ξανά σε άψογη φόρμα ως Σίντνεϊ, να επιστρέφει πίσω στο Γούντσμπορο για να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς".[63] Το περιοδικό Elle ονόμασε την Κάμπελ ως την "Απόλυτη Βασίλισσα του Scream" και σημείωσε ότι "η Σίντνεϊ δεν θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο στον κόσμο χωρίς την ερμηνεία της Κάμπελ, που την υποδύθηκε με ευαισθησία, νοημοσύνη και με μία εύγευστη δόση χιούμορ".[61]

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Scream VI

Η Νιβ Κάμπελ και οι σκηνοθέτες της πέμπτης ταινίας εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε μελλοντικές συνέχειες της σειράς.[64] Μια έκτη ταινία ανακοινώθηκε επίσημα στις 3 Φεβρουαρίου 2022 με την ίδιους συντελεστές και με τα γυρίσματα να ξεκινούν στα μέσα του 2022 στο Μόντρεαλ του Καναδά.[65] Το Μάρτιο του 2022, ανακοινώθηκε ότι η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 31 Μαρτίου 2023[66], με την Κόρτνεϊ Κοξ να επιστρέφει στο ρόλο της Γκέιλ Γουέδερς.[67] Στις 10 Μαΐου 2022, ανακοινώθηκε η επιστροφή των Μελίσα Μπαρέρα, Τζένα Ορτέγκα, Μέισον Γκούντινγκ και Τζάζμιν Σαβόι Μπράουν[68], ενώ την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ότι η Χέιντεν Πανετιέρ θα επαναλάβει το ρόλο της Κίρμπι Ριντ από το Scream 4.[69] Στις 6 Ιουνίου 2022, ανακοινώθηκε ότι η Κάμπελ δεν θα επιστρέψει. Η ηθοποιός έκανε μια δήλωση σχετικά με το συμβόλαιό και τις διαπραγματεύσεις που είχε με την Paramount: "Ως γυναίκα έπρεπε να δουλέψω εξαιρετικά σκληρά για να εδραιώσω την αξία μου, ειδικά σε ότι αφορά το "Scream". Ένιωσα ότι η προσφορά που μου παρουσιάστηκε δεν ισοδυναμούσε με την αξία που έχω φέρει στη σειρά ταινιών".[70] Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 10 Μαρτίου 2023.[71]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. D'Alessandro, Anthony (28 Αυγούστου 2020). «Scream Relaunch Eyes 2022 Release, Snake Eyes Rolls To 2021 & More – Paramount Release Date Changes». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  2. «Scream review: It's smug, bloody and fairly entertaining. Neve Campbell leads a better cast than this latest sequel deserves». ChicagoTribune.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  3. 3,0 3,1 «Scream (2022) στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Flixster. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  4. «Scream First Reviews: A Bloody, Funny Thrill Ride That Honors Wes Craven's Legacy». Rotten Tomatoes. 14 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2022. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Scream». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  6. «Exclusive: New Scream 4 poster, plus an interview with Craven». Popwatch.ew.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2011. 
  7. Stack, Tim (2011-04-15). «Scream». Entertainment Weekly (1150): 30–37. https://archive.org/details/sim_entertainment-weekly_2011-04-15_1150/page/30. 
  8. McCabe, Joseph (2010-04-23). «Exclusive: Kevin Williamson Talks Scream 4, 5 and 6». FEARnet (Horror Entertainment). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-04-29. https://web.archive.org/web/20100429145856/http://www.fearnet.com/news/interviews/b18914_exclusive_kevin_williamson_talks_scream.html. Ανακτήθηκε στις 2010-05-01. 
  9. Douglas, Edward (27 Οκτωβρίου 2010). «Exclusive: Will Scream 4 Relaunch the Franchise?». shock till you drop. Shocktillyoudrop.com. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2011. 
  10. «The Scream Series Is Far From Over, Says Producer Harvey Weinstein». mtv.com. 17 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2011. 
  11. Bernstein, Abbie (9 Φεβρουαρίου 2012). «Exclusive Interview: The Season 3 scoop on THE VAMPIRE DIARIES from Kevin Williamson». Assignment X. Midnight Productions. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2012. 
  12. Smith, Nigel M. (30 Σεπτεμβρίου 2013). «The 10 Best Things Harvey Weinstein Said at His Zurich Film Festival Masterclass». IndieWire.com. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016. 
  13. Miska, Brad (24 Ιουλίου 2014). «Scream: Craven Is "Done With" Kevin Williamson; Has More Sequels If "They Wanna Buy [Them]"». Bloody Disgusting. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. 
  14. Jurgensen, John (25 Ιουνίου 2015). «Can Scream Help MTV Win Back Missing Teens?». WSJ. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016. 
  15. «Blumhouse is Considering New Scream and Hellraiser Movies». 18 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2019. 
  16. Evans, Nick (21 Αυγούστου 2019). «No, Blumhouse Isn't Doing A Scream Reboot». Cinemablend. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2021. 
  17. «Spyglass Resurrecting Ghostface in New Scream Movie [Exclusive]». 7 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019. 
  18. «Ghostface to Return as Scream 5 is Officially in Development». 7 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019. 
  19. «Scream 5 coming!». 7 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020. 
  20. «A Scream 5 movie is apparently in the works». 7 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019. 
  21. «A New Scream Movie is Currently in the Works». 7 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019. 
  22. «Scream Reboot Will Set up Future Movies with New Cast Members». 26 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019. 
  23. «'Scream' Franchise Creator Kevin Williamson Reveals Title of Upcoming Fifth Film». etonline.com. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2021. 
  24. 24,0 24,1 Scott, Ryan (20 Μαΐου 2020). «Scream 5 Is Expected to Begin Filming This Fall in North Carolina». MovieWeb. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2020. 
  25. Gemmill, Allie (12 Μαρτίου 2020). «Scream 5 Scores Ready or Not Team Radio Silence to Direct (& Scare Us Silly)». Collider. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2020. 
  26. Davids, Brian (11 Μαΐου 2020). «Neve Campbell on Castle in the Ground and Bittersweet Scream 5 Talks». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2020. 
  27. D'Alessandro, Anthony (18 Μαΐου 2020). «Scream: David Arquette Returning As Dewey Riley In Spyglass Media Group Reboot». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2020. 
  28. Kroll, Justin (24 Ιουνίου 2020). «New Scream Movie From Spyglass Media Will Be Released by Paramount (EXCLUSIVE)». Variety. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  29. O'Connell, Sean (31 Ιουλίου 2020). «Courteney Cox Confirms Scream 5 Return With Cool New Video». CinemaBlend. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. 
  30. D'Alessandro, Anthony (31 Ιουλίου 2020). «Scream: Courteney Cox Reprising Her Role As News Reporter Gale Weathers In Spyglass Media Group & Paramount Relaunch». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. 
  31. Wiseman, Andreas (17 Αυγούστου 2020). «Scream: Vida & In The Heights Star Melissa Barrera Set For Key Role In Spyglass & Paramount Slasher Movie Relaunch». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  32. D'Alessandro, Anthony (19 Αυγούστου 2020). «Scream: Jenna Ortega Joins Spyglass Media Group & Paramount Pictures' Horror Relaunch». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2020. 
  33. Miska, Brad (28 Αυγούστου 2020). «Relaunch of Scream Slashing Into Theaters on January 14, 2022!». BloodyDisgusting. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2021. 
  34. Rubin, Rebecca (1 Σεπτεμβρίου 2020). «Jack Quaid Cast in Scream Reboot (EXCLUSIVE)». Variety. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2020. 
  35. Squires, John (10 Σεπτεμβρίου 2020). «Neve Campbell is Back as Sidney Prescott in Spyglass and Paramount's Scream Relaunch! [Exclusive]». Bloody Disgusting. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. 
  36. Shepherd, Jack (11 Σεπτεμβρίου 2020). «Scream 5 cast adds original star Neve Campbell and numerous newcomers». GamesRadar. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
  37. Kroll, Justin (10 Σεπτεμβρίου 2020). «Mason Gooding And Dylan Minnette Join Ensemble Of New Scream Movie». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. 
  38. Keslassy, Elsa (17 Σεπτεμβρίου 2020). «'Sonia Ammar Joins Cast of Scream 5, Set to Start Shooting Later This Month (EXCLUSIVE)». Variety. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. 
  39. «Filming for horror relaunch gets underway in Wilmington». WWAY. 22 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. 
  40. «First permits for Scream 5 issued, filming to begin Sept. 22». WECT News. 11 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. 
  41. «Scenes for Scream 5 to be filmed at Williston Middle School, Cardinal Lanes». WECT News. 16 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. 
  42. Squires, John (17 Νοεμβρίου 2020). «Filming Has Wrapped on Scream 5; Coming to Theaters in One Year, Two Months!». Bloody Disgusting!. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2020. 
  43. Miska, Brad (13 Απριλίου 2021). «The New Scream Has Multiple Scripts and Edits [Exclusive]». Bloody Disgusting. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2021. 
  44. «Brian Tyler to Score Matt Bettinelli-Olpin's & Tyler Gillett's Scream». Film Music Reporter. 12 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  45. «Scream Soundtrack Album Details». Film Music Reporter. 6 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  46. «Scream 2022: Trailer, Cast, Poster, Release Date & Everything You Wanna Know». MAXBLIZZ. 12 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  47. «Scream's Red Carpet Premiere Slashed Amid Covid Surge». Deadline Hollywood. 6 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  48. Rubin, Rebecca (12 Ιανουαρίου 2022). «Will Scream End Spider-Man: No Way Homes' Mighty Box Office Reign?». Variety. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  49. «Domestic 2022 Weekend 2». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  50. «Domestic 2022 Weekend 2 | January 14–17, 2022 – Martin Luther King Jr. weekend (US)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  51. Tartaglione, Nancy (16 Ιανουαρίου 2022). «Spider-Man: No Way Home Tops $1.6B WW & Becomes Biggest Movie Ever In Mexico; Scream Shouts With $49M Global Bow – International Box Office». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  52. Φραγκούλης, Ηλίας (17 Ιανουαρίου 2022). «Ελληνικό box-office: Κι όμως… ουρλιάξατε!». Free Cinema. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2023. 
  53. Richards, Olly (2022-01-14). «Scream». Time Out. https://www.timeout.com/movies/scream-2022. Ανακτήθηκε στις 2022-01-24. 
  54. Tallerico, Brian (2022-01-14). «Scream». RogerEbert.com. https://www.timeout.com/movies/scream-2022. Ανακτήθηκε στις 2022-01-24. 
  55. Traverso, Peter (2022-01-14). «Review: 'Scream' fiercer, funnier than 4th sequel has any right to be». ABC Νews. https://abcnews.go.com/GMA/Culture/review-scream-fiercer-funnier-4th-sequel/story?id=82179003. Ανακτήθηκε στις 2022-01-24. 
  56. Navarro, Meagan (2022-01-12). «‘Scream’ Carves Up Killer and Heartfelt Commentary on Horror and Wes Craven’s Legacy». Bloody Disgusting. https://bloody-disgusting.com/reviews/3698118/review-scream-carves-killer-heartfelt-commentary-horror-wes-cravens-legacy/. Ανακτήθηκε στις 2022-01-24. 
  57. Travis, Ben (2022-01-14). «Scream (2022) Review». Empire Magazine. https://www.empireonline.com/movies/reviews/scream-2022/. Ανακτήθηκε στις 2022-01-24. 
  58. 58,0 58,1 Catsoulis, Jeannette (2022-01-13). «Scream Review: Kill Me Again, Again». The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2022/01/13/movies/scream-review.html. Ανακτήθηκε στις 2022-01-24. 
  59. «Scream review – does it live up to the original?». Digital Spy. 14 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  60. Hassenger, Jesse (13 Ιανουαρίου 2022). «2022's Scream does for horror what Matrix Resurrections did for sci-fi». Polygon. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  61. 61,0 61,1 Goodman, Jessica (11 Ιανουαρίου 2022). «Neve Campbell Is Still the Reigning Queen of Scream». ELLE. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  62. «A Spoiler-Filled Breakdown of the New Scream». Time. https://time.com/6139657/scream-5-explained/. Ανακτήθηκε στις 2022-01-24. 
  63. Rooney, David· Rooney, David (12 Ιανουαρίου 2022). «Neve Campbell and Courteney Cox in Scream: Film Review». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  64. «Scream 6 Updates: Original Cast Discuss Possible Return». ScreenRant. 11 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022. 
  65. Kroll, Justin (3 Φεβρουαρίου 2022). «'Scream' Sequel Moving Forward At Paramount And Spyglass». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022. 
  66. Treese, Tyler (18 Μαρτίου 2022). «Scream 6 Release Date Announced by Paramount». ComingSoon. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022. 
  67. «Courteney Cox Officially Returning For Scream 6». 18 Μαρτίου 2022. https://www.ign.com/articles/scream-6-courteney-cox-return-confirmed. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022. 
  68. D'Alessandro, Anthony (10 Μαΐου 2022). «'Scream' Sequel Seeing Return Of Melissa Barrera, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding & Jenna Ortega». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022. 
  69. Kit, Borys (11 Μαΐου 2022). «Hayden Panettiere Returns to 'Scream', Joining Newest Installment of Horror Franchise (Exclusive)». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022. 
  70. D'Alessandro, Anthony (02 Ιουνίου 2022). «Neve Campbell Won’t Be Back For ‘Scream 6’». Deadline. https://deadline.com/2022/06/neve-campbell-scream-not-returning-1235038974/. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022. 
  71. D'Alessandro, Anthony (18 Μαρτίου 2022). «'Scream' Sequel & Bob Marley Biopic Theatrical Release Dates Set By Paramount». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]