Ruffle
Το Ruffle είναι δωρεάν εξομοιωτής ανοικτού κώδικα για την αναπαραγωγή αρχείων κινουμένων σχεδίων Adobe Flash (SWF).
Μετά την κατάργηση και τη διακοπή του Adobe Flash Player τον Ιανουάριο του 2021, ορισμένοι ιστότοποι υιοθέτησαν το Ruffle για να επιτρέψουν στους χρήστες να παρακολουθούν συνεχώς και να αλληλεπιδρούν με το παλαιού τύπου περιεχόμενο του Flash Player.
Το Ruffle είναι γραμμένο στη γλώσσα προγραμματισμού Rust, με έναν υπολογιστή-πελάτη υπολογιστή και έναν υπολογιστή-πελάτη ιστού. Οι συντάκτες του ιστότοπου μπορούν να φορτώσουν το Ruffle χρησιμοποιώντας JavaScript ή οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν μια επέκταση προγράμματος περιήγησης που λειτουργεί σε οποιονδήποτε ιστότοπο.[1]
Το πρόγραμμα-πελάτης ιστού βασίζεται στη μεταγλώττιση του Rust στο WebAssembly, το οποίο του επιτρέπει να εκτελείται μέσα σε ένα sandbox, μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το Flash Player, το οποίο κατηγορήθηκε για ελλειπή μέτρα ασφαλείας.[2][3] The Rust language itself protects against common memory safety issues that plagued Flash Player, such as use after free or buffer overflows.[4] Η ίδια η γλώσσα Rust προστατεύει από κοινά ζητήματα ασφάλειας της μνήμης που ταλαιπώρησαν το Flash Player.
Ο υπολογιστής-πελάτης επιτραπέζιου υπολογιστή χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή μια γραφική διεπαφή χρήστη για το άνοιγμα αρχείων SWF.[5] Οι λήψεις είναι διαθέσιμες για Windows, macOS και Linux. Επιπλέον, υπάρχουν επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης για το Mozilla Firefox, καθώς και προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, το Ruffle υποστηρίζει κυρίως παλαιότερο περιεχόμενο Flash, το οποίο χρησιμοποιεί ActionScript 1.0 και 2.0, με το 95% της γλώσσας και το 78% του API να έχουν υλοποιηθεί.[6] Η υποστήριξη για το ActionScript 3.0 έχει βελτιωθεί σημαντικά από τον Αύγουστο του 2022 (η υποστήριξη βρίσκεται επί του παρόντος στο 90% περίπου της γλώσσας και στο 76% του API, με ένα επιπλέον 7% του μερικώς υλοποιημένου API).
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Salter, Jim (2 Φεβρουαρίου 2021). «Flash is dead—but South Africa didn't get the memo». Ars Technica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ «Flash videos and games are resurrected by Ruffles emulator». SlashGear (στα Αγγλικά). 26 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ Krill, Paul (22 Αυγούστου 2019). «Ruffle project hopes to resurrect Flash Player». InfoWorld (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ Abrams, Lawrence (6 Φεβρουαρίου 2021). «This Flash Player emulator lets you securely play your old games». BleepingComputer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ «Downloads § Desktop Application». Ruffle (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ «Compatibility § ActionScript Compatibility». Ruffle (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021.