Roller derby
Το ρόλερ ντέρμπι (roller derby) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται με quad πατίνια. Υπάρχουν δύο είδη του αθλήματος: το banked track roller derby, το οποίο παίζεται σε κυρτή πίστα, και το πιο διαδεδομένο flat track roller derby, το οποίο παίζεται σε επίπεδη πίστα. Το άρθρο αυτό αφορά το ρόλερ ντέρμπι επίπεδης πίστας.
Το ρόλερ ντέρμπι είναι ένα άθλημα επαφής. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η συλλογή πόντων.
Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα τα οποία παίζονται κατά κύριο λόγο από γυναίκες. To διεθνής διευθύνον όργανο το αθλήματος είναι το Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA).[1]
Κανόνες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πρόκειται για ένα στρατηγικό παιχνίδι, που απαιτεί δύναμη και ταχύτητα.
Το παιχνίδι διαρκεί μία ώρα και χωρίζεται σε δύο ημίχρονα, τα οποία χωρίζονται επιπλέον σε μικρότερες περιόδους, τα jams. Κάθε jam μπορεί να διαρκέσει μέχρι 2 λεπτά.
Παίζεται από δύο ομάδες, που αποτελούνται από μέχρι 15 μέλη, με 5 παίκτριες να παίζουν στην πίστα ανά περίοδο. Υπάρχουν τρία είδη παικτών: η jammer, η blocker και η pivot. Η jammer είναι εκείνη που συλλέγει τους πόντους προσπερνώντας τις blocker της αντίπαλης ομάδας. Η jammer φοράει ένα αστέρι στο κράνος της ως σύμβολο του ρόλου της. Οι blocker προσπαθούν να αποτρέψουν την jammer της αντίπαλης ομάδας από την συλλογή πόντων και να βοηθήσουν την δική τους jammer να σκοράρει πόντους. Μια από τις blocker ονομάζεται pivot. Η pivot φοράει μία γραμμή στο κράνος της ως σύμβολο του ρόλου της. Η pivot παίζει ως blocker, αλλά μπορεί να λάβει το αστέρι της jammer και να γίνει έτσι η jammer του παρόντος jam, ενώ η jammer γίνεται μια από τις blocker.
Οι blocker και των δύο ομάδων σχηματίζουν το pack. Στην αρχή του κάθε jam, οι jammer ξεκινούν πίσω από τις blocker και προσπαθούν να βγουν από το pack. Η πρώτη jammer που βγαίνει από το pack, ανακηρύσσεται lead jammer και μπορεί να σταματήσει το jam όποτε θέλει πριν το “φυσικό” του τέλος (στα 2 λεπτά). Μετά τον πρώτο γύρο της πίστας, οι jammer μπορούν να σκοράρουν πόντους προσπερνόντας τις blockers της αντίπαλης ομάδας. Mε κάθε blocker που προσπερνά, η jammer σκοράρει από έναν πόντο.
Λόγο της ταχύτητας και σωματικότητας του παιχνιδιού, όπως επίσης και των πολύπλοκων κανόνων, σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν 7 διαιτητές. Οι διαιτητές επιβλέπουν το παιχνίδι και μπορούν να επιβάλουν ποινές στις παίκτριες π.χ. στέλνοντάς τες στο penalty box. Το σύνηθες πέναλτι διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. [2]
Εξοπλισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι παίκτριες φορούν quad πατίνια. Λόγο της full contact φύσης του αθλήματος που επιτρέπει το τάκλιν, οι παίκτριες φορούν κράνος και προστατευτική μασέλα, όπως επίσης προστατευτικά των αγκώνων, των καρπών και των γονάτων. [3]
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ρόλερ ντέρμπι γεννήθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ. Το άθλημα ξεκίνησε ως αγώνες ταχύτητας με πατίνια σε κυρτή οβάλ πίστα. Την δεκαετία του 1930, ο Λίο Σέλτσερ δημιούρησε δικές του ομάδες ρόλερ ντέρμπι, οι οποίες έκαναν περιοδείες ανά τις ΗΠΑ, και αύξησε την επαφή ανάμεσα στους σκέϊτερ.
Ανά τα χρόνια, οι αγώνες ντέρμπι εξελίχθηκαν σε ψυχαγωγικό σόου που συνδύαζαν την σόου πάλη με τους αγώνες με ταχύτητας.
Το μοντέρνο ρόλερ ντέρμπι ως άθλημα με καθορισμένους κανόνες γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας των 00s, στο Όστιν του Τέξας από όπου και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. [4]
Πρωταθλήματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρόλερ ντέρμπι γυναικών έχει πραγματοποιηθεί 3 φορές: το 2011 στο Οντάριο, 2014 στο Ντάλας και 2018 στο Μάντσεστερ.[5] Το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί το 2025.
Το διεθνής διευθύνον όργανο το αθλήματος (WFTDA) οργανώνει το δικό του παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπως επίσης και τοπικά πρωταθλήματα.[6]
Πολλές χώρες διοργανώνουν επίσης δικά τους εθνικά πρωταθλήματα. Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που διοργάνωσε δικό της εθνικό πρωτάθλημα ήταν η Φινλανδία το 2013.
Ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η πρώτη και μοναδική λέσχη ρόλερ ντέρμπι στην Ελλάδα, η Athens Roller Derby, ιδρύθηκε το 2013.[7]
Η ελληνική εθνική ομάδα πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρόλερ ντέρμπι γυναικών το 2014[8] και 2018[9]. Το 2014 έφτασε στην 16η θέση[10] και το 2018 στην 33η θέση αντίστοιχα.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «About WFTDA». WFTDA (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2024.
- ↑ «The Rules of Flat Track Roller Derby — The Rules of Flat Track Roller Derby | 20230101». rules.wftda.com. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2024.
- ↑ «The Rules of Flat Track Roller Derby - Women's Flat Track Derby Association». wftda.org. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2024.
- ↑ Harlan, Jennifer (2019-07-26). «The Long and Surprising History of Roller Derby» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2019/07/26/sports/roller-derby-history-photos.html. Ανακτήθηκε στις 2024-04-22.
- ↑ Apex, The (28 Ιουλίου 2017). «Rainy City to Host the Next Roller Derby World Cup in Manchester, England in February 2018». Medium (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2024.
- ↑ «WFTDA Competitive System Updated; Now Accepting 2024 Tournament Host Applications». community.wftda.org (στα Αγγλικά). 7 Ιουνίου 2023. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2024. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2024.
- ↑ «Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας | LiFO». www.lifo.gr. 10 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2024.
- ↑ Perry, Lauren (23.5.2014). «Greek Reporter». https://greekreporter.com/2014/05/23/what-is-roller-derby-and-why-you-should-support-team-greece-in-the-next-world-cup/. Ανακτήθηκε στις 22.4.2024.
- ↑ Apex, The (7 Φεβρουαρίου 2018). «The 2018 Roller Derby World Cup Was Worth The Wait». Medium (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2024.
- ↑ «Eleni Zarbalas-Pantaridis, Skating for Team Greece». The Greek American Heritage Society of Philadelphia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2024.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Roller derby στο Wikimedia Commons