Ρόντινα
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το κόμμα «Ρόντινα» ή αλλιώς Εθνική Πατριωτική Ένωση της Ρωσίας (ρωσικά: РОДИНА, που στα ρωσικά σημαίνει πατρίδα) ήταν ένα από τα τέσσερα πολιτικά κόμματα που είχαν θέσεις στην Κρατική Δούμα από την περίοδο 2003-2007. Το κόμμα περιλαμβάνεται από 30 εθνικιστικές και αριστερές ομάδες και ιδρύθηκε από τον Ντμίτρι Ραγκόζιν, τον Σεργκέι Γκλαζάιβ, τον Σεργκέι Μπαμπούριν, τον Βίκτορ Γκεράσσενκο, τον Γκεόργκι Σσπάκ, τον Βαλεντίν Βαρένικοβ και από άλλους πολλούς πολιτικούς. Το κόμμα ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2003 και συνδυάζει σοσιαλιστικές και εθνικιστικές ιδέες. Η έδρα του κόμματος βρίσκεται στη Μόσχα.
Σχίσμα του 2004
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2004 το κόμμα μοιράστηκε στα δύο. Υπήρχαν προτάσεις από άλλα κόμματα για συμμαχίες. Ο Σεργκέι Γκλαζάιβ δεν ήθελε να συμμαχήσει με κάποιο κόμμα γιατί ήθελε να διεκδικήσει την προεδρία υπό τη "σημαία" ενός ιδιαίτερου κόμματος, ενώ ο Ντμίτρι Ραγκόζιν ήταν σε θέση να συμμαχήσει με τα άλλα κόμματα και να αρνηθεί να υποστηρίξει τον συνάδελφο του στις προεδρικές εκλογές.
"Για τον Πούτιν, κατά της Κυβέρνησης"
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2003, το κόμμα υποστήριξε την πολιτική του τότε-προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αλλά τον Φεβρουάριο του 2005, τέσσερις βουλευτές που εκπροσωπούσαν το κόμμα στην Κρατική Δούμα, συμπεριλαμβανόμενου του Ντμίτρι Ραγκόζιν, πήγαν σε μια δημόσια απεργία πείνας και οι ίδιοι κλειδώθηκαν στα γραφεία τους στην Κρατική Δούμα, για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική "κοινωνικό όφελος" που προωθούσε η κυβέρνηση Πούτιν. Το κόμμα, όλο και περισσότερο χρησιμοποιούσε το σύνθημα "За Путина, Против Правительства" ("Για τον Πούτιν, κατά της Κυβέρνησης") και δήλωσαν ότι ο άμεσος τους στόχος είναι να κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2007.
Ρατσισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 27 Ιανουαρίου του 2005, 19 μέλη της Κρατικής Δούμας, συμπεριλαμβανομένου και των βουλευτών του κόμματος "Ρόντινα" και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν μια αναφορά που έστειλαν στον Γενικό Εισαγγελέα, απαιτώντας την απαγόρευση των εβραϊκών οργανισμών στα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Διαχωρισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τον Ιούλιο του 2005, ο Σεργκέι Μπαμπούριν με άλλους 9 βουλευτές του κόμματος, εγκατέλειψαν το κόμμα για να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα που το ονόμασαν "Μητέρα Πατρίδα". Αυτό οδήγησε σε επανένωση του Ντμίτρι Ραγκόζιν και του Σεργκέι Γκλαζάιβ.
Κατηγορίες κατά του Κρεμλίνου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ντμίτρι Ραγκόζιν είχε κατηγορήσει το Κρεμλίνο και το κόμμα της κυβέρνησης, "Ενωμένη Ρωσία", ότι κάνουν βρώμικο πόλεμο εναντίον του κόμματος του, γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν την υποστήριξη του λαού. Προειδοποίησε ότι θα αναλάβει νομική δράση κατά της Κρατικής Δούμας για να εγγραφεί το κόμμα του ως "Πατρίδα".
Άλλες κατηγορίες κατά του κόμματος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 6 Νοεμβρίου του 2005, το κόμμα είχε παραγράψει τη συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές της Κρατικής Δούμας της Μόσχας, αφού δέχτηκε κατηγορίες από το Φιλελέυθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας το κατάγγειλε ότι η διαφημιστική του καμπάνια προωθούσε φυλετικό μίσος. Η διαφήμιση έδειχνε κάποιους μετανάστες που μετανάστευσαν στον Καύκασο και έριχναν σκουπίδια στους δρόμους. Στο τέλος, η διαφήμιση έδειχνε το σύνθημα "Ας καθαρίσουμε την πόλη μας από τα σκουπίδια".
Δίκαιη Ρωσία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 28 Οκτωβρίου του 2006, το κόμμα "Ρόντινα" μαζί με το Κόμμα Συνταξιούχων Ρωσίας, ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα νέο κόμμα, τη "Δίκαιη Ρωσία". Πολλοί βουλευτές του κόμματος δέχτηκαν να ενταχθούν στο νέο κόμμα, εκτός ο Ντμίτρι Ραγκόζιν, ο Αντρέι Σαβέλιεβ και ο Σεργκέι Γκλαζάιβ που σήμερα δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα.
ΝΑΤΟ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 2007, ο Ντμίτρι Ραγκόζιν έγινε Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ.