Roaming SIM

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Roaming SIMs ορίζονται ως κάρτες SIM που λειτουργούν σε περισσότερα από ένα δίκτυα εντός της χώρας προέλευσής τους. Διαθέτουν σημαντικά μικρότερο κόστος δρομολόγησης για κλήσεις roaming.

Κάνοντας χρήση μιας κανονικής τοπικής κάρτας SIM, οι ταξιδιώτες, μπορούν να χρησημοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο (με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοποιημένη η υπηρεσία roaming), σε κάθε χώρα που έχει κάνει συμφωνία roaming με το τοπικό τους δίκτυο. Αυτό κοινοποιείται στον χρήστη με αποστολή ενός γραπτού μηνύματος που τον καλωσορίζει στο δίκτυο της χώρας που βρίσκεται. Ωστόσο, μόλις επιστρέψουν στην χώρα τους, η κάρτα SIM τους θα λειτουργεί και πάλι στο δίκτυο της εταιρίας με την οποία έχουν συμβόλαιο.

Μια κάρτα roaming όμως (γνωστή και ως global roaming SIM), μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε δίκτυο ανιχνεύσει, είτε βρίσκεστε στην χώρα προέλευσής σας είτε βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Κλήσεις Roaming[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια χρήση των καρτών roaming είναι οι φωνητικές κλήσεις προς άλλα κινητά ή σταθερά. Οι φωνητικές κλήσεις με χρήση μιας κάρτας roaming δρομολογούνται και πραγματοποιούνται αυτόματα μέσω του δικτύου που έχει την μικρότερη χρέωση περιαγωγής. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι εισερχόμενες κλήσεις είναι τελείως δωρεάν, ανεξαρτήτου σε ποιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται ο χρήστης. Αυτό επίσης συνεπάγεται ότι όταν κάνετε κάποια κλήση από το εξωτερικό μέσω μιας κάρτας roaming χρεώνεστε με το μικρότερο δυνατό κόστος, κάτι που μειώνει σημαντικά το κόστος κλήσης, συγκριτικά με τις χρεώσεις που θα είχατε αν χρησιμοποιήσετε μια κανονική κάρτα SIM.

Οι κάρτες roaming συνήθως συνδυάζονται με την τεχνολογία callback, στην οποία ο χρήστης καλεί έναν αριθμό κανονικά, αλλά η κλήση «παρεμποδίζεται» μέσω μιας εφαρμογής της κάρτας SIM και μετατρέπεται από εξερχόμενη κλήση σε εισερχόμενη κλήση στην οποία και απαντάει ο χρήστης. Αυτό συμβαίνει για να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι το κόστος μιας εισερχόμενης κλήσης είναι κατά κανόνα σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το κόστος μια εξερχόμενης κλήσης.[1]

Οι πάροχοι για να προσφέρουν την τεχνολογία callback προγραμματίζουν μια ειδική εφαρμογή απευθείας πάνω στην κάρτα Sim. Για παράδειγμα η «MySims2Go» στην Ελλάδα και η «Smart Voyager» στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο έτσι ώστε να ενσωματώσουν στις κάρτες τους την υπηρεσία Callback.

Με αυξητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, οι πάροχοι roaming καρτών ενσωματώνουν και υπηρεσίες για δεδομένα διαδικτύου, έτσι ώστε να πετύχουν σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις και για αυτά. Πλέον με την έλευση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων οι χρήστες κάνουν χρήση όλο και περισσότερο υπηρεσιών διαδικτύου μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουν και να μάθουν εκ των προτέρων το κόστος αυτών των υπηρεσιών με χρήση μιας κανονικής κάρτας SIM στο εξωτερικό.

Εναλλακτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ορισμένες περιπτώσεις (ειδικά όταν κάποιος ταξιδεύει μεταξύ μόνο δύο χωρών) κάποιο κινητό Dual SIM μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική. Έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να αγοράσετε μια τοπική κάρτα SIM και να την χρησιμοποιείτε μαζί με την κανονικής σας κάρτα SIM.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Daniilidis, Carlo (3 Φεβρουαρίου 2011). «Free Roaming». Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2013.