ResearchGate

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο της πύλης ResearchGate

Η πύλη ResearchGate είναι ελεύθερο κοινωνικό δίκτυο ερευνητών[1], που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008, και το οποίο αποτελεί εργαλείο συνεργασίας που απευθύνεται σε ερευνητές από όλες τις επιστήμες. Παρέχει διαδικτυακές εφαρμογές συμπεριλαμβανομένης της εννοιολογικής αναζήτησης (βλ. αναζήτηση περιλήψεων)[2], από κοινού χρήση και ανοιχτή δημοσίευση ηλεκτρονικών αρχείων – database, forums δημόσιων μεθοδολογικών και ερευνητικών συζητήσεων, ομάδων κλπ. Επίσης, τα εγγεγραμμένα μέλη της πύλης ResearchGate μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους blog.

Τον Μάιο του 2020 τα εγγεγραμμένα μέλη του ResearchGate ξεπερνούσαν τους 17.000.000 επιστήμονες[3][4] ερευνητές από 192 χώρες[5] και 52 νομπελίστες επιστήμονες. Το ResearchGate θεωρείται σήμερα ως το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο ερευνητών.[6]

Το ResearchGate έχει δημιουργήσει μια μηχανή αναζήτησης εννοιών τόσο από το εσωτερικό ηλεκτρονικό αρχείο όσο και από εξωτερικές πηγές αναζήτησης αρχείων όπως PubMed, CiteSeer, arXiv, και τη βιβλιοθήκη της NASA. Η μηχανή αναζήτησης δημιουργήθηκε με στόχο την ανάλυση μεγαλύτερου αριθμού εννοιών από αυτόν που παρατηρείται σε συμβατικές μηχανές αναζήτησης – μπορεί να αναλύσει κείμενα περιλήψεων – δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ακριβή αποτελεσμάτων.

Η ίδια σημασιολογική αντιστοίχιση χρησιμοποιείται από την πλατφόρμα για να βοηθήσει στην δικτύωση των μελών της. Μέσω της ανάλυσης της πληροφορίας που προέρχεται από τον χρήστη στη σελίδα του προφίλ του, η πλατφόρμα μπορεί να προτείνει ομάδες, άλλα μέλη καθώς και δημοσιεύσεις με αντίστοιχα ερευνητικά ενδιαφέροντα που μπορεί να αφορούν το χρήστη. Μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας του ResearchGate έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 1.100 ομάδες[7]. Οι ομάδες αυτές έχουν συσταθεί να λειτουργούν είτε ως ανοιχτές είτε ως ιδιωτικές ομάδες οποιαδήποτε στιγμή επιλέγει ο χρήστης. Κάθε ομάδα έχει στη διάθεση της ένα software συνεργασίας, για παράδειγμα, ένα εργαλείο κοινής χρήσης αρχείων που επιτρέπει στους χρήστες να συνεργάζονται με συναδέρφους στη συγγραφή και διόρθωση κειμένων[7]. Άλλα εργαλεία συμπεριλαμβάνουν δημοσκοπήσεις/έρευνες και δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων.

Το ResearchGate χρησιμοποιείται από πολλούς επιστημονικούς οργανισμούς αλλά και κατά τη διάρκεια συνεδρίων ως τόπος συγκέντρωσης πληροφοριών, συνεργασιών και επικοινωνίας. Ιδιωτικές υποκοινότητες έχουν δημιουργηθεί στην πλατφόρμα του ResearchGate για μεγάλους οργανισμούς, ανοιχτές μόνο στα μέλη του κάθε οργανισμού, ενώ έχει δημιουργηθεί και πίνακας με ανακοινώσεις για θέσεις εργασίας για επιστήμονες που τους ενδιαφέρουν στο εξωτερικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι θέσεις εργασίας φιλτράρονται με λέξεις κλειδιά, θέση, πεδίο εργασία και χώρα.

Το 2009 το ResearchGate επιτρέπει το ανέβασμα ερευνητικών εργασιών που έχουν εκδοθεί σεβόμενοι των συμφωνιών πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι ερευνητικές εργασίες βρίσκονται στις εσωτερικές πηγές της πλατφόρμας και η αναζήτησή τους γίνεται μέσω της σημασιολογικής μηχανής αναζήτησης. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν τις εκδόσεις χωρίς καμία χρέωση[8].

Research Blog[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Research Blog είναι το επίσημο μπλογκ του ResearchGate, το οποίο παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2009[9]. Τα μέλη του επιστημονικού δικτύου μπορούν να τροφοδοτήσουν με υλικό από το προσωπικό τους προφίλ–μπλογκ του ResearchGate και να συνεισφέρουν στο ευρύτερο επίσημο μπλογκ, ενώ οι πιο ποιοτικές δημοσιεύσεις επιλέγονται για δημοσίευση. Εξαιτίας αυτής της διαδικασίας, το ResearchBLOG είναι μια αξιόπιστη πηγή για επιστημονικές ειδήσεις, σχόλια, έρευνα και καινοτομία από όλους τους ακαδημαϊκούς κλάδους.

Εκτός από τη συγγραφή άρθρων για τα επιμέρους μπλογκ τους, όλα τα μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο πρότυπο microarticle για την περίληψη ενός ήδη δημοσιευμένου άρθρου ή ενός άρθρου που βρίσκεται υπό δημοσίευση ή να παρουσιάσουν πρόσφατα πορίσματα και σημαντικές έννοιες. Το μέγιστο των δημοσιεύσεων αναφέρεται στους 306 χαρακτήρες[10].

Με αυτά τα κείμενα οι συγγραφείς μπορούν να τροφοδοτήσουν και το Research Blog. Ο στόχος αυτών των μικροάρθρων είναι να καταστεί η διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων ταχύτερα στην επιστημονική κοινότητα. Υπό το πρίσμα αυτό, κάθε κείμενο θα πρέπει να αναφέρεται σε μια δημοσίευση που βρίσκεται είτε στη βάση δεδομένων του ResearchGate και συνδέεται με ηλεκτρονική διεύθυνση URL ή έχει αναρτηθεί από τον συγγραφέα, με αυτό τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αναδημοσιευμένο άρθρο αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι επιμέρους καταχωρίσεις και microarticles στο ResearchGate μπορούν να γίνουν μέσω του newsfeed, επιτρέποντας στα μέλη του δικτύου να διατηρούν τις τελευταίες καταχωρίσεις των συναδέλφων τους. RSS feed παρέχεται στους χρήστες για την τακτική τους ενημέρωση νέων αναρτήσεων.

Η Εταιρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2010 η ResearchGate ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της Α σειράς χρηματοδότησης. Στη χρηματοδότηση ηγούνται οι Benchmark Capital από τη Σίλικον Βάλεϊ, οι οποίοι έχουν επίσης επενδύσει στο twitter και το ebay, οι Accel Partners που είναι επενδυτές του Facebook, όπως επίσης και διάφοροι εξέχοντες επενδυτές από τη Μεγάλη Βρετανία, όπως ο πρώην εταίρος της Accell Σάιμον Λεβίν, ο ιδρυτής της Bebo Michael Brich, ο εταίρος της Wellington Venture Capital Ρολφ Κρίστοφ Ντινστ, ο ιδρυτής της Scout24 Τζόακιμ Σος, ο συνιδρυτής της idealo.com Μάρτιν Σίνερ, ο συνιδρυτής της Sedo.com Ούλριχ Έσμαν, καθώς και ο ιδρυτής της MyVideo.de Κρίστιαν Βόλμαν, που έχουν υποστηρίξει οικονομικά και έχουν επενδύσει σε αυτό τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης[11]. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Facebook και νυν εταίρος της Benchmark Capital Ματ Κέλερ μαζί με τους Λεβίν και Σος εντάχθηκαν στο συμβούλιο του ResearchGate[12].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. "Pioneers", Science Magazine, 30 May 2008, Print Edition
 2. «Virtual network benefits researchers». Cordis News. 24 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2009. 
 3. «ResearchGate turns 12». ResearchGate. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2020. 
 4. «Professor Facebook: More connective tissue may make academia more efficient /publisher=The Economist=2012-02-11». Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2012. 
 5. «ResearchGATE: revolutionising social networking for scientists/publisher=The Daily Maverick=2011-01-11». Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2012. 
 6. Matthews, David (7 Απριλίου 2018). «Do academic social networks share academics' interests?». Times Higher Education. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2016. 
 7. 7,0 7,1 «Professional Network ResearchGate Is A LinkedIn For Scientists». Techcrunch. 14 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2009. 
 8. «Self-archiving repositories: Is ResearchGate the solution?». Antropologi.info. 16 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2009. 
 9. «ResearchGate offers new publishing tools to scientists». Admin. 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2010. 
 10. «Microarticles - New publishing tools on ResearchGate - Public News Channel». ResearchGATE. 16 Νοεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2010. 
 11. «ResearchGATE brings in strong funding round for 'scientific Facebook'». The Guardian. 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2010. 
 12. «Benchmark And Accel Partners Reach Across The Atlantic To Fund ResearchGate». Techcrunch. 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]