Red Velvet (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Red Velvet
Βιογραφικό
Είδη
Παρουσία2014 (2014)–παρόν
Δισκογραφικές
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Μέλη

Οι Red Velvet (Κορεάτικα: 레드벨벳) είναι γυναικείο μουσικό γκρουπ από τη Νότια Κορέα με πέντε μέλη. Το γκρουπ δημιουργήθηκε αρχικά ως κουαρτέτο από την SM Entertainment και έκανε το ντεμπούτο του με το single "Happiness" την 1 Αυγούστου 2014. Η Yeri, το πέμπτο μέλος, μπήκε στο γκρουπ στις 11 Μαρτίου του 2015 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο extended play τους με τίτλο "Ice Cream Cake". Μουσικά, η δουλειά του γκρουπ αντικατοπτρίζει το όνομά του: η "κόκκινη" (red) πλευρά είναι κυρίως ποπ με κάποια ηλεκτρονικά και funk στοιχεία, ενώ η "βελούδινη" (velvet) πλευρά τους εστιάζει στο R&B με την επιρροή της δεκαετίας του 90 και με στοιχεία μπαλάντας και χιπ χοπ. Η ευελιξία τους στα διάφορα είδη μουσικής έχει αποσπάσει πολλές καλές κριτικές και επαίνους.

Η kορεάτικη δισκογραφία του γκρουπ περιλαμβάνει δύο άλμπουμ, μία επανέκδοση άλμπουμ, μία συλλογή τραγουδιών, και δέκα extended play. Δέκα από αυτές τις κυκλοφορίες κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του νοτιοκορεάτικου Gaon Album Chart. Οι επιτυχίες τους "Red Flavor" και "Power Up" έφτασαν το νούμερο ένα στο Gaon Digital Chart. Πολλά singles τους έχουν εμφανιστεί στο Gaon Digital Chart αλλά και στο Billboard World Digital Song Sales chart όπως τα "Happiness", "Ice Cream Cake", "Dumb Dumb", "One of These Nights", "Russian Roulette", "Rookie", "Peek-a-Boo", "Bad Boy", "RBB (Really Bad Boy)", "Zimzalabim", "Umpah Umpah", "Psycho", "Queendom" και "Feel My Rhythm". Οι Red Velvet επίσης μπήκαν και στην ιαπωνική μουσική σκηνή με τα extended plays "#Cookie Jar" (2018) Και "Saapy" (2019).

Έχουν λάβει πολλές διακρίσεις, με πιο αξιοσημείωτα τα Golden Disc New Artist Award, Mnet Asian Music Award for Best Female Group, Korean Music Award for Best Pop Song και Asia Artist Award for Song of the Year. Η μεγάλη επιρροή τους έχει αναγνωριστεί στην Κορέα από το Forbes Korea Power Celebrity (κατείχαν την 11η θέση το 2018 και την 5η το 2019) και διεθνώς από τα περιοδικά Billboard και Time που τις ονόμασαν ένα από τα πιο δημοφιλή κορεάτικα γκρουπ καθώς. Τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν πέμπτες στη λίστα με τα πιο δημοφιλή K-Pop γκρουπ στο Spotify.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2007–2014: Σχηματισμός και δραστηριότητες πριν το ντεμπούτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρχισαν να σχηματίζονται το 2007 όταν η Seulgi ξεκίνησε την εκπαίδευσή της ως K-Pop idol μετά από οντισιόν. Η Irene ξεκίνησε την εκπαίδευση της το 2009 και η Yeri το 2011. Η Wendy και η Joy ξεκίνησαν το 2012 μετά από διεθνής οντισιόν της SM Entertainment στον Καναδά και τη Σεούλ αντίστοιχα. Οι προετοιμασίες για το ντεμπούτο ξεκίνησαν στα τέλη του 2013 με την παρουσίαση των Irine και Seulgi τον Δεκέμβριο του 2013 και της Wendy τον Μάρτιο του 2014 στο SM Rookies, μία ομάδα με εκπαιδευόμενα "είδωλα" της SM Entertainment. Η Irene και η Seulgi εμφανίστηκαν στα βίντεο κλιπ για τα τραγούδια "1-4-3 (I Love You)" και "Fantastic" του Henry. Η Seulgi επίσης συνεργάστηκε με τον Henry στο τραγούδι "Butterfly". Τον Μάρτιο του 2014, η Wendy κυκλοφόρησε το τραγούδι "Because I Love You", το πρώτο σόλο της τραγούδι, για τη δραματική σειρά "Mimi". Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς εμφανίστηκαν πολλές φήμες σχετικά με το ντεμπούτο ενός νέου γκρουπ από την SM, οι οποίες σύντομα επιβεβαιώθηκαν από την ίδια την εταιρία. Με την προσθήκη της Joy, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του ως κουαρτέτο τον Αύγουστο. Ήταν το πρώτο γυναικείο γκρουπ της SM μετά από πέντε χρόνια και το πρώτο γκρουπ γενικότερα από το 2012.

2014–2015: Ντεμπούτο, νέο μέλος (Yeri) και επιτυχία στην Κορέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Red Velvet στο KCON 2015, Λος Άντζελες

Οι Red Velvet είχαν την πρώτη επίσημη σκηνή τους στο πρόγραμμα "Music Bank" την 1η Αυγούστου 2014. Το πρώτο single με τίτλο "Happiness" κυκλοφόρησε ψηφιακά στις 4 Αυγούστου. Ήταν ένα urban Euro-pop με "έντονο synth" και tribal επιρροές από την Αφρική που γράφτηκε από τον Yoo Young-jin ενώ η σύνθεση έγινε από τους Will Simms, Chad Hugo (The Neptunes), Chriss Holsten και Anne Judith Wik (Dsign Music). Το αρχικό βίντεο κλιπ για το τραγούδι συγκέντρωσε πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές στο YouTube τις πρώτες 24 ώρες κυκλοφορίας του πριν αφαιρεθεί από την πλατφόρμα λόγω κριτικής σχετικά με προβληματικές εικόνες φόντου που περιείχε και αντικατασταθεί από μία επεξεργασμένη εκδοχή. Τον Αύγουστο του 2014 το "Happiness" ήταν το δεύτερο K-Pop βίντεο κλιπ με τις περισσότερες προβολές στο YouTube. Το "Happiness" έφτασε την τέταρτη θέση στο Billboard World Digital Songs chart και οι Red Velvet έγιναν το πρώτο γυναικείο κορεάτικο συγκρότημα που κατάφερε να εμφανιστεί στο chart με το πρώτο του τραγούδι. Το δεύτερο single τους με τίτλο "Be Natural" κυκλοφόρησε στις 13 Οκτωβρίου 2014. Το τραγούδι περιλάμβανε και ένα ραπ στοίχο από το τότε μέλος των SR14B, Taeyong, και ουσιαστικά ήταν ένα remake του ομότιτλου τραγουδιού του 2000 από τις S.E.S., το πρώτο γυναικείο γκρουπ της SM Entertainment. Οι Kwon Soon-wook και Shim Jae-won σκηνοθέτησαν το βίντεο κλιπ σε χορογραφία του Kyle Hanagami. Το γκρουπ άρχισε να προωθεί το single στις 9 Οκτωβρίου, όταν εμφανίστηκαν στο "M Countdown". Το τραγούδι έφτασε το νούμερο 33 στο Gaon Digital Chart και το νούμερο 6 στο Billboard World Digital Songs chart. Οι Red Velvet κέρδισαν τα βραβεία Rookie of The Year στα Golden Disk Awards και Seoul Music Awards.

Οι Red Velvet στη συναυλία Incheon Hallyu K-pop τον Οκτώβριο του 2015

Μετά από ειδήσεις που ανέφεραν ότι το γκρουπ βρισκόταν σε γυρίσματα στην έρημο έξω από το Palmdale της Καλιφόρνια τον Φεβρουάριο του 2015, η SM ανακοίνωσε πως το πρώην μέλος των SM Rookies, η Yeri θα γινόταν επίσημα μέλος του γκρουπ στις 11 Μαρτίου 2015. Η Yeri ήταν μία από τις εναπομείνασες εκπαιδευόμενες της SM Entertainment που εμφανίστηκαν στο βίντεο κλιπ του "Happiness" και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από ένα βίντεο του Rookie Station και μίας ομαδικής ερμηνείας στο SM Town Live World Tour IV. Στις 14 Μαρτίου κυκλοφόρησε το single "Automatic" και τέσσερις μέρες μετά, στις 17 Μαρτίου, κυκλοφόρησε το πρώτο τους extended play, το "Ice Cream Cake", το οποίο γνώρισε κριτική και εμπορική επιτυχία. Το δεύτερο single από το EP, με τίτλο "Ice Cream Cake", σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους. Στις 19 Μαρτίου έγινε μία παρουσίαση του EP στο "Ice Crean TV", ένα πρόγραμμα που προβλήθηκε μέσα από το Naver Music και το παρουσίασε ο Minho από το γκρουπ Shinee. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του "Ice Cream Cake" το γκρουπ κέρδισε το πρώτο του τρόπαιο σε music show στο "Music Bank" του KBS και το EP έγινε το άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις από γυναικείο γκρουπ στη Νότια Κορέα για το πρώτο εξάμηνο του 2015 στο Hanteo Chart. Τον Αύγουστο του 2015 πραγματοποίησαν την πρώτη τους συναυλία στις Η.Π.Α. στο ετήσιο συνέδριο και μουσικό φεστιβάλ KCON, στο Λος Άντζελες.

Το γκρουπ κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, "The Red", στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 με μεγάλη επιτυχία. Ο Jeff Benjamin από το Billboard το χαρακτήρισε ως "ένα εντυπωσιακό, γερό πρώτο άλμπουμ", δηλώνοντας ότι "υποδεικνύει μεγάλα πράγματα για το γκρουπ που πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα των αγαπημένων τους Girls' Generation και f(x)". Το άλμπουμ έφτασε στην πρώτη θέση των Billboard World Albums Chart και Gaon Album Chart, αλλά και εμφανίστηκε στη λίστα του Billboard "10 Best K-Pop Albums of 2015". Το πρώτο single του άλμπουμ, "Dumb Dumb" έφτασε το νούμερο 2 και το νούμερο 3 στα Gaon Digital Chart και Billboard World Digital Songs chart αντίστοιχα, και ήταν στην κορυφή της λίστας "Top 20 K-Pop Tracks of 2015" του Dazed. Το βίντεο κλιπ ήταν το μοναδικό που δεν ήταν στα αγγλικά στη λίστα "10 Best Music Videos of 2015" του Rolling Stone. Την ίδια χρονιά συμμετείχαν στο "Winter Garden", ένα Χριστουγεννιάτικο project της SM Entertainment, και κυκλοφόρησαν το single "Wish Tree" στις 18 Δεκεμβρίου.

2016–2017: Εμπορική επιτυχία και πρώτη περιοδεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Red Velvet στο Myongji University Festival το 2019

Το δεύτερο extended play "The Velvet" ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 16 Μαρτίου 2016. Ωστόσο η SM Entertainment ανακοίνωσε ότι η κυκλοφορία του βίντεο κλιπ και του EP θα καθυστερήσει "για να εγγυηθεί η υψηλή ποιότητας της δουλειάς". Το EP και το single του "One of These Nights" κυκλοφόρησαν στις 17 Μαρτίου. Το EP παρουσίαζε την ομαλή, επηρεασμένη από την R&B "βελούδινη" (velvet) πλευρά του γκρουπ, επηρεασμένη από το R&B, ως άμεση συνέχεια του άλμπουμ "The Red", που ανέδειξε τη φωτεινή και τολμηρή "κόκκινη" (red) πλευρά τους. Στις 2 Μαΐου κυκλοφόρησε το τραγούδι "Yossism" από το soundtrack της σειράς "Telemonster".

Το τρίτο extended play με τίτλο "Russian Roulette" κυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. Το EP περιείχε επτά τραγούδια, με το single "Russian Roulette" το οποίο έφτασε το νούμερο 2 στα Goan Digital Chart και Billboard World Digital Songs chart.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2017 βγήκε το "Rookie", το τέταρτο extended play τους. Είχε έξι κομμάτια μαζί με το single "Rookie" και ένα σόλο τραγούδι της Wendy με τίτλο "Last Love". Το EP έφτασε στην κορυφή των Gaon Album Chart και Billboard World Albums Chart. Στις 31 Μαρτίου κυκλοφόρησαν το πρώτο single του "SM Station 2" με τίτλο "Would U". Από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι Red Vlevet πρωταγωνίστησαν στο πρώτο τους τηλεοπτικό πρόγραμμα ριάλιτι, το "Level Up Project", το οποίο παρουσίασε υλικό από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη. Η εκπομπή είχε 23 επεισόδια και γυρίστηκε χωρίς την Joy, η οποία εκείνη την περίοδο βρισκόταν στα γυρίσματα του "The Liar and His Lover" όπου είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι Red Velvet στο Idol Star Athletics Championships το 2017

Στις 9 Ιουλίου 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο τους καλοκαιρινό extended play, το "The Red Summer", με το single "Red Flavor". Είχε μεγάλη επιτυχία και έφτασε στην κορυφή των Gaon Album Chart και Billboard World Albums CHart. Ήταν το τρίτο νούμερο ένα άλμπουμ του γκρουπ και σημείωσε το ρεκόρ για τα περισσότερα νούμερο 1 άλμπουμ στο chart από γυναικείο K-Pop γκρουπ. Επιπλέον, το "Red Flavor" έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφή του Gaon Digital Chart και τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια του EP βρέθηκαν μέσα στις 50 πρώτες θέσεις.

Τον Αύγουστο του 2017, η εκδοχή των Red Velvet του τραγουδιού "Rebirth" του Yoon Jong Shin, που έγινε μέσα από το "Snowball Project", κυκλοφόρησε επίσημα ως μέρος του "SM Station". Στις 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρώτη σόλο συναυλία του γκρουπ με τίτλο "Red Room" σε ένα κοινό 11.000 ατόμων. Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο μέρες, προστέθηκε και μία τρίτη μέρα λόγω της μεγάλης ζήτησης. Στις 4 Οκτωβρίου η SM Entertainment ανακοίνωσε μέσω της Ιαπωνικής της ιστοσελίδας ότι οι Red Velvet θα είχαν την πρώτη τους παρουσίαση στην Ιαπωνία. Το "Red Velvet Premium Showcase F'U'N Room Reveluv-Baby Party" έγινε στο Yebisu The Garden Hall στο Τόκιο στις 6 Νοεμβρίου όπου τραγούδησαν τις ιαπωνικές εκδοχές των τραγουδιών τους "Dumb Dumb" και "Red Flavor" για πρώτη φορά. Μετά την παρουσίαση ανακοινώθηκε η συναυλία "Red Room" στην Ιαπωνία το 2018.

Το γκρουπ επισκέφθηκε ξανά τη "βελούδινη" (velvet) εικόνα τους με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ, "Perfect Velvet", στις 17 Νοεμβρίου 2017 με το single "Peek-a-Boo". Σε αντίθεση με την πρώτη τους "velvet" κυκλοφορία ("The Velvet"), το άλμπουμ και το single είχαν μεγάλη επιτυχία. Το άλμπουμ έφτασε στην κορυφή του Billboard World Album Chart και το "Peek-a-Boo" σου νούμερο 2 στο Billboard Digital Songs Chart. Στη Νότια Κορέα το άλμπουμ και το single έφτασαν στην πρώτη θέση στα Gaon Album Chart και Gaon Digital Chart. Μέσα από την κυκλοφορία των "Rookie", "The Red Summer" και "Perfect Velvet" την ίδια χρονιά, μαζί με την επιτυχία του single "Red Flavor" αλλά και του νέου άλμπουμ εκτός Κορέας, οι Red Velvet πέτυχαν το "top girl group" status στη χώρα τους. Ο τίτλος τους εδραιώθηκε όταν το άλμπουμ "Perfect Velvet" ξεπέρασε τις 100.000 πωλήσεις και το "Peek-a-Boo" κέρδισε την πρώτη θέση στο μουσικό πρόγραμμα "Inkigayo" την τελευταία ημέρα της προώθησής του, αποδεικνύοντας τη σταθερότητα και τη δύναμή του στα charts.

2018: Ντεμπούτο στην Ιαπωνία, περιοδεία και διεθνής αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επανέκδοση του άλμπουμ "Perfect Velvet" με τίτλο "The Perfect Red Velvet" κυκλοφόρησε στις 29 Ιανουαρίου 2018. Περιείχε τρία επιπλέον τραγούδια με το single "Bad Boy". Το άλμπουμ έφτασε στην κορυφή του Gaon Album Chart και το νούμερο 3 στο Billboard World Albums chart ενώ το single το νούμερο 2 στο Gaon Digital Chart και Billboard World Digital Songs chart. Επίσης οι Red Velvet βρέθηκαν στο Billboard Social 50 chart για πρώτη φορά στην ένατη θέση. Τον Δεκέμβριο το περιοδικό Billboard ονόμασε το '"Bad Boy" ως το καλύτερο τραγούδι K-Pop της χρονιάς.

Οι Red Velvet στο Dream Concert στις 12 Μαΐου 2018

Η συναυλία "Red Room" για την Ιαπωνία πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στις 28 και 29 Μαρτίου. Στη διάρκεια της δεύτερης μέρας της συναυλίας ανακοίνωσα πως το ντεμπούτο τους στην Ιαπωνική μουσική σκηνή είναι προγραμματισμένο να γίνει τον Ιούλιο. Στις 29 Μαΐου το γκρουπ, εκτός από την Joy που βρισκόταν σε γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς, συμμετείχε μαζί με άλλους καλλιτέχνες από τη Νότια Κορέα στη συναυλία "Spring is Coming", η οποία έλαβε μέρος στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ.

Στις 29 Απριλίου της ίδια χρονιάς βρέθηκαν στο Σικάγο όπου 4.000 θαυμαστές παρακολούθησαν τη συναυλία. Ήταν η πρώτη σόλο συναυλία γυναικείου κορεάτικου γκρουπ στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2016. Τον Μάιο και τον Ιούνιο πραγματοποίησαν συναυλίες σε έξι Ιαπωνικές πόλεις με κοινό 20.000 ανθρώπων. Το πρώτο τους ιαπωνικό extended play "#Cookie Jar" κυκλοφόρησε στις 4 Ιουλίου και περιείχε τις ιαπωνικές εκδοχές των "Dumb Dumb", "Red Flavor" και "Russian Roulette" αλλά και τρία νέα ιαπωνικά τραγούδια. Το EP έφτασε την τρίτη θέση στο Oricon Weekly Albums chart και τις 26.124 πωλήσεις στην Ιαπωνία μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.

Στις 4 και 5 Αυγούστου η συναυλία "Redmare" πήρε μέρος στη Σεούλ και παρουσίασαν τραγούδια από την επόμενη κυκλοφορία τους. Στις 6 Αυγούστου κυκλοφόρησε το δεύτερο καλοκαιρινό τους EP, "Summer Magic", με οκτώ τραγούδια. Το lead single του EP, "Power Up", κέρδισε στο γκρουπ το πρώτο "perfect-all-kill" της καριέρας του όταν έφτασε στην κορυφή όλων τον κορεάτικων chart ταυτόχρονα. Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού ήταν το μόνο από την K-Pop σκηνή στη λίστα του Billboard με τα καλύτερα βίντεο του 2018. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το γκρουπ επισκέφθηκε την Μπανγκόκ, την Ταϊπέι και τη Σιγκαπούρη με τη συναυλία "Redmare".

Το πέμπτο EP τους "RBB", με έξι κομμάτια και το single "RBB (Really Bad Boy)", κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου.

2019–2020: Η τριλογία The ReVe Festival και συνέχεια της περιοδείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Red Velvet στο Dream Concert στις 18 Μαΐου 2019

Το πρώτο μεμονωμένο ιαπωνικό single του γκρουπ, "Sappy", κυκλοφόρησε στις 6 Ιανουαρίου 2019. Στις 20 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε άλλο ένα ιαπωνικό single, το "Sayonara". Τα singles ήταν μέρος του δεύτερου ιαπωνικού EP, "Sappy" που κυκλοφόρησε στις 29 Μαΐου. Τον Φεβρουάριο έφεραν την περιοδεία "Redmare" στη Βόρεια Αμερική και επισκέφθηκαν τις πόλεις Λος Άντζελες, Ντάλας, Μαϊάμι, Σικάγο, Νιούαρκ, Τορόντο και Βανκούβερ. Στις 5 Απριλίου κυκλοφόρησε ένα ρεμίξ του τραγουδιού "Close To Me" των Ellie Goulding και Diplo με τα μέλη Yeri και Wendy. To ρεμίξ κέρδισε το βραβείο Choice Electronic/Dance Song στα Teen Choice Awards του 2019.

Στις 19 Ιουνίου 2019 κυκλοφόρησε το EP "The ReVe Festival: Day 1" με το single "Zimzalabim" ως το πρώτο μέρος της τριλογίας "The ReVe Festival". Στις 20 Αυγούστου κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος "The ReVe Festival: Day 2" με το single "Umpah Umpah". Τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησε και το τραγούδι "See The Stars" για τη σειρά "Hotel Del Luna". Τον Νοέμβριο το single "Umpah Umpah" κέρδισε το Song of the Year στα Asia Artist Awards. Το τελευταίο κομμάτι της τριλογίας κυκλοφόρησε στις 23 Δεκεμβρίου με τίτλο "The ReVe Festival: Finale" και το single "Psycho". Για την προώθηση της τριλογίας ξεκίνησαν την τρίτη τους περιοδεία, "La Rouge", η οποία ξεκίνησε στη Σεούλ στις 23 και 24 Νοεμβρίου. Στις αρχές του 2020 η περιοδεία συνέχισε στην Ιαπωνία αλλά χωρίς τη Wendy, η οποία τραυματίστηκε στη διάρκεια προβών τον Δεκέμβριο. Μετά από τρεις συναυλίες, οι δύο τελευταίες συναυλίες της περιοδείας στη Γιοκοχάμα αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.

Το 2020 οι Red Velvet και το τραγούδι "Russian Roulette" εμφανίστηκαν στην ταινία κινουμένων σχεδίων "Trolls World Tour", στην οποία αντιπροσώπευαν τα K-Pop trolls. Η ταινία είχε τη μεγαλύτερη ψηφιακή κυκλοφορία στην ιστορία και έσπασε πολλά ρεκόρ streaming. Στις 21 Αυγούστου κυκλοφόρησαν ένα single για το "SM Station", μία διασκευή του "Milky Way" της BoA. Αυτή η κυκλοφορία σήμανε την εν μέρη επιστροφή της Wendy, οκτώ μήνες μετά το ατύχημα της. Στις 17 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε το τραγούδι "Future" για τη σειρά "Start-Up". Τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν πέμπτες στη λίστα με τα πιο δημοφιλή K-Pop γκρουπ στο Spotify.

2021–σήμερα: Queendom, The ReVe Festival 2022 και Bloom[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Ιανουαρίου 2021 το γκρουπ επέστρεψε με πέντε μέλη, μετά από ένα χρόνο λόγω του ατυχήματος της Wendy, στη online συναυλία "SM Town Live Culture Humanity". Στις 16 Αυγούστου κυκλοφόρησαν τo έκτο τους κορεάτικο EP, "Queendom", με το ομότιτλο single.

Στις 10 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του πρώτου ιαπωνικού άλμπουμ, "Bloom", με το single "Wildside". Ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 2 Φεβρουαρίου 2022 αλλά καθυστέρησε λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Αργότερα ανακοινώθηκε η 6η Απριλίου ως η νέα ημερομηνία κυκλοφορίας. Στις 21 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η συναυλία "The ReVe Festival: Prologue" για τις 19 και 20 Μαρτίου. Η συναυλία έχει αναβληθεί μέχρι νεωτέρας καθώς μερικά από τα μέλη βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 τον Μάρτιο.

Στις 21 Μαρτίου κυκλοφόρησε το EP "The ReVe Festival 2022 - Feel My Rhythm" ως συνέχεια της τριλογίας του 2019 με το single "Feel My Rhythm".

Στις 28 Οκτωβρίου η SM Entertainment ανακοίνωσε πως επιστροφή των Red Velvet προγραμματίζεται για τα τέλη Νοεμβρίου. Το EP "The ReVe Festival 2022 - Birthday" και κυκλοφόρησε στις 28 Νοεμβρίου με το single "Birthday".

Τον Δεκέμβριο η SM ανακοίνωσε την συνεργασία "Beautiful Christmas" με τις Aespa ως single για το "2022 Winter SM Town: SMCU Palace" με ημερομηνία κυκλοφορίας τις 14 Δεκεμβρίου.

Sub-unit και σόλο κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Απριλίου 2020 η SM Entertainment ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου sub-unit των Red Velvet "Irene & Seulgi", αποτελούμενο από τα μέλη Irene και Seulgi. Το πρώτο τους EP με τίτλο "Monster" Κυκλοφόρησε στις 6 Ιουλίου.

Η Wendy ήταν το πρώτο μέλος του γκρουπ που έκανε ντεμπούτο και ως σόλο καλλιτέχνης με το EP "Like Water" στις 5 Απριλίου 2021. Η Joy έγινε το δεύτερο μέλος με σόλο κυκλοφορία με το EP "Hello" στις 31 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Η Seulgi έκανε και αυτή το ντεμπούτο της ως σόλο καλλιτέχνης στις 4 Οκτωβρίου 2022 με το EP "28 Reasons".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Red Velvet(レッド・ベルベット)オフィシャルサイト». Red Velvet official website (στα Ιαπωνικά). avex Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]