RealD 3D

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
RealD 3D
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το RealD 3D είναι μια τεχνολογία ψηφιακής στερεοσκοπικής προβολής, που κατασκευάζεται και πωλείται από την RealD. Αυτή τη στιγμή είναι η περισσότερο ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνολογία για την παρακολούθηση ταινιών 3D στους κινηματογράφους. Σε όλο τον κόσμο, το RealD 3D έχει εγκατασταθεί σε περισσότερα από 26.500 σινεμά, από περίπου 1.200 εκθέτες σε 72 χώρες από τον Ιούνιο του 2015.

Τεχνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τεχνολογία κινηματογράφου RealD 3D είναι ένα πολωμένο σύστημα 3D που χρησιμοποιεί κυκλικά πολωμένο φως για την παραγωγή στερεοσκοπικής προβολής εικόνας . Το πλεονέκτημα της κυκλικής πόλωσης έναντι της γραμμικής πόλωσης είναι ότι οι θεατές μπορούν να γέρνουν το κεφάλι τους και να κοιτάζουν το σινεμά κανονικά, χωρίς να βλέπουν διπλές ή σκοτεινές εικόνες. Ωστόσο, όπως και με άλλα συστήματα, οποιαδήποτε σημαντική κλίση της κεφαλής θα οδηγήσει σε εσφαλμένη παράλλαξη και θα εμποδίσει τον εγκέφαλο να συγχωνεύσει σωστά τις στερεοσκοπικές εικόνες.

Ο υψηλής ανάλυσης, προτζέκτορας κινηματογράφου προβάλλει εναλλάξ τα καρέ του δεξιού και αριστερού ματιού, εναλλάσσοντας μεταξύ τους 144 φορές το δευτερόλεπτο. Ο προβολέας είναι είτε συσκευή DLP της Texas Instruments, είτε συσκευή LCOS (υγρός κρύσταλλος σε σιλικόνη) της Sony. Ένας ηλεκτρο-οπτικός διαμορφωτής υγρών κρυστάλλων push-pull που ονομάζεται ZScreen τοποθετείται ακριβώς μπροστά από τον φακό του προβολέα για να πολώνει εναλλάξ κάθε καρέ. Πολώνει κυκλικά τα πλαίσια δεξιόστροφα για το δεξί μάτι και αριστερόστροφα για το αριστερό μάτι. Το κοινό φοράει κυκλικά πολωμένα γυαλιά που έχουν αντίθετα πολωμένους φακούς που διασφαλίζουν ότι κάθε μάτι βλέπει μόνο το καθορισμένο πλαίσιο. Στο RealD Cinema, κάθε καρέ προβάλλεται τρεις φορές για να μειώσει το τρεμόπαιγμα, ένα σύστημα που ονομάζεται τριπλό φλας. Το αρχικό βίντεο παράγεται συνήθως με 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε μάτι (συνολικά 48 καρέ/δευτερόλεπτο), που μπορεί να οδηγήσει σε ήπια θολώματα και κολλήματα στις οριζόντιες κινήσεις της κάμερας. Χρησιμοποιείται μια ασημένια οθόνη για τη διατήρηση της πόλωσης του φωτός κατά την ανάκλαση και για τη μείωση της απώλειας ανάκλασης για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις σημαντικές απώλειες φωτός λόγω της απορρόφησης του φίλτρου πόλωσης. Το αποτέλεσμα είναι μια τρισδιάστατη εικόνα που φαίνεται να εκτείνεται πίσω και μπροστά από την ίδια την οθόνη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]