Radio Kiskeya

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Radio Kiskeya
Οι εγκαταστάσεις του Radio Kiskeya κάηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2018.
Πόλη Πορτ-ω-Πρενς, Αϊτή
Συχνότητα88.5 MHz
ΓλώσσαΓαλλικά
Ιστότοποςradiokiskeya.com

Το Radio Kiskeya είναι ένας γενικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αϊτής που ιδρύθηκε το 1994 από πρώην υπαλλήλους του Radio Haiti-Inter, του πρώτου ραδιοφώνου της Αϊτής, συμπεριλαμβανομένων των Σονί Μπαστιέν, Λιλιάν Πιερ-Πολ και Μαρβέλ Νταντίν[1][2]. Ακούγεται στα FM στο Πορτ-ω-Πρενς και τα προάστια του[3]. Ο σταθμός έσωσε μέρος του εξοπλισμού του κατά τον σεισμό του 2010[4]. Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, οι εγκαταστάσεις του Radio Kiskeya κάηκαν ολοσχερώς.

Εδώ είναι μία ενδεικτική μαρτυρία υπαλλήλου του ραδιοφωνικού σταθμού:

«Παλέψαμε για δύο ώρες για να προσπαθήσουμε να σώσουμε το Radio Kiskeya. Μάταια. Η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα και παρά τις κλήσεις μας, οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο μόνο μετά τις ζημιές. Όλα χάθηκαν».

— Λιλιάν Πιερ-Πολ

Χωρίς καθυστέρηση, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης με κύριο έργο «να διαχειρίζεται, με διαφάνεια, την προσπάθεια αλληλεγγύης προς τον σταθμό και να αναλαμβάνει δράσεις συγκέντρωσης χρημάτων, να τις παραλαμβάνει και να αναφέρει στον σταθμό και το κοινό τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν»[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Claudel Victor, Qui fête cette semaine ? (4 – 10 mai 2008), Sur les ondes, 4 mai 2008
  2. Claudel Victor, SONNY BASTIEN: SILENCE MICRO !, Sur les ondes, 4 juin 2008
  3. «Comment écouter Radio Kiskeya?». www.radiokiskeya.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022. 
  4. Benoït Hervieu, Haïti: le rôle humanitaire des médias, Slate.fr, 24 janvier 2010
  5. Marc-Evens Lebrun. «Vers la création d'un Comité de solidarité à la radio KISKEYA». www.loophaiti.com (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020.