Pan European Game Information

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια[1] (PEGI) είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης ηλικίας των βιντεοπαιχνιδιών που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές αποφάσεις για την αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών των κουτιών βιντεοπαιχνιδιών. Αναπτύχθηκε από την Interactive Software Federation της Ευρώπης (ISFE) και τέθηκε σε χρήση τον Απρίλιο του 2003. Αντικατέστησε πολλά εθνικά συστήματα ηλικιακών διαβαθμίσεων με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα. Το σύστημα PEGI χρησιμοποιείται σήμερα σε περισσότερες από τριάντα χώρες και βασίζεται σε έναν κώδικα συμπεριφοράς, ένα σύνολο κανόνων για την οποία κάθε εκδότης που χρησιμοποιεί το σύστημα PEGI έχει δεσμευθεί συμβατικά. Το PEGI αποτελείται από πέντε κατηγορίες ηλικιών και οκτώ περιγραφές περιεχομένου που συμβουλεύουν την καταλληλότητα και το περιεχόμενο της για ένα συγκεκριμένο εύρος ηλικίας με βάση το περιεχόμενο παιχνιδιών. Η ηλικιακή διαβάθμιση δεν δείχνουν τη δυσκολία του παιχνιδιού ή της δεξιοτήτων που απαιτούνται για να παίξει.

Το Δεκέμβριο του 2011, το PEGI έχει βαθμολογηθεί πάνω από 18.000 παιχνίδια. 50% των παιχνιδιών που βαθμολογείται με 3, 10% βαθμολογήθηκε 7, 24% είχαν βαθμολογία 12, 12% βαθμολογήθηκε 16 και μόνο το 4% ήταν 18. Στις 30 Ιουλίου 2012, το PEGI έγινε το μοναδικό σύστημα ταξινόμηση ηλικίας των βιντεοπαιχνιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, τα παιχνίδια δεν πρέπει να αξιολογηθούν χωριστά από την BBFC. Οι βαθμολογίες του PEGI βρίσκονται επίσης σε κάποια video games στη γαλλική γλώσσα εκτός Ευρώπης, και συγκεκριμένα στον Καναδά.

Hλικιακές διαβαθμίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η PEGI έχει πέντε ηλικιακές κατηγορίες.

  • 3: Κατάλληλο για ηλικίες 3 ετών και άνω. Μπορεί να περιέχει ήπια βία σε ένα κατάλληλο περιεχόμενο για τα μικρότερα παιδιά, αλλά δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα.
  • 7: Κατάλληλο για ηλικίες 7 ετών και άνω. Μπορεί να περιέχει ήπια βία κινουμένων σχεδίων, αθλήματα ή στοιχεία που μπορεί να είναι τρομακτικά για τα μικρότερα παιδιά.
  • 12: Κατάλληλο για ηλικίες 12 και άνω. Μπορεί να περιέχει βία φαντασίας, κακή γλώσσα, ήπιες σεξουαλικές αναφορές και υπονοούμενα ή τυχερά παιχνίδια.
  • 16: Κατάλληλο για ηλικίες 16 και άνω. Μπορεί να περιέχει ρητή βία, ισχυρή γλώσσα, σεξουαλικές αναφορές, το περιεχόμενο τυχερών παιχνιδιών ή χρήση ναρκωτικών (ενθάρρυνση).
  • 18: Κατάλληλο για ηλικίες 18 ετών και άνω. Μπορεί να περιέχει εικόνες βίας, συμπεριλαμβανομένων βία κατά των ανυπεράσπιστων ανθρώπων και «πολλαπλή, motiveless θανάτωση, ισχυρή γλώσσα, ισχυρό σεξουαλικό περιεχόμενο, τυχερά παιχνίδια, χρήση ναρκωτικών (εξωραϊσμός), ή διακρίσεις.

Ο σημερινός σχεδιασμός εισήχθη στα τέλη του 2009. Ασπρόμαυρες εικόνες χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2009, τα εικονίδια με χρωματική κωδικοποίηση PEGI ανακοινώθηκαν. Με πράσινο για 3 και 7, κίτρινο για 12 και 16 και κόκκινο για 18. Καθώς και σημάδια αφαιρέθηκαν από τις εικόνες και το φόντο άλλαξε από ISFE από τα παλιά, με νέα έγχρωμα εικονίδια PEGI.

Ηλικίες 3 7 12 16 18
Πριν από το 2009
Μετά από το 2009

Στην Πορτογαλία, δύο από τις κατηγορίες PEGI ήταν ευθυγραμμισμένες με τις αξιολογήσεις ηλικία των ταινιών σύστημα ταξινόμησης για να αποφευχθεί η σύγχυση. 3 άλλαξε σε 4 και 7 άλλαξε σε 6. Η Φινλανδία, επίσης χρησιμοποιεί για να χρησιμοποιήσει μια τροποποιημένη κλίμακα, όπου το 12 έγινε 11 και 16 έγινε 15. Η Φινλανδία ενέκρινε πλήρως PEGI την 1η Ιανουαρίου 2007, και τα πρότυπα βαθμολογιών εγκρίθηκαν.

Ηλικίες 3 7
Κανονικά
Πορτογαλία

Περιγραφές περιεχομένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οκτώ περιγραφές περιεχομένου είναι:

Εικόνα Περιγραφή περιεχομένου Εξήγηση Αντίστοιχες αξιολογήσεις ηλικιών
Βία Το παιχνίδι εμπεριέχει απεικονίσεις βίας.
Χυδαία γλώσσα Το παιχνίδι εμπεριέχει χυδαία γλώσσα.
Φόβος Το παιχνίδι μπορεί να είναι τρομακτικό για τα μικρά παιδιά.
Σεξ Το παιχνίδι απεικονίζει γυμνότητα και/ή σεξουαλική συμπεριφορά ή σεξουαλικές αναφορές.
Ναρκωτικά Το παιχνίδι απεικονίζει τη χρήση ναρκωτικών ή εμπεριέχει αναφορές σε αυτήν.
Διακρίσεις Το παιχνίδι απεικονίζει διακρίσεις ή εμπεριέχει υλικό που μπορεί να τις ενθαρρύνει.
Τζόγος Παιχνίδια που παροτρύνουν σε τζόγο ή τον διδάσκουν.
Διαδικτυακό παιχνίδι Περιέχει μία δυνατότητα διαδικτυακού παιχνιδιού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η μεταφορά του όρου στα ελληνικά από την επίσημη ιστοσελίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2016.