PSO-1

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Ρωσική τρέχουσα έκδοση PSO-1M2 με μεγέθυνση 4x24
Εμπρόσθια όψη στην οποία φαίνεται η ονομασία PSO-1M2-1
Θέα στόχου και τα σταυρονήματα όπως φαίνονται μέσα από την PSO-1, προσαρμοσμένη πάνω σε ένα SVD.
Τα σταυρονήματα της PSO-1
1 - Κλίμακα εκτροπής βολίδας (άνεμος)
2 - Κύρια σκοπευτικά εισαγωγικά
3 - Εισαγωγικά πτώσης βολίδας
4 - Αποστασιόμετρο (ή και Τηλέμετρο)

Η PSO-1 (Ρωσικά: Прицел Снайперский Оптический, Прицел - Snaipersky Opticheskiy) είναι τηλεσκοπική διόπτρα που κατασκευάζεται στη Ρωσία από το εργοστάσιο Νοβοσιμπίρσκ (NPZ Optics State Plant) και την παράγει σε διάφορες εκδόσεις για το ρωσικό στρατιωτικό τουφέκι ελεύθερων σκοπευτών SVD.[1]

Σχεδίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η PSO-1 σχεδιάστηκε ειδικά για την SVD ως ένα τηλεσκοπικό σκοπευτικό για τις δραστηριότητες των ειδικών σκοπευτών. Η τρέχουσα έκδοση της διόπτρας είναι η PSO-1M2. Αυτή η τηλεσκοπική διόπτρα είναι διαφορετική από την αρχική PSO-1 μόνο σε ότι στερείται την πλέον παρωχημένο υπέρυθρο ανιχνευτή. Το μεταλλικό σώμα της PSO-1 είναι κατασκευασμένο από ένα κράμα μαγνησίου. Ο PSO-1 διαθέτει μια μπαταρία με ένα κόκκινο φωτιζόμενο σταυρόνημα με το φως που παρέχεται από μια απλή μικρή λάμπα (δίοδο). Διαθέτει προστασία από σκληρή επίστρωση μετάλλου εξωτερικά για φθορές και γρατσουνιές, ράγες για γρήγορη αφαίρεση-τοποθέτηση και σκίαστρο με δυνατότητα επέκτασης.

Το σώμα της διόπτρας είναι σφραγισμένο αεροστεγώς και γεμισμένο με άζωτο, το οποίο εμποδίζει το θάμπωμα των οπτικών και σχεδιάστηκε για να λειτουργεί μέσα σε ένα εύρος θερμοκρασιών μεταξύ των -50 ° C έως +50 ° C βαθμών Κελσίου. Για μηδενισμό ένα τηλεσκοπικό θέαμα το σταυρόνημα μπορεί να ρυθμιστεί με το χειρισμό των ανύψωσης και παρεκτροπής ανέμου πυργίσκους σε 5 cm στα 100 μέτρα (0,5 εκ ή 1,72 MOA) προσαυξήσεις. Για τον μηδενισμό της διόπτρας το σταυρόνημα μπορεί να ρυθμιστεί με το χειρισμό των μοχλών ανύψωσης και ανέμου σε 5 cm στα 100 μέτρα (0,5 εκ ή 1,72 MOA).[2]

Θεωρείται η κορυφαία πλαϊνή σκοπευτική διόπτρα του σοβιετικου στρατού, η ποιότητα της PSO-1 είναι υψηλότερη από ό, τι οι περισσότερες άλλες PSO-τύπου σκοπευτικές διόπτρες. Η PSO-1 δεν έχει ούτε μια ρύθμιση της εστίασης ούτε της παράλλαξης στα χειριστήρια αντιστάθμισης. Οι περισσότερες σύγχρονες στρατιωτικές διόπτρες πεδίου με χαμηλότερη ισχύ σταθερής μεγέθυνσης, όπως η ACOG, C79 ή Susat (που προορίζονται για ταχείες κοντινές ενδιάμεσης απόστασης βολές και όχι για sniping μεγάλων αποστάσεων) δεν έχουν τέτοια χαρακτηριστικά, επίσης. Οι σύγχρονες σταθερής μεγέθυνσης στρατιωτικές υψηλής ποιότητας τηλεσκοπικές διόπτρες ελεύθερων σκοπευτών που προορίζονται για μεγάλου βεληνεκούς βολές, προσφέρουν συνήθως ένα ή δύο από αυτά τα χαρακτηριστικά. Η τοποθέτηση της βάσης της διόπτρας στα αριστερά του τυφεκίου μπορεί να μην είναι άνετη σε όλους τους σκοπευτές.

Πυργίσκος αντιστάθμισης καθ'ύψους ρίψης βολίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στόχος ύψους (μέσου όρου) 1.7 m βαθμονομημένος σωστά στα 400 m

Ο πυργίσκος ρύθμισης καθ'ύψος πτώσης σφαίρας διαθέτει διαβάθμιση σε 50 m ή 100 m βήματα για το σημείο πρόσκρουσης της βολίδας, για έκταση στόχων που κυμαίνεται από 100 m έως 1.000 m. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις ο σκοπευτής πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εισαγωγικά που θα μετατοπίσουν την τροχιά της σφαίρας από 100 m ανά κάθε εισαγωγικό. Το σταυρόνημα θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο από το εργοστάσιο για συγκεκριμένη βαλλιστική τροχιά ενός συγκεκριμένου συνδυασμού όπλου/φυσιγγίων, σε μια προκαθορισμένη πυκνότητα αέρα. Αποκλίσεις σκόπευσης/ακριβής ρίψης βολίδας προκαλούνται από τα λάθη που προκύπτουν, εάν οι περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες αποκλίνουν από τις συνθήκες αυτές που έχει ρυθμιστεί εργοστασιακά η διόπτρα για αυτό. Ο Σκοπευτής μπορεί να εκπαιδευτεί για να διορθώσει αυτά τα λάθη.[3]

Εκτός από την ρύθμιση Καθ'ύψος των σταυρονημάτων/εισαγωγικών, η ρύθμιση παρεκτροπής ανέμου ή ρύθμιση κατά διεύθυνση του σταυρονήματος μπορεί επίσης εύκολα να διορθωθεί από τον χρήστη, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσει τα καλύμματα των πυργίσκων κ.λπ.

Σταυρονήματα - Εισαγωγικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρότυπο σταυρόνημα εύρεσης απόστασης της PSO-1.
Η κάτω αριστερή γωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της απόστασης στόχου, ύψους 1,70m

Η PSO-1 διαθέτει ένα σταυρόνημα σχεδιασμένο για χρήση εκτίμησης απόστασης και ρίψης σφαίρας, καθώς και της μετατόπισης βολίδας.

Το κεντρικό «εισαγωγικό» (^) στην κορυφή χρησιμοποιείται ως το κύριο σημείο σκόπευσης. Οι οριζόντιες διαγραμμίσεις (hash) είναι για τις ρυθμίσεις κατά διεύθυνση (άνεμος) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για εκτίμηση απόστασης.

Στα αριστερά υπάρχει ένα (stadiametric) αποστασιόμετρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει την απόσταση βάσει του ύψους του στόχου περίπου 1,7 μέτρο (5 πόδια 6,9 in), από 200 m (2) έως 1000 m (10). Το χαμηλότερο μέρος του στόχου τοποθετείται στην κάτω οριζόντια γραμμή. Όταν η κορυφή του στόχου αγγίζει την καμπυλωτή γραμμή η απόσταση μπορεί να καθοριστεί. Αυτού του τύπου το σταυρόνημα χρησιμοποιείται επίσης σε πολλές άλλες σκοπευτικές διόπτρες που παράγονται και χρησιμοποιούνται και από άλλα κράτη πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Τα τρία χαμηλότερα εισαγωγικά στο κέντρο χρησιμοποιούνται ως σημεία σκόπευσης για πλήξη στόχων πέρα από τα 1.000 μέτρα. Ο χρήστης πρέπει να ρυθμίσει τον πυργίσκο καθ'ύψος στα 1.000 μέτρα (10) και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτά τα εισαγωγικά για 1.100, 1.200 ή 1.300 μέτρα αντίστοιχα.[4]

Οι 10 διαγραμμίσεις κατά διεύθυνση (οριζόντια) χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση του ανέμου ή κινούμενων στόχων και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για μέτρηση αποστάσεων, εφόσον απέχουν μεταξύ τους 1 χιλιοστό του ακτινίου, που σημαίνει ότι αν ένα αντικείμενο/στόχος έχει 5 m πλάτος θα φανεί κατά 10 γραμμές πλατύ σε απόσταση 500 μ. Το σταυρόνημα μπορεί να φωτίζεται από μια μικρή μπαταρία λαμπτήρα.

Σύστημα προσάρτησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διόπτρα είναι ενσωματωμένη με την βάση της και τοποθετείται στην αριστερή πλευρά του τυφεκίου SVD σε ενσωματωμένη ράγα πάνω στο τουφέκι. Η τοποθέτηση σκοπευτικών στην αριστερή πλευρά είναι σύνηθες στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η βάση έχει έναν μοχλού ασφάλιση με ελατήριο και σφιγκτήρα, πιέζεται προς τα κάτω για να σφίξει ή να χαλαρώσει, όπως απαιτείται κάθε φορά..[5]

Η διόπτρα είναι εργοστασιακά ευθυγραμμισμένη με το τουφέκι, στο οποίο γινεται εγχάραξη του σειριακού αριθμού της διόπτρας στο κοντάκι του όπλου SVD. Η εμπορική ρωσική έκδοση Tigr (με βάση το στρατιωτικό τυφέκιο SVD) έχει τον αύξοντα αριθμό του όπλου χαραγμένο στο πλάι της βάσης της PSO-1M2.

Παρελκυόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο PSO-1 εκδίδεται με λαστιχένιο κάλυμμα του φακού που συνδέεται με το προσοφθάλμιο για μείωση / εξάλειψη του φωτός και μια θήκη μεταφοράς για προστασία της κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και αποθήκευσης.

Στοιχεία της PSO-1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δομή της PSO-1
Pso inside.png
Η PSO-1 αναλυτικά:
 1. Φακοί προσοφθάλμιου
 2. Σύστημα μετατόπισης (ρύθμισης)
 3. Αντίστροφοι φακοί
 4. Πλέγμα
 5. Φωτιζόμενος φακός
 6. Θάλαμος με φίλτρο φωτός
 7. Φακοί


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Pegler, Martin. Έξω στο πουθενά: Η ιστορία των ελύθερων σκοπευτών. Osprey Publishing. σελ. 283. ISBN 1-84603-140-0. 
 2. Ρωσικό εγχειρίδιο χρήσης της PSO-1
 3. PSO-1 Manual
 4. PSO-1 Manual, No. 8.3, P.3
 5. As a result, the soldier can quickly remove and attach optics and retain the scopes zero.PSO-1 Manual Αρχειοθετήθηκε 2012-09-10 στο Wayback Machine.