Μετάβαση στο περιεχόμενο

Landkreuzer P. 1500 Monster

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από P1500)
Landkreuzer P-1500 "Monster"
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πλήρωμαπερ. 100 άτομα
Μήκος38,00 m
Πλάτος8,00 m
Ύψος12,00 m
Μάζα1500 t

Θωράκιση150 - 360 mm
Πρωτεύων οπλισμός800mm PAK
Δευτερεύων οπλισμός150mm PAK (2 x)
Κινητήραςκινητήρες Ντίζελ υποβρυχίου
Αμορτισέρ-
Μέγιστη ταχύτητα20 km/h
Απόδοση/Μάζα-
Αυτονομία50 km

Το P1500, ονομαζόμενο Monster (γερμ. μόνστερ, θηρίο), ήταν προσχέδιο ενός γερμανικού άρματος πολύ βαριάς κατηγορίας (θωρηκτό ξηράς) την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η μελέτη έγινε από την εταιρεία Κρουπ, η κατασκευή όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω έλλειψης πόρων και επειδή η διεκπεραίωσή της ήταν αδύνατη.

Το Ρ1500 ήταν το μεγαλύτερο σε μέγεθος τανκς που σχεδιάστηκε, αφού ένα άλλο λίγο μικρότερο ήταν το P1000, ενώ το Panzerkampfwagen VIII Maus είχε σχεδόν κανονικές διαστάσεις.

Οι Γερμανοί άρχισαν, το 1942, να σχεδιάζουν βαρέα άρματα μάχης. Η πρώτη μελέτη που έγινε στην κατηγορία θωρηκτό ξηράς ήταν το Ρ1000, ένα τεράστιο άρμα βάρους 1000 τόνων που ξεπερνούσε τα πάντα. Ο Χίτλερ, που είχε αδυναμία σε ό,τι θεόρατο (τεράστια κτήρια, κλπ.) έδωσε έγκριση στα σχέδια κατασκευής του Ρ1000. Η κατασκευαστική εταιρεία Κρουπ ξεκίνησε την μελέτη του ακόμα μεγαλύτερου Ρ1500. Το 1943 ο Άλμπερτ Σπέερ έθεσε τέρμα στα σχέδια κατασκευής, επειδή τα όπλα αυτά δεν ήταν κατάλληλα για χρήση σε επιθετικές πολεμικές επιχειρήσεις. Η μελέτη και τα σχέδια κατασκευής δεν διασώζονται σήμερα.

Το Ρ1500 ήταν μια κινητή έκδοση του σιδηροδρομικού κανονιού Schwerer Gustav (γερμ. Σβέρερ Γκούσταβ, ο βαρύς Γουστάβος), του μέχρι σήμερα βαρύτερου πυροβόλου όπλου που κατασκευάστηκε και πήρε μέρος σε πολεμική επιχείρηση. Εκτός από το κανόνι αυτό, διέθετε και δύο μικρά πολυβόλα των 300 χιλ. για να αμύνεται σε τυχόν επιθέσεις. Η μάζα του ξεπερνούσε κάθε μέτρο. 500 τόνοι οπλισμός και το διπλάσιο ακόμα για θωράκιση, κινητήρες κλπ. Η ταχύτητά του θα ήταν το πολύ 20 km/h. Ο αριθμός του πληρώματος ανέρχεται στα 100 άτομα.[1]

Στρατιωτική άποψη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ρ1500, όπως και το Ρ1000 δεν κατασκευάστηκαν, και γι' αυτό δεν πήραν μέρος σε μάχες. Παρόλ' αυτά σήμερα θεωρείται αδύνατη η χρήση τους σε μάχη. Το μόνο προτέρημα ήταν η τρομερή δύναμη του πυρός τους, τα μειονεκτήματα, όμως, ήταν περισσότερα. Το μεγάλο μέγεθος και η μάζα του καθιστούσαν αδύνατη την μεταφορά του. Η μικρή ταχύτητα και ακτίνα δράσης καθιστούσαν αδύνατη την χρήση του στα μακρινά μέτωπα του πολέμου. Εκτός αυτού, την εποχή του πολέμου ήταν αδύνατον να βρεθούν οι απαραίτητες ποσότητες υλικού και καυσίμων για την παραγωγή και χρήση έστω και μερικών τεμαχίων τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]