Nano (επεξεργαστής κειμένου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Nano (διορθωτής))
Nano (επεξεργαστής κειμένου)
Στιγμιότυπο του Naon 6.0.
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας1999
Είδοςεπεξεργαστής κειμένου, εφαρμογή τερματικού, ελεύθερο λογισμικό
Διανομή
Έκδοση7.2 (18 Ιανουάριος 2023)[1]
ΛειτουργικάGNU/Linux, BSD, macOS
Διαθέσιμο σεΑγγλικά
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςΕγχείρημα GNU
Γραμμένο σεC
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://nano-editor.org
Αποθετήριο κώδικα
https://git.savannah.gnu.org/cgit/nano.git

Ο nano είναι ένας επεξεργαστής κειμένου βασισμένος στη βιβλιοθήκη curses για συστήματα Unix. Είναι κλώνος του Pico, του επεξεργαστή κειμένου του πελάτη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Pine. Ο nano προσπαθεί να μιμείται τον Pico όσο πιο πιστά γίνεται και να παρέχει κάποιες επιπλέον λειτουργίες.[2]

Ο nano είναι ελεύθερο λογισμικό και κυκλοφορεί υπό τους όρους της GNU General Public License. Από την κυκλοφορία της έκδοσης 2.0.7, άδεια από GPLv2 άλλαξε σε GPLv3.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο nano αρχικά δημιουργήθηκε το 1999 με το όνομα TIP (TIP isn't Pico), από τον Chris Allegretta. Σκοπός του ήταν να κατασκευαστεί μια εναλλακτική λύση ελεύθερου λογισμικού για τον Pico, αφού ούτε αυτός ούτε ο Pine διανέμονταν με κάποια άδεια ελεύθερου λογισμικού. Το όνομα άλλαξε επίσημα σε nano στις 10 Ιανουαρίου 2000 για να μην γίνονται παρεξηγήσεις με το εργαλείο tip. Το όνομα προέρχεται από τα προθέματα του διεθνούς συστήματος μονάδων (SI), όπου το nano είναι 1000 φορές μεγαλύτερο από το pico, αν και χρησιμοποιείται επίσης και η αναδρομική ονομασία (που προέκυψε εκ των υστέρων) "nano's another editor". Το Φεβρουάριο του 2001 ο nano έγινε επίσημο μέλος του εγχειρήματος GNU.

Πιο πρόσφατα, ο nano πρόσθεσε κάποια χαρακτηριστικά που έλειπαν από τον Pico, όπως ο χρωματισμός κειμένου, η αναζήτηση και αντικατάσταση κανονικών εκφράσεων, η ομαλή κύλιση κειμένου και οι πολλαπλές περιοχές κειμένων (buffers).

Στις 11 Αυγούστου 2003 ο Chris Allegretta παρέδωσε επίσημα τη συντήρηση της ασταθούς έκδοσης του κώδικα (unstable branch) του nano στον David Lawrence Ramsey.[3] Στις 20 Δεκεμβρίου 2007 ο David Lawrence Ramsey ανακοίνωσε επίσημα ότι παραιτείται από συντηρητής του nano.[4]

Τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε ανάπτυξη για τη σειρά εκδόσεων 2.1 είναι γ υποστήριξη για ρυθμιζόμενες συντομεύσεις πλήκτρων[5] και λειτουργία undo.[6]

Πλήκτρα ελέγχου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο nano, όπως και ο Pico, είναι προσανατολισμένος στο πληκτρολόγιο και ελέγχεται με τα πλήκτρα Control. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός Control-Ο αποθηκεύει το τρέχον αρχείο και ο συνδυασμός Control-W μεταφέρει το χρήστη στο μενού αναζήτησης. Ο nano τοποθετεί μια "μπάρα συντομεύσεων" δυο γραμμών στο κάτω μέρος της οθόνης, που δείχνει πολλές από τις εντολές που είναι διαθέσιμες στην τρέχουσα κατάσταση. Για μια πλήρη λίστα, ο συνδυασμός Control-G εμφανίζει την οθόνη βοήθειας.

Σε αντίθεση με τον Pico, ο nano χρησιμοποιεί μετα-πλήκτρα για να αλλάζει συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός Meta-S ενεργοποιεί και απενεργοποιεί την ομαλή κύλιση. Σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να επιλεγούν από τη γραμμή εντολών μπορούν να αλλάζουν δυναμικά με αυτόν τον τρόπο.

Ο nano μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ποντίκι για να ενεργοποιήσει λειτουργίες που βρίσκονται στη μπάρα των συντομεύσεων και για να αλλάζει τη θέση του δρομέα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «[Info-nano] [ANNOUNCE] nano-7.2 is released». 18 Ιανουάριος 2023. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουάριος 2023. 
  2. «The nano FAQ» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. Allegretta, Chris (11 Αυγούστου 2003). «GNU nano 1.3 branch opened in CVS». Nano-devel mailing list. gnu.org. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2007. 
  4. Ramsey, David Lawrence (20 Δεκεμβρίου 2007). «Stepping down as the nano maintainer...». Nano-devel mailing list. gnu.org. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007. 
  5. Allegretta, Chris (18 Μαρτίου 2008). «GNU nano 2.1.0». Nano-devel mailing list. gnu.org. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2008. 
  6. Allegretta, Chris (4 Αυγούστου 2008). «GNU nano 2.1.3». Nano-devel mailing list. gnu.org. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]