Μετάβαση στο περιεχόμενο

NAVTEX

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δέκτης NAVTEX εκτυπώνει εισερχόμενο μήνυμα
Μήνυμα NAVTEX για την Βαλτική Θάλασσα

Το NAVTEX (NAVigational TEleX , επίσης Navtex ή NavTex[1], είναι μια διεθνής αυτοματοποιημένη υπηρεσία άμεσης εκτύπωσης μεσαίας συχνότητας για την διάδοση προειδοποιήσεων και προβλέψεων πλοήγησης και μετεωρολογίας, καθώς και επειγουσών πληροφοριών για την ασφάλεια στη θάλασσα (MSI) σε πλοία.

Το NAVTEX αναπτύχθηκε για να παρέχει έναν χαμηλού κόστους, απλό και αυτοματοποιημένο τρόπο λήψης αυτών των πληροφοριών σε πλοία στη θάλασσα εντός περίπου 370 χιλιομέτρων (200 ναυτικά μίλια) από την ακτή. Οι χρήστες δεν χρεώνονται για την λήψη εκπομπών NAVTEX, καθώς οι μεταδόσεις συνήθως μεταδίδονται από την Εθνική Αρχή Καιρού (Ιταλία) ή το Ναυτικό ή την Ακτοφυλακή (όπως στις ΗΠΑ) ή την εθνική αρχή πλοήγησης (Καναδάς).

Όταν τα μηνύματα περιέχουν προβλέψεις καιρού, χρησιμοποιείται μια συντομευμένη μορφή πολύ παρόμοια με την πρόβλεψη καιρού ναυσιπλοΐας.

Το NAVTEX αποτελεί συστατικό στοιχείο της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού / Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού. Το NAVTEX είναι επίσης σημαντικό στοιχείο του Παγκόσμιου Συστήματος Ασφάλειας Θαλάσσιων Κινδύνων (GMDSS). Σύμφωνα με την Σύμβαση SOLAS, ορισμένες κατηγορίες σκαφών πρέπει να φέρουν το NAVTEX, από την 1η Αυγούστου 1993.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NAVTEX Maritime Safety Broadcasts». www.navcen.uscg.gov. US Coast Guard.